Mitybos specialistė paaiškino, kaip daryti cukraus detoksikaciją | Kas vyksta Kaune

Mitybos specialistė paaiškino, kaip daryti cukraus detoksikaciją

delfi.lt 2017/07/20 23:57
Asociatyvi / Organizatorių nuotr.

Jeigu domitės naujausiomis sveikatos ir geros savijautos užtikrinimo tendencijomis, tai veikiausiai esate girdėję apie detoksikacines dietas.

Jeigu girdėjote apie sulčių dietas, badavimą ar organizmo valymą, siekiant atsikratyti nereikalingų kilogramų ir pagerinti sveikatą, tai veikiausiai žinote, jog drastiškas kai kurių maisto produktų atsisakymas nėra efektyvus ilgalaikis sveikos gyvensenos modelis, informuoja CNN.

Iš tiesų griežta detoksikacinė dieta gali sukelti nuovargį, galvos svaigimą ir sumažinti cukraus kiekį kraujyje.

Visgi yra viena tokia dieta, kuri tikrai verta dėmesio, teigia kai kurie ekspertai. Jų teigimu, cukraus kiekio sumažinimas mityboje padeda atsikratyti nereikalingų kilogramų, pagerina bendrą sveikatos būklę ir leidžia džiaugtis skaisčia oda.

„Cukrus storina, vagia grožį ir sendina, – teigia dietologė ir knygos „The Sugar Detox: Lose the Sugar, Lose the Weight — Look and Feel Great“ viena iš autorių Brooke Alpert. – Per kelis praėjusius metus mes atradome, kad cukrus neleidžia mums sulieknėti. Jis taip pat sukelia širdies ligų neigiamai veikia odą ir spartina senėjimo procesus.“

Priklausomybė nuo cukraus

Bloga žinia ta, kad mums labai sunku atsisakyti cukraus. „Žmonės tikrai yra priklausomi nuo jo, – konstatuoja dietologė. – Mes suvalgome cukraus, mums gera, pagerėja nuotaika, o tuomet tas jausmas dingsta ir mes norime jo daugiau.“

Pasak San Fransiske veikiančio Kalifornijos universiteto Sveikatos politikos studijų instituto pediatrijos profesoriaus Roberto Lustigo, maždaug 10 proc. JAV gyventojų tikrai yra priklausomi nuo cukraus. Moksliniai tyrimai rodo, kad cukrus sukelia tokį pat malonumą kaip ir narkotikai.

Didžiausią nerimą dabar kelia tai, kiek mes suvartojame vadinamojo užslėpto cukraus. Žinoma, ledai ar pyragas yra akivaizdus cukraus šaltinis, nes jie saldūs. Deja, cukraus yra ir salotų užpiluose, pomidorų padažuose ir net duonoje.

„Žmonės nesuvokia, kad iš pažiūros sveikuose maisto produktuose yra gausu cukraus. Taigi, mes iš esmės kasdien valgome cukrų nuo ryto iki vakaro“, – sakė B. Alpert.

Cukraus detoksikacija: visiška abstinencija tris dienas

Gera žinia ta, kad net jeigu tikrai esate priklausomi nuo cukraus, jo atsisakę galite greitai sulieknėti, geriau jaustis ir džiaugtis gražesne oda. „Nėra nė vieno žmogaus, kuris, atsisakęs cukraus, nepajustų teigiamo poveikio“, – sakė R. Lustigas.

Naudą pajaučia ir vaikai. R. Lustigo atliktas mokslinis tyrimas parodė, kad vos devynioms dienoms visiškai cukraus atsisakę nutukę vaikai pasijuto gerokai geriau, nors jų kūno svoris ir bendras suvartojamų kalorijų kiekis nepakito.

„Mano profesinės praktikos pradžioje, kai pastebėjau, kad žmonės yra tikrai priklausomi nuo cukraus, mes mėginome juos atpratinti nuo cukraus ar riboti jo suvartojimą. Tačiau ta frazė „saikingas vartojimas“ yra tokia nuvalkiota ir neefektyvi, – sakė B. Alpert. – Tiesiog buvo neefektyvu prašyti žmonių, kad jie valgytų mažiau cukraus. Juk neprašytum alkoholiko išgerti tik du bokalus alaus.“

„Daug efektyviau buvo tiesiog nurodyti mano klientams, kad jie tiesiog visiškai atsisakytų cukraus. Tikrai nebuvau mėgstamiausias jų žmogus. Pirmas teigiamas potyris buvo tas, kad pasikeisdavo jų skonio suvokimas. Jie pajusdavo natūralų cukrų vaisiuose, daržovėse ir pieno produktuose, kurio anksčiau nejusdavo.“

Pirmosios tokios detoksikacinės dietos dienomis, anot B. Alpert, žmogus nevalgo jokio pridėtinio cukraus bei vaisių, krakmolingų daržovių, pieno produktų, grūdų ir nevartoja alkoholio. „Iš esmės galima valgyti tik baltymų, daržovių ir sveikų baltymų“, – sakė ji.

Pavyzdžiui, pusryčiams galite suvalgyti mėgstamu būdu paruoštus tris kiaušinius. Pietums valgote paukštienos, žuvies ar tofu su žaliomis salotomis. O vakarienei renkatės didesnę pietų porciją. Užkandžiams galite rinktis riešutų. Gerkite daug vandens, nesaldintos arbatos ir juodos kavos.

Obuolys skanus tarsi saldainis

Po trijų pirmųjų detoksikacinės dietos dienų galite suvalgyti obuolį.

„Ketvirtąją dieną obuolys bus labai skanus, kaip saldainis, – sako B. Alpert. – Svogūnai bus saldūs! Migdolai bus saldūs! Kai iš savo mitybos staiga pašalinate cukrų, pasikeičia jūsų skonio suvokimas ir imate vėl jausti natūralų cukrų.“

Pradedant ketvirtąja diena, kasdien galite suvalgyti obuolį ir suvartoti vieną pieno produktą. Ir pieno produktai, kaip jogurtas ar sūris, turi būti pilno riebumo ir nesaldinti. „Riebalai, ląsteliena ir baltymai lėtina cukraus pasisavinimą, todėl, rinkdamiesi liesus pieno produktus, spartinsite cukraus įsisavinimą“, – aiškino B. Alpert.

Taip pat galite vartoti daugiau cukraus turinčių daržovių, pavyzdžiui, morkų ar pupelių. Be to, pirmąją savaitę galite išgerti tris taures raudonojo vyno.

Antrąją savaitę galite pridėti porciją daug antioksidantų turinčių uogų bei papildomą pieno produktų porciją. Taip pat galite vartoti ir krakmolingų daržovių.

Trečiąją savaitę jau galite vartoti grūdinių produktų bei kiek daugiau vaisių. Galite išgerti ir papildomą taurę vyno ir truputį juodojo šokolado.

„Trečioji savaitė turėtų būti visai išgyvenama“, – pripažino B. Alpert.

Ketvirtąją savaitę galima valgyti daugiau krakmolingų produktų, įskaitant duoną ir ryžius. Be to, vyno taurių skaičius auga iki penkių per savaitę.

„Ketvirtąją savaitę galite suvalgyti sumuštinį, tad reikalai akivaizdžiai pagerėja, – sakė dietologė. – Noriu, kad žmonės gyventų. Ketvirta savaitė yra laikas tai padaryti.“

Ketvirtoji savaitė jau apibrėžia plano palaikomąją dalį ir leidžia pasimėgauti ledais ar pyragu, tarkime, gimtadienio metu. „Kadangi priklausomybės jau nebėra, kartą ar du suvalgę ledų, negrįšite į pirminį tašką“, – sakė ji.

Cukraus atsisakymo nauda ir perspėjimai

Atsisakę cukraus, galite greitai atsikratyti nereikalingų kilogramų. Tyrime dalyvavę žmonės taip pat pastebėjo, kad pagerėjo odos būklė, dingo tamsūs ratilai po akimis. Žmonės tapo energingesni, nuotaika nebekito taip smarkiai.

Yra tam tikrų iššūkių ir medicininių dalykų, į kuriuos būtina atsižvelgti. Kadangi pirmosios trys detoksikacinės dietos dienos yra sunkiausios, dietos pradžiai vertėtų pasirinkti dienas, kuriomis jos laikytis būtų lengviau.

„Priklausomai nuo priklausomybės masto, galite pajusti abstinencijos simptomų, pavyzdžiui, „rūką galvoje“ ar nuovargį“, – perspėjo B. Alpert. R. Lustigas pastebėjo, kad jo tyrime dalyvavę vaikai buvo neramesni ir irzlesni per pirmąsias penkias cukraus ir kofeino atsisakymo dienas, tačiau vėliau jautėsi geriau.

„Jeigu jaučiatės blogai, suvalgykite gabalėlį vaisiaus. Tačiau jeigu galite tęsti, tikrai galite nutraukti tą priklausomybės nuo cukraus ciklą“, – sakė B. Alpert.

Svarbu pažymėti, kad ši dieta netinka diabetikams, intensyviai sportuojantiems ir asmenims, vartojantiems vaistų cukraus kiekiui kraujyje mažinti. Ši dieta taip pat nerekomenduojama besilaukiančioms moterims.

Galiausiai prieš pradėdami laikytis šios detoksikacinės dietos, paprašykite savo draugų ir/ar šeimos narių jus palaikyti. „Jums reikia aplink esančių žmonių, kad viskas pavyktų. Visa šeima tai turi daryti kartu“, – pabrėžė R. Lustigas.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA