Senovinis vardas grįžta į madą: ar švenčiate šią datą? | Kas vyksta Kaune

Senovinis vardas grįžta į madą: ar švenčiate šią datą?

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Kodėl liepos pabaigoje žmonės, nešini glėbiais gėlių, skuba sveikinti visas pažįstamas šio vardo atstoves? Kas iš tiesų minima ir pagerbiama šią datą? Šiandien, šeštadienį, šiek tiek paankstintai Rumšiškėse švenčiama Oninių ir rugiapjūtės šventė.

Įprastai liepos 26 dieną minimos Oninės – vasaros šventė. Šią datą moterys, pakrikštytos Onomis, pamini savo vardadienius. Be to, tai – derliaus prinokimo šventė, kuomet baigiami sunkiausi bei didžiausi vasaros darbai, džiaugiamasi jų rezultatais.

Portalo „Kas vyksta Kaune“ žurnalistai sumanė pasidomėti, ar švenčia Onines senovinio vardo savininkė Kauno senamiesčio draugijos vadovė Ona Peičiūtė. „Visada vardadienį atšvenčiame su šeima, nes vardą gavau savo amžiną atilsį močiutės – tėčio mamos garbei. Taip pat su Ona Balžekiene turime Onų draugiją. Tad vis vienaip ar kitaip atšvenčiame šventę su daug Onučių“, – sakė pašnekovė.

Istoriniai šaltiniai byloja, kad Šv. Onos kultas paplito dar VI amžiuje Rytų šalyse, o Vakaruose įsišaknijo šiek tiek vėliau – VIII amžiuje. Onos vardą X amžiuje pamėgo Bizantijos gyventojai, vėliau jis patiko slavams ir tapo mėgstamiausiu krikštavardžiu. Vardo populiarumo netrūko ir Vokietijoje (XVa.), Anglijoje (XVII a.). Lietuvoje XVI amžiuje daugiausiai Onos vardą suteikdavo didikų dinastijos atstovėms, vėliau – XVI amžiaus pabaigoje, šiuo vardu krikštyti savo atžalas pradėjo ir valstiečiai.

Onos vardadienis Lietuvoje švenčiamas nuo krikščionybės įvedimo. Teigiama, kad popiežius Grigalius XIII paskelbė Šv. Onos šventę kaip privalomą visose bažnyčiose, o daugelyje bažnyčių vykdavo atlaidai.

Sakoma, kad pirmoji Onos vardo savininkė mūsų šalyje buvo Lietuvos Didžiojo kunigaikščio Vytauto žmona. Įdomu tai, kad protėviai kadaise šią šventę vadino Nokiu arba Sirpstu – pagerbdavo tai, kas prinoksta, prisirpsta. Minint Onines šventinių vaišių racione populiaru ant stalo patiekti šviežios duonos, pieno, medaus ir alaus. Laikantis tradicijų kepamas Oninių riestainis.

Šiandien, liepos 22 dieną, nuo 12 val., Oninės bei rugiapjūtė švenčiamos Lietuvos liaudies buities muziejuje . Šventėje netrūks muzikos, galimybės pažinti senovės kaimo gyvenimą rišant šiaudų pėdus, skanaujant ką tik iškeptos kiaušinienės. Onutės ir Anos, pateikusios asmens dokumentą, į šventę įleidžiamos nemokamai.

Daugiau renginių, vyksiančių šį savaitgalį rasite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA