Laisvės alėjos kiemus atakuoja žiurkės | Kas vyksta Kaune

Laisvės alėjos kiemus atakuoja žiurkės

Portalo „Kas vyksta Kaune“ skaitytojų nuotr.

Kauniečiai skundžiasi netvarka Laisvės alėjoje. Ne visi jau daugelį metų itin pamėgtą pasivaikščiojimų vietą supantys kiemai gali pasigirti tvarkinga aplinka. Šį kartą gyventojai skundžiasi Laisvės alėjos kiemu, pažymėtu 47-uoju numeriu. Šioje vietoje niekieno nevaržomos „pietauja” žiurkės.  Tokį vaizdą išvydo minėtame kieme gyvenantys kauniečiai.

[galerija kiek=”12″]

Pasiūlė susimokėti už aplinkos sutvarkymą

„Mes, „Tulpės” kiemo gyventojai (aut. past. greta Laisvės alėjos 47 numeriu pažymėto kiemo kadaise buvo įsikūręs kauniečių ir miesto svečių pamėgtas restoranas „Tulpė”), susidūrėme su didele problema. Prie kieme esančių sandėliukų karaliauja žiurkės”, – pasakoja gyventojai.

Kauniečiai pamatę netvarką rankų nenuleido. Tikina skambinę į jų kiemą prižiūrinčią įmonę „Kauno centro būstas”. Tačiau jos atstovai esą išspręsti keblios situacijos neskubėjo – tik pasiūlė kiemą iškuopti patiems gyventojams arba griebtis antrojo galimo varianto – susisiekti su kenkėjų kontrolės ekspertais Kaune – bendrove „Dezinfa” ir patikėti problemos sprendimą jiems, žinoma, susimokant už paslaugą.

„Kas bus, kai pašals? Sulauksime nekviestų svečių?! Aplinkui daugybė parduotuvių. Galimai jų savininkai mūsų kieme aplinką šiukšlina daugiausiai, nes neranda vietos, kur turimas šiukšles išmesti. O, juk turėtų stovėti tam skirti konteineriai”, – nerimauja Laisvės alėjos 47 kiemo gyventojai.

Ieškos problemos sprendimo būdų

Portalo „Kas vyksta Kaune” žurnalistai kreipėsi į „Kauno centro būsto” atstovus. Pakomentuoti apie minėto kiemo gyventojus kamuojančią dilemą sutiko įmonės direktorė Jurgita Jurevičiūtė-Balčiūnaitienė.

„Kauno centro būstas” yra gyvenamojo namo Laisvės alėjoje 47A administratorius, bet lauko sandėliukų priežiūros mes nevykdome. Todėl atlikti jų dezinfekcijos neturime pagrindo. Tačiau kaip namo administratorius, mes kreipsimės į Kauno miesto savivaldybės Miesto tvarkymo skyrių ir Centro seniūniją, išdėstysime problemą ir bandysime ieškoti sprendimo būdų”, – pažadėjo ji.

Žada kartoti nelegalių geležinių garažų naikinimo istoriją

Išgirdę „Kauno centro būsto” direktorės pažadą, kreiptis į Kauno miesto savivaldybę suskubome pirmieji. Pasak administracijos direktoriaus pavaduotojo Romaldo Rabačiaus, tokių vietų, gadinančių miesto vaizdą, Kaune yra apie trisdešimt. Jos esą neilgai trukus bus griaunamos vadovaujantis įvairiausiais būdais. „Savo veiksmus pradėsime vykdyti priklausomai nuo to, kas minėtų neprižiūrimų vietų savininkas – savivaldybė, ar bendrai su savivaldybe, ar bešeimininkis turtas. Pirmiausiai, žinoma, pradėsime nuo nelegalaus turto bei to, kuris neturi šeimininkų. Panašiai kaip neseniai nuvilnijusiame atvejyje su geležiniais garažais. Trumpai tariant, gražinsime miestą”, – komentavo R. Rabačius.

Administracijos direktoriaus pavaduotojo teigimu, dabar pradėta griauti nelegaliai pastatyta pirtis, po to bus griaunamas pastatas, esantis Druskininkų gatvėje. Per savaitę planuojama nugriauti po maždaug du pastatus. „Taip pat kartosime ankstesnius įspėjimus, prašysime, kad žmonės susitvarkytų aplinką, registruotų, įteisintų turtą. Tačiau, jei to nebus padaryta, Kauno miesto savivaldybė imsis priemonių. Rudenį jau turėtų būti matomas rezultatas. Ryžtingai stengsimės dėl visų kauniečių”, – teigė jis.

Kas turi mokėti už tai, kad aplinka būtų sutvarkyta?

R. Rabačiui pakartojome Laisvės alėjos 47 kiemo gyventojų anksčiau išsakytus žodžius apie tai, kad teritoriją jiems buvo pasiūlyta susitvarkyti arba patiems, arba pasitelkiant į pagalbą kenkėjų kontrolės tarnybą. Ar toks pasiūlymas galimas?

„Šitaip atsakydamas „Kauno centro būsto” administratorius kaip juridinis asmuo buvo neteisus, nes talka turi būti organizuojama jo. Pavyzdžiui, kartą buvo surengtas tarakonų naikinimas iš erdvių Šv. Gertrūdos gatvėje. Tad „Kauno centro būstas” turi organizuoti tokio pobūdžio dalykus. Tačiau gyventojai, parduotuvėlių savininkai turi susimokėti už paslaugas, nes administratoriui ir miestui to daryti nepriklauso. Kiek įmanoma, mieste su šiomis problemomis bus kovojama, bet ir gyventojai turi prisidėti prie rezultato. Nenušalinkime gyventojų atsakomybės ir neprimeskime jos vien miestui, jei gyventojai gyvena šiukšlyne, kuriame, galima sakyti, iš dalies yra jų turtas, vadinasi, jie taip pat yra atsakingi už aplinkos puoselėjimą”, – sakė administracijos direktoriaus pavaduotojas.

Kitaip tariant, pasak jo, „Kauno centro būsto” administratorius turi suorganizuoti švarinimąsi iškviesdamas mokamą už tai atsakingą tarnybą, kuri atliks nurodytą darbą bei atsakingai ir proporcingai pagal užimamą plotą gyventojams, parduotuvių savininkams padalins apskaičiuotą reikiamą mokestį.

R. Rabačius teigia pasidomėjęs ir sužinojęs, jog sumos už kenkėjų tarnybos paslaugą gali siekti nuo 5-10 eurų. „Kaunas yra senas prieškarinis miestas. Turime žengti į priekį, viskam ateina laikas”, – pokalbį baigė pašnekovas.

Sprendimus priėmė akimirksniu

Portalo „Kas vyksta Kaune” žurnalistams pradėjus domėtis gyventojų įvardinta problema dėl Laisvės alėjos 47 kiemo, situacija pasikeitė akimirksniu – aplinka aptvarkyta. Ilgai laukti nereikėjo. Kauno miesto savivaldybės administracijos skyriaus direktoriaus pavaduotojas R. Rabačius teigė, jog prie švarinimosi nemaža dalimi prisidėjo savivaldybė. Tą patvirtino ir Turto skyrius, nes kai kurie pastatai, esantys kiemo teritorijoje, yra savivaldybės nuosavybė. „Kartu su gyventojais suvienijome jėgas ir sutvarkėme aplinką kieme. Tai – pavyzdys, kaip galima bendradarbiauti“, – džiaugėsi administracijos skyriaus direktoriaus pavaduotojas.

Neoficialiais duomenimis, netolimoje ateityje gyventojai žada aptverti teritoriją, atskirdami ją nuo sandėliukų, nes toje vietoje itin dažni svečiai – benamiai asmenys. Apie pastarąją problemą portalo „Kas vyksta Kaune“ žurnalistai domėjosi prieš kurį laiką. Minėti asocialūs asmenys Laisvės alėjos kieme jau keletą metų susikūrę tikrų tikriausią „viešbutį“ iš įvairiausių atliekų. Čia jie ne tik girtauja, triukšmauja bet ir, kaip įtariama, vartoja narkotines medžiagas. O slampinėdami tamsiu paros metu gali sukelti išgąstį praeiviams.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA