Raudondvario dvaras – tarp istorijos ir šių dienų: neblėstanti grožio harmonija (nuotraukų galerija) | Kas vyksta Kaune

Raudondvario dvaras – tarp istorijos ir šių dienų: neblėstanti grožio harmonija (nuotraukų galerija)

R. Tenio nuotr.

Nors vasara šiemet visai nelepina šiluma, pamaloninti širdį galima ne tik saulės spinduliais. Tuo galėsite puikiai įsitikinti nuvykę į Raudondvario dvarą Kaune. O tam, kad nuspręstumėte, ar verta ryžtis tokiai kelionei ir paįvairinti savo laisvalaikį, siūlome žvilgtelėti į portalo „Kas vyksta Kaune” fotografo sustabdytas akimirkas vaikštinėjant Raudondvario dvare.

Raudondvario dvaras dažnai dar vadinamas Raudondvario pilimi, stūkso dešiniajame Nevėžio krante, Raudondvaryje.

Vietos architektūra mena XVII amžių. Čia atvykus galima išvysti minėto laikotarpio pirmosios pusės renesanso pilies rūmus, šiaurinę ir pietinę oficianas, liokajaus namą, ūkvedžio namelį, ledainę, arklides, šiaurinį ir pietinį svirnus oranžerijas ir, žinoma, parką, pradėjusį leisti šaknis XIX amžiuje.

Negana to, pilyje yra kompozitoriaus Juozo Naujalio memorialinis muziejus Raudondvario dvare, įsikūręs jau nuo 2002 metų.  Parko teritorijoje dažnai rengiami įvairūs renginiai – koncertai, festivaliai, parodos bei daugelis kitų pramogų.

1652 metais dvarą iš Jono Eustachijaus Kosakovskio įsigijo J. Radvila. Pasakojama, kad pilies pamatus padėti įsakė Barbora Radvilaitė.  Neilgai trukus – 1662 metais iš Radvilų jį įsigijo Vorlovskiai, XVIII a. 2-ojoje pusėje Zabielos, o 1819 m. dvarą įsigijo Tiškevičiai, kurie suremontavo dvaro rūmus, pastatė papildomus pastatus bei įrengė parką.

Istoriniai šaltiniai byloja, kad per Tiškevičių valdymo laikotarpį iki 1915 metų, dvaras garsėjo kaip kultūros ir meno centras. Rūmuose buvo dailės galerija, biblioteka. Pirmojo pasaulinio karo metais dvaro rūmuose buvo įsikūrusi vokiečių Oberosto valdybos būstinė. 1927–1942 m. rūmuose Lietuvos moterų globos komitetas įsteigė vaikų namus. 1944 m. besitraukdami vokiečiai sunaikino rūmus ir oranžeriją, juos sudegino.

Teigiama, kad 1958 m. dvare įsikūrė Lietuvos žemės ūkio mechanizacijos ir elektrifikacijos institutas. Šiandien rūmai priklauso Žemės ūkio institutui. O 2008 metais dvaro ansambliui suteiktas kultūros paminklo statusas.

Kai vasara orais beveik nedžiugina, gražūs vaizdai visuomet kompensuoja trūkumą. Kviečiame portalo „Kas vyksta Kaune” skaitytojus pasižvalgyti po Raudondvario dvaro teritoriją virtualiai. Viliamės, kad ši nuotraukų galerija bus tai, kas paskatins norą viską išvysti realybėje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA