Vasaros gėrybes šaldyti įnikusiems lietuviams pataria nepamiršti ir uogienių | Kas vyksta Kaune

Vasaros gėrybes šaldyti įnikusiems lietuviams pataria nepamiršti ir uogienių

Organizatorių nuotr.

Dar visai neseniai buvo laikai, kai dažnuose namuose vasara kvepėjo ne tik atostogomis, tačiau ir verdamų uogienių aromatu. Tačiau pastaruoju metu pastebima, kad tradicija gaminti uogienes išliko tik retame namų ūkyje, o lietuviai atrado naują konservavimą būdą – gėrybių šaldymą.

Kaune, prekybos miestelyje „Urmas“, veikiančiame Centriniame Kauno turguje dirbantys pardavėjai pastebi, kad lietuviai pastaruoju metu gėrybes perka ne uogienėms ar kompotams virti, o šaldyti.

„Labiausiai tam perkamos braškės, kurias dauguma trina su cukrumi, taip pat kitos uogos – mėlynės, serbentai, vyšnios. Labai populiaru šaldyti ir daržoves – šparagines pupeles, krapus, petražoles, brokolius, kalafiorus. Agurkai dažniausiai perkami raugimui, tačiau ne ilgesniam, o greitam vartojimui“, – pastebi Centrinio Kauno turgaus prekybininkė Rasa.

Šaldant uogos ir daržovės išsaugo vertingąsias maistines medžiagas ir atitirpinus yra labai skanu.

Anot kitų prekeivių, šaldyti galima ir smulkintuvu trintus vaisius – puikus derinys braškės ir agrastai. Tokį mišinį reikėtų supilti į specialius sandarius maišelius, o žiemą galima naudoti po truputį gėrimams gaminti ar pasigardžiuoti prie įvairių patiekalų.

Tinklaraščio MaistoKlubas.lt autorė Ilona Juciūtė sako, kad uogienių pamiršti nederėtų, nes šis konservavimo būdas leidžia sukurti daugiau įvairių skonių derinių. Ir padaryti tai nėra sudėtinga.

„Žiupsnelis prieskonių, gabalėlis šokolado, lašelis stipresnio gėrimo paprasčiausią uogienę pavers gurmaniška. Aviečių uogienei labai tinka imbieras, rozmarinas, juodųjų serbentų džemą galite paskaninti juodos arbatos lapeliais, vyšnios puikus duetas su čiobreliais, mėlynių uogienė puikiai dera su cinamonu“, – pasakoja I. Juciūtė.

Anot pašnekovės, tokios ypatingos uogienės stiklainiukas per Kalėdas gali tapti ir puikia dovana, tad vasarą, kai tokia gausa uogų ir vaisių, tikrai galima prisiminti ir konservavimo subtilybes.

„Marinuokite, raukite, džiovinkite, šaldykite, virkite uogienes, kad visus metus nejaustumėte skonių rutinos“, – sako moteris.

Vienas mėgiamiausių „Maisto klubo“ autorės uogienės receptų: 1 kg vyšnių be kauliukų, 1 šaukštas citrinos sulčių, 500 g cukraus, 20 g Juodojo šokolado.

Į puodą suberkite vyšnias, ant jų supilkite citrinų sultis, berkite cukrų ir viską 4 min pavirkite. Tada nukelkite nuo viryklės ir atsargiai nugriebkite putas. Į gautą masę berkite tarkuotą šokoladą. Paruoštą uogienę išpilstykite į šiltus sterilius stiklainius. Uždarykite ir laikykite vėsioje vietoje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA