Tiesa ar melas: kavos mėgėjams žadamas ilgesnis gyvenimas? | Kas vyksta Kaune

Tiesa ar melas: kavos mėgėjams žadamas ilgesnis gyvenimas?

delfi.lt 2017/07/17 12:13
Asociatyvi archyvo nuotr.

Trys kavos puodeliai per dieną gali garantuoti ilgesnį gyvenimą, rodo naujo tyrimo, kuriame dešimtyje Europos šalių dalyvavo beveik pusė milijono žmonių, rezultatai, skelbia BBC.

Tyrimo išvados paskelbtos žurnale „The Annals of Internal Medicine“. Jose teigiama, kad papildomas kavos puodelis ilgina gyvenimo trukmę, net jei kava yra be kofeino.

Tiesa, skeptikai sako, kad neįmanoma tiksliai nustatyti, ar kava turi apsaugantį poveikį, galbūt iš tiesų žmonių gyvenimo trukmei įtakos turi kavos mėgėjų praktikuojamas sveikas gyvenimo būdas.

Ekspertai tvirtina: jeigu staiga pradėsite gerti daugiau kavos, palankių rezultatų vargu ar sulauksite.

Ką skelbia naujo tyrimo išvados?

Mokslininkai iš Londono Tarptautinės vėžio tyrimo agentūros teigia nustatę, kad gausesnis kavos vartojimas yra siejamas su mažesne mirties rizika, ypač kalbant apie širdies ir žarnyno ligas.

Prie tokių išvadų jie priėjo išanalizavę sveikų vyresnių nei 35 metų žmonių duomenis iš dešimties Europos Sąjungos šalių. Tyrimo pradžioje žmonių buvo klausiama, kiek kavos jie išgeria per dieną. Vėliau buvo skaičiuojamas mirčių vidurkis per 16 metų.

Jeigu tai tiesa, kiek vienas kavos puodelis gali pailginti gyvenimo trukmę?

Kembridžo universiteto profesorius seras Davidas Spiegelhalteris teigia, kad vienas papildomas puodelis kavos vyro gyvenimo trukmę pailgina maždaug trimis mėnesiais, o moters – vidutiniškai vienu mėnesiu.

Tačiau nepaisant tyrimo masto, jis nėra tobulas ir remiantis vien tik jo išvadomis negalima tvirtai teigti, kad kavos pupelės yra raktas į ilgaamžiškumą.

Kodėl nereikia pulti gerti kavos?

Kavos mėgėjus teks nuvilti, nes šis tyrimas nėra idealus, kadangi jo metu nebuvo atsižvelgta į kitus galimus veiksnius. Pavyzdžiui, nebuvo atsižvelgta į žmonių pajamas. Galbūt išgerti tris puodelius kavos per dieną gali sau leisti turtingesni žmonės, kurie apskritai skiria daugiau lėšų savo sveikatai.

Galbūt daugiau kavos išgeriantys žmonės gyvena aktyvesnį socialinį gyvenimą ir tai prisideda prie geresnės sveikatos ir atitinkamai ilgesnio gyvenimo.

Ir net jei kava tikrai galėtų prailginti gyvenimą, tyrime tikrai nebuvo įvertintas kiekvienas rizikos veiksnys. Pavyzdžiui, anksčiau nustatyta, kad daugiau kavos išgeriančioms moterims yra didesnė kiaušidžių vėžio rizika.

Be to, nors tyrime dalyvavo daug žmonių, jo pradžioje mokslininkai atskyrė tuos, kurie sirgo diabetu, buvo patyrę širdies smūgį ar insultą. Taigi mes nežinome apie kavos naudą ar žalą žmonėms, kurie turi kitų sveikatos problemų.

Ar kavą gerti sveika?

Ankstesnių tyrimų metu prieita prie prieštaringų išvadų. Žinoma, daugumai žmonių kava užtikrina budrumą. Tačiau vienus žmones kofeinas veikia labiau nei kitus, tas poveikis kinta.

Kalbant apie besilaukiančias moteris, medikai pataria per dieną suvartoti ne daugiau nei 200mg kofeino, nes kava didina mažesnio svorio vaiko gimimo riziką. Per didelis kofeino kiekis taip pat didina persileidimo riziką.

Galiausiai neseniai JAV buvo užfiksuotas atvejis, kai mirė paauglys, per trumpą laiką suvartojęs daug kofeino turinčių gėrimų.

Kaip būtų galima tiksliai sužinoti, ar kava ilgina gyvenimą?

Mokslininkai sako, kad tiksliausiai tai būtų galima padaryti priverčiant tūkstančius žmonių visame pasaulyje ilgą laiką reguliariai gerti kavą, o kitus tūkstančius žmonių – jos visai negerti. Be to, reikėtų stebėti ir vertinti visus gyvenimo aspektus: ką dar žmonės valgė ir gėrė, kiek uždirbo, kiek sportavo, t.t.

Deja, toks tyrimas būtų mažai tikėtinas.

Kaip ten bebūtų, ekspertai sako, kad nevertėtų labai kliautis kava kaip ilgo gyvenimo garantija. Geriau jau intensyviai 20 minučių žingsniuoti iki artimiausios kavinės – naudos bus tiek pat, kiek išgėrus puodelį kavos.

Daugiau informacijos skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA