Kauno įmonės turėtų sunerimti: sukčiai su ambicijomis nusitaikė į jų pinigus | Kas vyksta Kaune

Kauno įmonės turėtų sunerimti: sukčiai su ambicijomis nusitaikė į jų pinigus

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdyboje šiuo metu pradėti ir atliekami 3 ikiteisminiai tyrimai Kauno apskrityje nukentėjusių įmonių, kurios patyrė daugiau nei 10 000 eurų žalą. Papildomai gauti keleto įmonių pranešimai apie pasikėsinimą apgauti, melagingai prisistatant įmonės vadovais.

Kauno apskrities policija pakartotinai įspėja, kad laikotarpiu liepos 3 – 18 dienomis Kauno įmonių finansininkai ar buhalteriai gauna elektroninius pranešimus iš neva įmonės direktoriaus (nurodomas direktoriaus, kaip siuntėjo, elektroninio pašto adresas) su nurodymu atlikti skubų mokėjimą už prekes ar paslaugas į Jungtinės Karalystės ar JAV bankų sąskaitas. Laiškais pridedamos melagingos sąskaitos apmokėjimui 11 800 – 18 900 JAV dolerių sumai už „3D“ spausdintuvą ar 11 000 eurų už konsultavimo paslaugas. Elektroniniai laiškai rašomi netaisyklinga lietuvių kalba maskuojant siuntėją. Informacijos tikrinimo metu gauta duomenų, kad melagingi elektroniniai laiškai siunčiami iš Nigerijos Federacinės Respublikos.

Policijos pareigūnai rekomenduoja nurodymus dėl skubių finansinių operacijų papildomai aptarti žodžiu ar kitomis ryšio priemonėmis su įstaigos vadovu ar įgaliotu asmeniu, įsitikinti, ar įmonė pirko prekes, paslaugas iš atsitinkamo tiekėjo, kuris nurodomas gautose sąskaitose. Taip pat rekomenduojama neskubėti atverti prisegamų dokumentų, nes tokiu būdu gali būti pateikiama ne tik melaginga informacija, bet ir kenkėjiškas kodas, galintis paveikti gavėjo informacines sistemas. Siūloma naudoti patikimas antivirusines sistemas ir elektroninio pašto kliento programines įrangas, kurios apsaugos nuo apsimestinių elektroninių pranešimų.

Atliekamus ikiteisminius tyrimus organizuoja ir jiems vadovauja Kauno apygardos prokuratūros Kauno apylinkės prokuratūros prokurorai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA