Gimnazistai prisiminė S. Dariaus ir S. Girėno legendinį „Lituanicos“ skrydį | Kas vyksta Kaune

Gimnazistai prisiminė S. Dariaus ir S. Girėno legendinį „Lituanicos“ skrydį

A. Zamalienės nuotr.

Kiekvienais metais liepos mėnesį minimos Stepono Dariaus ir Stasio Girėno žūties metinės. Prieš 84 metus Steponas Darius ir Stasys Girėnas nešė žinią visam pasauliui apie Lietuvą, siekdami suburti visą lietuvių tautą kovai, naujam gyvenimui. Lakūnai ketino lėktuvu „Lituanica“ perskristi Atlantą ir grįžti į gimtąją Lietuvą.

„Didžiuojamės, kad mūsų gimnazija pavadinta Stepono Dariaus ir Stasio Girėno vardu. Kasmet liepos 17 dieną kartu su kauniečiais renkamės prie Kauno S. Dariaus ir S. Girėno paminklo Kauno Aukštųjų Šančių karių kapinėse ir prisimename šį drąsų lakūnų žygį”, – pasakojo gimnazijos atstovė Audronė Zamalienė.

Kauno S. Dariaus ir S. Girėno gimnazijos direktorė Nijolė Šimkevičienė priminė susirinkusiems Gedimino Ilgūno žodžius: „Jau gimdami atsinešame skolą tiems, kurie gyveno iki mūsų ir savo darbais, kovomis ir aukomis padarė mūsų gyvenimą geresnį ir teisingesnį. Savo gyvenimu, darbais ir kūryba privalome skolą grąžinti, atminti juos ir stengtis perduoti tą atminimą ateities kartoms.“

1933 m. liepos 15 d. pakilę iš Niujorko, lakūnai Steponas Darius ir Stasys Girėnas perskrido Atlantą ir liepos 17 dieną žuvo Pščelniko miške, tuometinės Vokietijos Soldino apylinkėse (dabar – Lenkijos teritorija).

Pasaulinės aviacijos istorijoje šis skrydis minimas kaip vienas iš tiksliausių. Lakūnai iki katastrofos vietos per 37 val. 11 min. nuskrido 6411 km. Pasiektas antras rezultatas pasaulyje pagal skrydžio nuotolį ir ketvirtas pagal ore išbūtą laiką.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA