TOP 10: kur Lietuvoje geriausia keliauti su šeima | Kas vyksta Kaune

TOP 10: kur Lietuvoje geriausia keliauti su šeima

Turizmo departamento nuotr.

Kiek smeigtukų jūs ir jūsų vaikai jau yra įsmeigę į pasaulio žemėlapį ties aplankytomis šalimis? O kiek – į Lietuvos žemėlapį? Mūsų šalyje – aibė vietų savaitgalio išvykoms su vaikais, sako Valstybinis turizmo departamentas ir skelbia tokių kelionių dešimtuką.

1. Šakiuose – nuo dvaro pamokų iki Ožiukų mokyklos

Niekada nesvarstėte Šakių krašto kaip tinkamo kelionei su vaikais? Be reikalo. Štai, ekologinėje sodyboje „Ožiukų mokykla“, kurioje auginamos ožkos ir avys, yra laukiami smalsūs ir žingeidūs vaikai. Sodybos šeimininkai gamtininkai siūlo ožkų sūrio degustaciją, įvairius edukacinius užsiėmimus pagal metų laikus (pavasarį – sekretų darymas, vasarą – žoliavimas ir lauktuvės namams, rudenį – rankų darbo muilo su ožkos pienu gaminimas, žiemą – žaislų gamyba), taip pat pažintinius pasivaikščiojimus po Kidulių apylinkes.

Gelgaudiškio dvare vaikai ir paaugliai edukacinės ekskursijos metu gali išmokti dvariško etiketo ar net sudalyvauti šokių pamokoje, mažiesiems siūloma ekskursija „Į svečius pas raganą“. Vaikams dvare pasakos forma pasakojama dvaro istorija, surengiama viktorina, kurios metu dalijami saldūs prizai. Vėliau vaikai su ponia eina pasivaikščioti į dvaro parką, kur „atranda“ raganos namelį. Jame ragana verda saldžią arbatą ir laukia svečių…

Taip pat Šakiuose – tradicinių žaislų gamyba bei polimerinio molio edukacija ,,Zanavykų muziejuje”, iškyla baidarėmis Šešupe. Plaukiant baidarėmis Šešupės upe unikalu yra tai, kad kairiajame upės krante yra Rusija (Kaliningrado sritis), o dešiniajame – Lietuva, todėl tai yra išskirtinė galimybė apžvelgti ir palyginti dvi valstybes vienu metu ir tam net nereikia vizų! Na, o tie, kuriems pažintis su laukine gamta ar ES siena nė motais, kaimo turizmo sodyboje „Šešupės slėnis“ gali išbandyti vandens sūpynes „tarzankes“, „Robinzono salą“, paplūdimį su pavėsinėmis ir tinklinio aikštelėmis.

2. Po Žemaitiją – aktyviai

Aplink Platelių ežerą vingiuoja net 24 km dviračių takas. Pačiuose Plateliuose – ir dviračių nuoma. Grožėtis apylinkėmis galima ir pėstute: turistų laukia Šeirės gamtos takas ar Paplatelės takas. Mažiausiems turistams skirtas Giliuko ir Kaštoniuko takas Platelių dvaro parke. Kelionėje juos lydės išdykėlis Kaštoniukas, kuriam vis knieti nulaužti šakelę, nuskinti gėlę ar net spardyti skruzdėlyną! Tik gerasis Giliukas laiku sudrausmina savo draugą ir pamoko elgesio gamtoje.

Plokščių kaime galima pažaisti burbulinį futbolą, Mardosų kaime kaimo turizmo sodyboje „Žemsodis” ant Minijos upės kranto – išsinuomoti baidarę, kanoją, plaustą ar irklentę.

Norint geriau pažinti Žemaitiją galima užsukti į Platelių lankytojų centre esančią ekspoziciją „Žemaitijos žemės slėpiniai“, kurgalima išmokti žemaitiškų žodžių, ar į vienintelį Europoje „Šaltojo karo muziejų“. Paaugliams tikrai patiks išmani ekskursija po Plungės dvaro sodybą -virtuali edukacinė-pažintinė programa, pritaikyta mobiliesiems įrenginiams.

Tauragės rajone Taurų kaime – didžiausias Žemaitijoje nuotykių parkas „Tauro parkas“. Čia įveikus įvairaus sudėtingumo trasas galima likti nakvynei namelyje…medyje.

Jurbarko turizmo ir verslo informacijos centras vaikams siūlo išmokti pinti iš vytelių Seredžiaus krašte arba kepti duoną, nuvykti į svečius pas dvaro ponią Jurbarko krašto muziejuje arba susipažinti su paukščių namais – lizdais Panemunių regioninio parko lankytojų centro ekskursijoje miške.

3. Aukštaitija: kur kvepia grybukais ir riaumoja dinozaurai

Lietuvoje plinta dinozaurai. Už 60 km nuo Panevėžio Pasvalio rajone esantis Raubonių parkas traukdavo lankytojus mini zoologijos sodu su dygliakiaulėmis ar kengūromis, kurias galima pamaitinti, taip pat etnografiniu liaudies muziejumi, o dabar dar parke atsirado ir natūralaus dydžio priešistorinių reptilijų, riaumojančių ir judančių.

Rokiškis vilioja į ekstremaliausią Lietuvoje Sartų apžvalgos bokštą. Įspūdingas, bene 36 metrų aukščio bokštas, į kurio viršų veda aukščio baimę patikrinantys sraigtiniai laiptai. Šalia – Sartų ežeras su keliomis įlankomis ir salomis. Vaizdai – verti milijono.

Bajorų kaimo kultūros namuose duris atvėrę „Lėlių namai“. Juose eksponuojama per 1000 lėlių. „Lėlių namuose“ vyksta lėlių teatro „ČIZ“ spektakliai, šventės, edukacinės prog- ramos, lėlių gamyba, kūrybinės stovyklos.

Rokiškio muziejuje galima aplankyti grafų vaikų porcelianinių žaisliukų ir drabužėlių ekspoziciją, šaudyti iš medžiotojo Roko lanko ar net išmokti žaisti anglišką žaidimą kroketą.

Nuotaikinga ir pilna netikėčiausių įspūdžių edukacinė B. Dapkienės ūkio programa –popietė pas alpaką Šokoladą ir jo draugus supažindins vaikus su įvairiais kaimo ūkyje gyvenančiais egzotiniais paukščiais ir gyvūnais. Surinkę vištų kiaušinius kepsite nuostabaus skonio kiaušinienę, o tapybos pamokėlės metu įamžinsite savo įspūdžius ir natūralios gamtos grožį.

Lauktuvėms iš Rokiškio – pačių kepti grybukai? Kodėl gi ne. Juodupėje šalia kepyklos yra įsikūrę „Grybų ir šakočių namai“, kuriuose pagal senovines technologijas kepami šakočiai ir grybukai, vyksta edukacinės programos. Čia įrengta speciali šakočių ir baravykų kepimo įranga, o lankytojai gali patys gaminti šiuos skanėstus, išmėginti savo konditerinius gabumus.

4. Vaikų rojus Druskininkuose

Druskininkų vandens parkas mažuosius lankytojus ir jų tėvelius džiugina specialiai jiems skirta nauja erdve, kurioje jie gali karstytis beždžionių tiltais ir landžioti jų urvuose, maudytis kalnų upelyje, braidžioti tikru jūros smėliu ir džiaugtis džiunglių gyvūnų draugija. Vaikų erdvėje įrengta garinė pirtis.

O ar jau išbandėte lynų keltuvą, pramogų parką „DruFunPark“ su kalnų fragmentų dekoracijomis, gelbėjimo darbams kalnuose naudojamu malūnsparniu, 5 m bokštu „Spidertower“, kurio viršūnę reikia pasiekti kopiant tinklais, rogučių kalniukais, karusele, batutu, įvairaus tipo čiuožyklomis bei labirintais „Snow arenoje“, nuotykių parką „ONE“, Iliuzijos kambarius su naujiena – nauju apverstu namu? O kur dar miško muziejus „Girios aidas“, zoologijos sodas Grūto parke?

Prie pat Druskininkų esančioje Ratnyčios gyvenvietėje įsikūrus Druskos studija kviečia į kūrybines dirbtuves su Druskos karaliene – Aušra Česnulevičiene. Čia rankomis liesite unikalius druskos kūrinius, patirsite tikrą kūrybos džiaugsmą.

Gausybę edukacinių pramogų siūlo „Sūrūs vėjai“. Šeimoms puikiai tiks Laikraščių pynimo, Sausainių „Švilpukų“ kepimo, Keramikos, Audimo edukacijos bei daugelis kitų šios įstaigos organizuojamų pramogų.

5. Karvutė, išlipusi iš smegduobės Biržuose

Karvės ola – lankomiausia Biržuose, bet ar matėte, kad ant jos krašto jau stovi iš smegduobės išlipusi karvutė? Būtinai aplankykite! Beje, Karajimiškio kraštovaizdžio draustinyje galima rasti ir daugiau žymių įgriūvų, tai – „Geologų“, „Lapės olą“, „Ievos“, „Velykų“ įgriuvas. Kraštovaizdžio draustinyje yra įrengtas smegduobės „Barsuko ola” pažintinis geologinis pėsčiųjų takas, leidžiantis apžvelgti net 13 smegduobių.

Populiarėja neseniai atidarytas eko basų kojų takas Drąseikiuose.Ten labai įdomu tiek mažam, tiek dideliam, kadangi galima basomis pasivaikščioti kankorėžiais, kaštonais, akmenukais, šakelėm… Praeinama apie 1 km. Visai šalia šio parko yra žirgynas.

Taip pat šeimos pamėgo naująjį Kirkilų apžvalgos bokštą – ten atsiveria nuostabūs vaizdai, yra suoliukai su stalais pasėdėti gamtoje, paiškylauti.

Biržų pilyje veikia muziejus su galybe edukacijų vaikams ir interaktyviais žaidimais.

6. Šeimos atostogos pajūryje

Palanga skamba naujojo Vasaros parko – didžiausios poilsio ir pramogų vietos Lietuvos pajūryje – atidarymu. Be to, ar esate jau apsilankę Palangos insektariume – vieninteliame specializuotame Lietuvos nariuotakojų zoologijos sode?

Uostamiestyje aplankyti atnaujintą Lietuvos jūrų muziejų – tiesiog privalu. Dabar jame galima „išgyventi“ laivo sudužimą, išmokti apsivilkti gelbėjimo liemenę ar išsiųsti SOS signalą, sužinoti apie Lietuvos sąsajas su „Titaniku“, pasigrožėti eršketais atvirame baseine ar rožiniais pelikanais, taip pat apsilankyti naujoje kavinėje ant stogo. O ką dar veikti Klaipėdoje su šeima?

Pasiūlymų sąrašas netrumpas. Pavyzdžiui, galima rinktis individualų skluptūrų ir paminklų maršrutą šeimoms „Mažieji Klaipėdos stebuklai“ apie „mažuosius Klaipėdos gyventojus” – „Katiną džentelmeno veidu”, „paslaptingąjį peliuką”, slibiną, kaminkrėtį… Arba saldžią ekskursiją į „Roshen“ konditerijos fabriką.

Klaipėdos universiteto botanikos sodas siūlo išmokti pasigaminti herbariumą arba susipažinti su arbatžolėmis; Kalvystės muziejus – pažinti baltų papuošalus; Laikrodžių muziejus – pasigaminti laikrodį-modeliuką.

Klaipėdoje taip pat galima išmokti žaisti lazertroną (žaidimas su lazeriais), futbopulą (biliardas, žaidžiamas kojomis) ar laipiojimą uolomis dirbtinių uolų laipiojimo centre. Labiau tradicinės pramogos – „Sky parke“ su didžiausiomis batutų platformomis Europoje bei kempinių baseinu ar „Kar kar parke“ su dviračio važiavimu medžio viršūnėmis, įvairaus ilgio skrydžiais tarp medžių, diskgolfu, drambliaskrydžiu bei parko puošmena- automobiliu medyje.

Klaipėdos rajone lankytojų laukia dinozaurų parkas, apverstas namas Radailiuose, taip pat autentiškas Šiaurės Amerikos indėnų kaimas ,,Vinetu kaimas“, Klaipėdos zoologijos sodas. Drevernoje mažieji keliautojai gali išbandyti vėtrungės gaminimo ir dažymo, žuvytės lipdymo edukacijas.

7. Kaune: knygos paplūdimyje ir miegantys drambliai

Kauno turizmo informacijos centras vasarą vaikams ir paaugliams siūlo nesėdėti namuose ir nerti stačia galva arba į pramogas (nuotykių parke „UNO park“, laipiojimo centre „Miegantys drambliai“), arba į ekskursijas ( „Liaudies muzikos instrumentų šalyje“ Lietuvių tautinės muzikos istorijos muziejuje), arba į edukacines programas, pavyzdžiui, zoomokyklėlėje zoologijos sode, arba į stovyklas („Wake Up Kaunas“ vandenlenčių vaikų dienos stovyklą liepos mėnesį ar kino stovyklą rugpjūčio mėnesį). Kūrybinės dirbtuvės šeimoms organizuojamos net M.K.Čiurlionio dailės muziejuje.

Miestiečiai ir miesto svečiai kviečiami ir į visą vasarą šeštadieniais 12–17 val. esant geram orui Lampėdžių paplūdimyje šalia „Sunny Beach Lounge Bar“ veikiančią biblioteką po atviru dangumi. Joje įrengtoje skaitykloje galima rasti ne tik knygų bei žurnalų, bet ir stalo žaidimų – viską, ko reikia puikiam laiko praleidimui pliaže.Šią paplūdimio biblioteką mieste įrengė Kauno miesto savivaldybės Vinco Kudirkos biblioteka.

8. Šiaulių lapė – didžiausia gyvūno skulptūra Lietuvoje

Šiauliuose gyvenimas verda Talkšos ežero pakrantėje. Netoli Saulės laikrodžio aikštės yra „Geležinės lapės“ skulptūra. Lietuvos Gineso rekordų knygoje rašoma, kad tai didžiausia gyvūno skulptūra šalyje: jos svoris – beveik 7 tonos, ilgis – apie 20 metrų.

Netoliese veikia „Fox Spot“ – vandens sporto ir pramogų parkas, siūlantis pramogas ant vandens (čiuožti su vandenlente, vandens slidėmis arba pripučiamu ratu).

Nuo centrinės miesto aikštės iki ežero – vos kilometras kelio. Už ežero yra paplūdimys, Gamtininkų stotis su joje auginamais žirgais, poniais, Katinų muziejumi.

Šalia ežero stovi unikali Chaimo Frenkelio vila. Restauruota vila su parku ir jį puošiančiu fontanu – išskirtinė Šiaulių erdvė. Šiaulių „Aušros“ muziejus visą vasarą kviečia šeimas turiningai ir įdomiai čia praleisti laisvalaikį C. Trečiadienio vakarais organizuojamos dailininko dirbtuves po atviru dangumi, kur susirinkusiųjų laukia puikus poilsis, nuostabi vilos parko aplinka ir profesionalios dailininkės, pamokysiančios piešti, tapyti, pažinti įvairias dailės technikas. Kiekvieną dieną, lankytojams patogiu metu, vilos parke galima nemokami išbandyti vasaros žaidimus-pramogas, pasisupti secesijos stiliaus sūpynėse.

9. Tomahauko svaidymo pamokos Dzūkijoje

Prie kelio Alytus-Druskininkai įsikūręs visas edukacinis-pramoginis kaimelis „Meškasalis“. Čia galima išmokti, kaip reikia į taikinį mėtyti tomahauką – svaidomąjį kirvuką, kurį naudodavo Šiaurės Amerikos genčių indėnai. Programos metu vyksta žaidimai, šaudymas iš lanko. Žmonės gali aplankyti indėnų muziejų, kuriame – Šiaurės, Centrinės ir Pietų Amerikos indėnų drabužiai, papuošalai, ginklai, muzikos instrumentai ir kt. Taip pat galima pasimokyti statyti indėniškus būstus – tipi.

Alytaus rajone, netoli Radžiūnų piliakalnio, – didžiausias nuotykių parkas ne tik Lietuvoje, bet ir visame Baltijos regione „Tarzanija“.13 hektarų ploto parke yra 7 skirtingo sudėtingumo trasos suaugusiems ir paaugliams ir viena speciali trasa vaikams nuo 3 iki 7 m. Nuotykių parke visus metus laukia „Pašėlę kalneliai“ – įrengtos net keturios skirtingos trasos skirtos tiek žiemą, tiek vasarą leistis nuo kalno specialiuose ratuose.

10. Pirmyn į gamtą

Pristigus idėjų privalu atsiminti, kad Lietuva – apžvalgos bokštų ir pažintinių takų kraštas. Mūsų šalyje priskaičiuojama apie 30 apžvalgos bokštų ir daugiau nei 100 pažintinių taką. Kiekvieną regioną galima apžvelgti iš viršaus. O ties pažintiniais takais, vingiuojančiais per pelkes, parkus ar aplink ežerus, įrengti informaciniai stendai su aprašymais, nuotraukomis, legendomis ar net mįslėmis mažiesiems keliautojams.

Be to, daugelio parkų direkcijos kviečia į Gamtos mokyklas – tai yra gamtos pažinimo užsiėmimus, ekskursijas, pavyzdžiui, naktį stebėti pelėdų ar šikšnosparnių. Kauno marių regioninio parko direkcija net organizuoja jaunųjų gamtos reindžerių būrelius.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA