Lietuvių kilmės žydai naudojasi galimybe atkurti turėtą pilietybę | Kas vyksta Kaune

Lietuvių kilmės žydai naudojasi galimybe atkurti turėtą pilietybę

BNS 2017/07/20 11:07
Asociatyvi / Kaunas.lt nuotr.

Iš Lietuvos kilę žydai aktyviai naudojasi galimybe atkurti šalies pilietybę po pernai liepą įsigaliojusių pataisų, leidžiančių jiems tai padaryti lengviau, pranešė pareigūnai.

Migracijos departamentas paskelbė, kad per šių metų pirmąjį pusmetį Lietuvos pilietybę atkūrė 1131 asmuo. Pernai antrąjį 2016-ųjų pusmetį tokių asmenų buvo 912.

Institucijos vadovė Evelina Gudzinskaitė sako, kad tarp šių asmenų daugiausiai yra litvakų.

„Po to, kai pernai metais buvo pakeistas Pilietybės įstatymas, tai labai auga (atkurtos pilietybės) skaičiai. (…) Litvakų iš Izraelio ir Pietų Afrikos Respublikos yra dauguma, šita galimybe taip pat aktyviai naudojasi į Jungtines Amerikos Valstijas išvažiavę žmonės“, – BNS teigė E.Gudzinskaitė.

Pernai per pirmąjį pusmetį Lietuvos pilietybė buvo atkurta 481 asmenims.

2016 metų liepą įsigaliojo įstatymų pataisos, numatančios, kad Lietuvos pilietybę gali gauti tarpukario iš šalies išvykę asmenys ir jų palikuoniai.

Pilietybės įstatymas buvo pakeistas Migracijos departamentui ir teismams pradėjus atsisakyti atkurti pilietybę kai kuriems litvakams, kurie nepateikdavo įrodymų, kad būdavo persekiojami tarpukario Lietuvoje.

Lietuvos pareigūnai skaičiuoja, kad Izraelyje gyvena apie 200 tūkst. lietuviškų šaknų turinčių žydų, o Pietų Afrikos Respublikoje – daugiau nei 70 tūkstančių.

Per Antrąjį pasaulinį karą naciai Lietuvoje, dažnai padedami lietuvių kolaborantų, išžudė 90 proc. iš maždaug 208 tūkst. Lietuvos žydų. Už žydų gelbėjimą Pasaulio teisuoliais yra pripažinti per 800 lietuvių.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA