Apmokys kaip kovoti su Sosnovskio barščiais ir šliužais | Kas vyksta Kaune

Apmokys kaip kovoti su Sosnovskio barščiais ir šliužais

Lietuvos zoologijos sodas kviečia į praktinę mokomąją talką, kurioje bus demonstruojami kovos su invazinėmis augalų ir gyvūnų rūšimis metodai. Renginio dalyviai įgytas žinias galės ne tik pritaikyti savo namuose, bet ir pagelbės zoologijos sodui kovojant su Sosnovskio barščiais ir luzitaniniais arionais.

Luzitaniniai arionai, kitaip dar žinomi smalžio ar ispaninio šliužo vardu, – moliuskai, neturintys išorinės kriauklės, plačiai paplitę po beveik visą Europą. Jie gyvena upių ir ežerų pakraščiuose, miškuose, slėniuose ar vidutinio drėgnumo pievose, vis dažniau – šalia žmonių namų. Iki 12 cm užaugantys šliužai dažniausiai įsiveisia drėgnuose soduose ir daržuose su gausia ir tankia augalija. Smalžiai minta augalų lapais, žiedais, vaisiais, todėl padaro žalos soduose ir daržuose.

Sunaikinti luzitaninius arionus nelengva, kaip ir visas invazines rūšis. Veiksmingiausia priemonė – juos surinkti rankomis ir sunaikinti bei tvarkyti aplinką, įrengti apsaugines tvoreles, gaudykles. Kad naikinimas būtų sėkmingas, naikinti reikia visoje teritorijoje.

Viena iš agresyviausių invazinių augalų rūšių Lietuvoje yra Sosnovskio barštis, užimantis daugiau nei 10 tūkst. ha plotą. Visiems gerai žinoma, kad saulėtą vasaros dieną šio augalo leidžiamos sultys stipriai degina odą, todėl kasmet į gydytojus kreipiasi daug nukentėjusiųjų. Pastaraisiais metais Sosnovskio barštis pradėjo plisti ir zoologijos sodo teritorijoje.

Mokslininkų duomenimis, vienas šienaujamas Sosnovskio barščio augalas gali gyventi iki 14 metų, todėl susitikimo metu specialistai aptars efektyviausius jų naikinimo metodus. Suaugusieji galės padėti kasti šiuos zoologijos sode augančius augalus, o už pagalbą į sodą jie bus įleidžiami nemokamai. Norinčių prisidėti prie kasimo darbų prašoma atsinešti guminius batus ir aprangą ilgomis rankovėmis.

Renginys zoologijos sode vyks liepos 21 d., 10 val., padedant Aplinkos ministerijos ir Lietuvos entomologų draugijos specialistams pagal jų rekomendacijas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA