Specialistės pataria, ką reikia žinoti apie dantų balinimą | Kas vyksta Kaune

Specialistės pataria, ką reikia žinoti apie dantų balinimą

Organizatorių nuotr.

Per paskutinius keletą dešimtmečių dantų balinimas tapo viena populiariausių estetinės odontologijos procedūrų. Pirmiausiai tai buvo skirta tik tam, kad sulygintų negyvų dantų spalvą su natūraliu atspalviu, bet vėliau šios naujovės tiesiog sukėlė revoliuciją.

[galerija kiek=”4″]

Apie dantų balinimą pasikalbėjome su Kauno odontologijos klinikos „Denticija“ burnos higienistėmis Rūta Žageliene ir Egle Pažarauskaite.

Kaip dažnai Jūsų kabineto duris praveria žmonės, norintys pasidaryti dantų balinimą? Ar jo populiarumas auga?

Visais laikais žmonės norėjo gražiai atrodyti. Dantų balinimo procedūra populiariausia daugiau tarp 25–35 metų amžiaus žmonių. Tarp norinčių balintis dantis – vis dar daugiau merginų ir moterų, tačiau pastebimas ir vyrų, vaikinų susidomėjimas galimybe turėti baltesnę šypseną. Šiais laikais gražūs dantys suteikia pasitikėjimo savimi, jaunatviškumo – tai veikia kaip vizitinė kortelė.

Kiek laiko trunka dantų balinimo procedūra?

Dantų balinimas trunka apie 30-45 min., tačiau prieš balinimą yra privaloma profesionali burnos higiena, kurios trukmė 45-60 min. Taigi, praleisite odontologo kabinete kiek daugiau nei valandą ir turėsite pastebimai pašviesėjusius dantis.

Dantų balinimas saugiausia balinimo sistema „Beyond“ – kas tai?

Dantų balinimas – šiais laikais labai populiari dantų estetinė procedūra. Tai greičiausias ir paprasčiausias būdas išlaikyti baltus dantis.

Dantų balinimas saugiausia balinimo sistema “Beyond” atliekamas naudojant specialią balinimo medžiagą, kuri pripažinta kaip efektyviausia priemonė saugiam dantų balinimui atlikti.

Balinimo metu naudojamas specialus balinimo gelis, kuris veikiamas šaltos mėlynos (LED) šviesos spindulio, aktyvuoja dantyje esantį deguonį, kuris išvalo ne tik danties paviršių, bet ir šlakus iš vidinės danties struktūros, susikaupusius nuo dažančio maisto, gėrimų ar antibiotikų vartojimo.

Kiek laiko dantys išlieka balti?

Tiek po balinimo šaltos šviesos lempa, tiek ir be jos specialistas pateikia išsamias rekomendacijas kaip prižiūrėti dantis, kad jie išliktų balti kuo ilgiau. Dažniausiai dantų baltumas išlieka metams ir daugiau. Ilgiau išlieka, jei dažnai nevalgote dažančio maisto, jei negeriate dažančių gėrimų ir nerūkote.

Ar saugu balinti dantis su „Beyond“ balinimo sistema? Ar netaps dantys jautresni?

„Beyond“ balinimo sistema yra viena saugiausių, 6 metus iš eilės pripažinta kaip saugiausia pasaulyje. Daugiau nei 500 000 šypsenų pasaulyje yra balintos pasitelkiant šią balinimo sistemą. Sistema unikali ir tuo, kad žmogus pats gali išjungti, reguliuoti balinimą pajutus nepatogumus.

Nauja balinimo technologija jungia halogeną ir LED šviesą. Tai inovatyvi produkcija, turinti pažangią filtravimo sistemą, padengtą optiniu stiklu per 150 000 optinių skaidulų, kurios sunaikina ultravioletinius spindulius (UV). Ši sistema užtikrina galimybę saugiu būdu turėti kerinčią šypseną vos per 30 minučių.

Kad dantys po procedūros netaptų jautresni specialistas patars, kaip elgtis ir kokias priemones naudoti po dantų balinimo.

Nuo ko priklauso dantų spalva ir kas yra didžiausias jų baltumo priešas?

Kiekvienas žmogus yra individualus, turi skirtingą emalio sluoksnį, kuris daro įtaką dantų spalvai. Dantų spalva priklauso nuo genetinių, išorinių ir vidinių veiksnių. Šiais laikais yra didelis maisto produktų pasirinkimas, kurie taip pat turi daug dažančių medžiagų. Maiste esantys pigmentai nusėda ant dantų emalio, o įvairios rūgštys ir taninai labiau sustiprina pigmentų įsigėrimą į dantis. Dantų spalva pasikeičia ir su amžiumi, taip pat dėl rūkymo, didelio kavos ir arbatos naudojimo, kramtomo tabako, dėl blogos asmeninės burnos higienos. Labai stipriai dantų spalva pasikeičia, jeigu vaikystėje buvo naudojama antibiotikų (ypatingai tetraciklino) – jų paveikti dantys ir bala sunkiau, reikia kelių balinimo seansų.

Kokias priežastis išskirtumėte kaip dažniausias ir, galbūt, žalingiausias mūsų gražiai dantų spalvai?

Dantų spalvos pasikeitimą skatina spalvoti gazuoti gėrimai, kava, juoda arbata, vynas ir kiti maisto produktai su dirbtiniais dažikliais. Didžiausią įtaką turi rūgštūs tamsūs produktai.

Žalingiausias iš jų – tabakas. Karšti tabako dūmai yra žalingi ne tik burnos gleivinei, karštis atveria ir dentino kanalėlius, todėl pigmentas lengvai patenka į juos, ypač tose vietose, kur yra emalio įtrūkimų ar nusidėvėjimas.

Šiuo metu klinikoje naudojate saugiausią visame pasaulyje balinimo sistemą „Beyond“. Kokius pranašumus galit išskirti ir kodėl būtent šią sistemą verta rinktis?

„Beyond“ dantų balinimo sistemos pranašumai – mažas dantų jautrumas ir saugi procedūra. „Beyond“ dantų balinimo metu naudojama šalta šviesa žemoje temperatūroje, pacientas nejaučia skausmo ir diskomforto. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad šios procedūros metu dantų balinimui naudojamos specialios balinimo medžiagos yra efektyvios ir saugios. Tai greitas ir akivaizdus dantų balinimo būdas. Po dantų balinimo, dantų baltumas pakyla per 5 pakopas VITA skalėje. Pacientai iš karto gali pamatyti akivaizdų efektą. Procedūra užtikrina ilgalaikį dantų baltumą.

Prieš balinimą rekomenduojama atlikti burnos higieną. Kodėl? Kiek laiko prieš reikia atlikti higieną?

Prieš dantų balinimą privaloma atlikti burnos higienos procedūrą, kurios metu nuvalomos apnašos, akmenys, dėl to balinimo medžiaga gali geriau ir efektyviau veikti, geriau nubąla dantys. Jeigu burnos higiena bloga, dėl apnašų akmenų visada būna dantenų uždegimas, dantenos kraujuoja, šlapiuoja, tokiu atveju nebus galima užtikrinti kokybiško balinimo ir dantenų apsaugos balinimo metu, kuri yra efektyvi tik esant sveikoms dantenoms.

Ką būtina žinoti po balinimo? Ko saugotis ir ką daryti?

Per pirmas 24 valandas po balinimo procedūros: nerūkyti, negerti kavos, arbatos, gazuotų rūgščių gėrimų, raudono vyno ir nevartoti kitų dažančių maisto produktų. Taip pat vengti spalvotos dantų pastos bei kitų spalvotų burnos priežiūros priemonių. Reguliariai atlikti profesionalią burnos higieną, kas 6 mėnesius.

Ar yra amžiaus limitas dantų balinimui?

Nerekomenduojama vaikams ir paaugliams iki 18 metų. Tokiame amžiuje dantų emalis nėra pilnai susiformavęs, dėl to balinimas gali sutrikdyti emalio formavimąsi. Be to, dantų pulpos kamera, nervas bei dentino kanalai jauname amžiuje yra labai platūs. Tokiu atveju balinimas gali pažeisti nervą, ar sukelti ilgalaikį jautrumą. Amžiaus limito dantų balinimui nėra, svarbu kad patys dantys būtų sveiki.

Kas gali atlikti dantų balinimą?

Dantų balinimą gali atlikti tik licenzijuotos gydymo įstaigos.

Nusprendėte balinti dantis, nuo ko pradėti?

Pirmiausiai nusprendus balintis dantis rekomenduojame atvykti konsultacijai pas gydytoją odontologą, kuris apžiūrės ir įvertins bendrą dantų būklę.

Svarbu žinoti:

Plombos, vainikėliai, negyvi dantys nebąla, todėl dantų protezavimas ir plombavimas turėtų būti atliekami po balinimo.

Dantims, kurie yra smarkiai pažeisti antibiotikų ( tetraciklino ), gali prireikti daugiau nei vienos procedūros. Po pirmos procedūros, daugumos pacientų dantys tampa penkiais spalvos tonais šviesesni, pacientai lieka patenkinti rezultatais ir 30 proc. pacientų pageidauja tik vienos procedūros.

Gydytojo odontologo konsultacijos metu su specialistu išsamiai aptarsite procedūrų eigą, trukmę ir kainą.

Kilo klausimų? Norite pasikonsultuoti?

Registruokitės čia arba kreipkitės į mus:
Vytauto pr. 14, Kaunas
Mob. tel. +370 671 96979
El. paštas: denticija@kaunodenticija.lt

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA