Kauniečių idėjas šimtmečio įamžinimui vertins autoritetai | Kas vyksta Kaune

Kauniečių idėjas šimtmečio įamžinimui vertins autoritetai

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Artėjant Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui – modernios Lietuvos gimimo minėjimui, Kaunas kviečia sutelkti visas kūrybines jėgas ir mieste įamžinti šį visiems svarbų įvykį. Visas pateiktas idėjas vertins nepriklausoma komisija, kurioje – architektas Algirdas Kaušpėdas, dailininkas Ray Bartkus, diplomatas Vygaudas Ušackas ir kiti.

Kaunas skelbia trečiąjį konkurso „Kauno akcentai“ kvietimą ir iki rugpjūčio 11 d. laukia vaizduojamojo meno kūrinių idėjų, kurios simbolizuotų Lietuvos valstybingumą, įamžintų ir atspindėtų valstybės atkūrimo šimtmetį bei papuoštų miestą šia ypatinga proga.

Meno kūriniai turi architektūriškai, urbanistiškai ir meniškai įsikomponuoti pasirinktoje aplinkoje, nekelti asociacijų su kitais miestais, turėti meninę vertę, būti išskirtiniai, originalios formos bei turinio. Kūriniai taip pat gali būti interaktyvūs ir šiuolaikiški, tačiau išlaikantys semantinį ir kompozicinį ryšį su pasirinkta teritorija.

„Ypatingą dėmesį visiems teiksiantiems idėjas, siūlau atkreipti į vietos pasirinkimą, jog nekiltų jokių klausimų ir abejonių dėl lokacijos. Turi būtai aiškus pagrįstumas, istorinės sąsajos. Šiame konkurse būtinas menininko ir architekto bendradarbiavimas, parenkant kūrinio mastelį ir vietą. Norėtųsi, kad autorius įsijaustų į konkrečią erdvę, įsivaizduotų, kaip judės žmonių srautai, kad kūrinys priverstų stabtelti, nepaliktų abejingų, o gal net ir įkvėptų pasidomėti istorija“, – sakė Lietuvos dailininkų sąjungos Kauno skyriaus pirmininkas Eugenijus Nalevaika.

Idėjas galima siūlyti visoms Kauno viešosioms erdvėms. Objektai gali būti pritaikyti bet kuriai miesto vietai, tačiau didžiausią dėmesį kviečiama atkreipti į miesto centrą: Naujamiestį ir Senamiestį. Visas pateiktas idėjas vertins nepriklausoma komisija.

„Šis kvietimas yra skirtas labai ypatingai progai – paminėti ir įamžinti modernios Lietuvos gimimą. Dėl to tikimės, jog į jį bus pasižiūrėta labai atsakingai ir bus siūlomos tik gerai apgalvotos ir brandžios idėjos. Čia kiekybė nėra svarbi. Akcento išraiškos forma šiame kvietime nėra apibrėžta – laukiame vaizduojamojo meno kūrinių idėjų, kurios darniai įsilietų į urbanistinę aplinką“, – teigė Kauno vicemeras, komisijos narys Povilas Mačiulis.

Komisiją sudaro architektas Algirdas Kaušpėdas, dailininkas Ray (Rimvydas) Bartkus, diplomatas, buvęs Europos Sąjungos ambasadorius Rusijoje Vygaudas Ušackas, Lietuvos dailininkų sąjungos Kauno skyriaus pirmininkas Eugenijus Nalevaika, skulptorius Kęstutis Balčiūnas, architektas, miesto tarybos narys Jonas Audėjaitis, Kauno mero pavaduotojai Simonas Kairys ir Povilas Mačiulis bei savivaldybės administracijos atstovai Saulius Rimas ir Algimantas Sprindys.

Idėjų autorių nevaržys jokie apribojimai, o dalyvauti ir paraiškas pateikti gali visi. Konkurse nugalėjusias idėjas jų autoriai galės įgyvendinti patys arba patikėti jų realizavimą kitiems profesionaliems. Projektui įgyvendinti iš Kauno miesto savivaldybės biudžeto galės būti skiriama iki 100 proc. tinkamų finansuoti projekto išlaidų. Idėjų įgyvendinimui šių metų miesto biudžete numatyta dvigubai daugiau lėšų nei pernai – beveik 400 tūkst. eurų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA