Kauno odontologės neatsargumas trims žmonėms kainavo gyvybę | Kas vyksta Kaune

Kauno odontologės neatsargumas trims žmonėms kainavo gyvybę

Delfi.lt nuotr./R. Achmedovo

Kaune esančios odontologijos klinikos savininkės aplaidumas tapo trijų mirčių priežastimi, skelbia Kauno apylinkės teismas.

[galerija kiek=”12″]

Kauno apylinkės teismas 62 metų Kaune įsikūrusios odontologijos klinikos savininkę N. L. pripažino kalta dėl darbų saugos, sveikatos apsaugos ir priešgaisrinės saugos reikalavimų pažeidimų.

Jai skirta trejų metų laisvės atėmimo bausmė, atliekant ją pataisos namuose. Teismas paskirtos bausmės vykdymą atidėjo dvejiems metams, įpareigodamas N. L. neišvykti iš gyvenamosios vietos ribų be nuteistojo priežiūrą vykdančios institucijos leidimo. Taip pat jai skirta baudžiamojo poveikio priemonė – dvejus metus uždrausta vykdyti darbuotojų saugos ir sveikatos priežiūros funkcijas.

Teismas primena, kad trijų žmonių gyvybes nusinešusi nelaimė įvyko 2014 m. liepos 10 d. Kaune, Sąjungos aikštėje įsikūrusioje odontologijos klinikoje.

Gaisras įsiplieskė šios klinikos odontologei ir jos padėjėjai tikrinant plastikinėje talpoje esantį etilo alkoholį. Aštuonis metus šioje klinikoje odontologe dirbusi moteris apdegė 90 proc. kūno, jos padėjėja – 50 proc., moteris, sėdėjusi paciento kėdėje, – 52 proc. Dėl tragiško įvykio metu patirtų daugybinių sužalojimų nukentėjusiosios ligoninėje mirė.

Teismas nustatė, kad N. L., būdama atsakinga už savo vadovaujamos bendrovės darbų ir priešgaisrinės saugos reikalavimų vykdymą, nesupažindino darbuotojų su priešgaisrinės saugos taisyklėmis, neapmokė tinkamai elgtis su degiais skysčiais, nesiuntė išklausyti specialių mokymų, neužtikrino tinkamos priešgaisrinės saugos kontrolės ir t.t.

Kaltinamoji, nagrinėjant bylą teisme, teigė, kad ji darbuotojas buvo supažindinusi su priešgaisrinės saugos įsakymu bei su darbo saugos instrukcijomis.

Savo kaltės teisme nepripažinusi N. L. sakė, kad su taisyklėmis darbuotojas supažindino žodžiu, įpareigojo jas perskaityti instrukcijas. Be to, buvo parodžiusi, kur yra gesintuvas, ir visi, anot jos, žinojo, kaip juo naudotis.

Teismas, skirdamas bausmę, atsižvelgė į tai, kad N. L. teisiama pirmą kartą, charakterizuojama teigiamai. Bylą išnagrinėjusi teisėja Sigita Meškauskienė konstatavo, kad bausmės tikslai gali būti pasiekti ir be realaus laisvės atėmimo, neizoliavus kaltinamosios nuo visuomenės.

„Šis nusikaltimas yra priskiriamas prie neatsargių, todėl paskyrus kaltinamajai realią laisvės atėmimo bausmę, tai turės neigiamos įtakos kaltinamosios socialiniams ryšiams – neteks galimybės dirbti, negalės padėti artimiesiems, dar labiau pablogės kaltinamosios sveikatos būklė”, – sakė teisėja S. Meškauskienė.

N. L. nukentėjusiesiems iš viso turės atlyginti 48 tūkst. Eur neturtinę žalą, 9 474 Eur – turtinę žalą, 3 883 Eur – teisinių išlaidų, o ligonių kasoms – 787 Eur.

Teismas taip pat paliko galioti ir pratęsė iki šiol taikytas laikinąsias apsaugos priemones N. L. priklausančiam turtui ir piniginėms lėšoms. Šie draudimai galios, iki kol bus įvykdyti teismo nurodymai – atlyginta turtinė ir neturtinė žala.

Šį nuosprendį per 20 dienų galima skųsti Kauno apygardos teismui.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA