Neeilinę pavardę turinti kaunietė: jei būtų įmanoma, ją suteikčiau net savo vaikams | Kas vyksta Kaune

Neeilinę pavardę turinti kaunietė: jei būtų įmanoma, ją suteikčiau net savo vaikams

BERTA BANYTĖ 2017/07/16 15:51
Asmeninio archyvo nuotr.

„Savo kelyje akis į akį dar neteko sutikti nė vieno turinčio tokią pavardę kaip manoji, išskyrus giminaičius”, – šypsosi Asta, galinti didžiuotis neeiline pavarde. Nuo gimimo Kaune gyvenanti jauna moteris, sako, jog savo pavardę nuvykusi į kitus miestus puošia ji, tačiau be miesto, pasak Astos, nebūtų ir pavardės. Tad reikia dėkoti miestui.

„Buon Giorno Taverna” Kaune vadovė Asta Kaunaitė prasitaria, jog už tokią nedažną pavardę, kokią turi ji, yra dėkinga savo tėčiui Gediminui Kaunui. Jis kaip ir visa giminė taip pat gimė ir augo Kaune. Dėl itin lietuviško vardo bei pavardės derinio, teigia moteris, jos tėtis dažnai sulaukia pagyrų.

Asta, kaip jaučiatės turėdama tokią pavardę?

Turėdama tokią pavardę jaučiuosi labai gerai. Visada didžiuojuosi ja prisistatydama kitiems. Kirba mintis, kai ištekėsiu, pasilikti savo pavardę ir nekeisti jos į vyro. Žinoma, pastaruoju klausimu diskusijos nebus išvengta. Tačiau mielai vadinčiausi šia pavarde visą savo gyvenimą. Jei būtų įmanoma, ją suteikčiau net savo vaikams (aut. past. šypsosi).

Sakykite, kokių reakcijų iš aplinkinių žmonių sulaukiate, kai jie išgirsta, kad esate Kaunaitė? 

Kai pasakau, kad esu Kaunaitė, dažniausiai žmonės paprašo dar sykį pakartoti pavardę tam, jog įsitikintų, kad tikrai teisingai išgirdo. Po to neretai jiems kyla klausimas: o, tėtis – Kaunas? Taip, tikrai – Kaunas iš Kauno, atsakau (aut. past. juokiasi).

…o, kaip būdavo tada, kai dar mokėtės mokykloje?

Kai mokiausi, dažniausiai į mane kreipdavosi ne vardu, o pavarde. Spėju, tikriausiai dėl to, kad pavardė – pakankamai įsimintina. Mokytojos taip pat dažniausiai kreipdamosi sakydavo ne Asta, o Kaunaite. Neišvengdavau ir klausimų tokia forma: ką šiandien vakare veiks Kaunaitė..? ir panašiai (aut. past. juokiasi).

Jūsų tėčio pavardė Kaunas. Kaip reaguoja žmonės?

Tėtis labai dažnai pagiriamas aplinkinių dėl to, kad jo vardas ir pavardė – Gediminas Kaunas yra grynai lietuviški (aut. past. šypsosi).

Galbūt teko domėtis giminės pavardės kilme?

Pavardės kilme itin domėjosi mano senelis, kuris anksčiau man daug apie tai pasakojo. Jis piešė giminės medį, rinko įvairią  informaciją apie giminę. Tad buvo taip…Seniai seniai gyveno bajorai, kurie rinko lėšas Šv. Jurgio bažnyčios statybai Kauno senamiestyje. Šiuo tikslu keliaudami po Lietuvą, jie užsuko į Sintautuose (aut. past. miestelis Šakių rajone) esantį kaimą. Bajorus nuo seno vadino Balsiais, o po jų apsilankymo minėtame Sintautų kaime, kaimą pakrikštijo Balseliškių pavadinimu. O bajorus Balsius pradėjo vadinti Kaunais, nes jie buvo kilę iš Kauno. Tad, manome, jog mūsų giminėje pavardės kilmė susijusi su šiuo įvykiu.

Atskleiskite paslaptį, Kaunas puošia jūsų pavardę, ar jūs Kauną puošiate savo pavarde?

Geras klausimas! Niekada to nesvarsčiau. Manau, kad nuvykusi į kitus Lietuvos miestus ir prisistatydama savo pavarde, aš puošiu Kauno vardą. Tačiau, kita vertus, jei ne šis miestas, tikriausiai tokia pavarde nebūčiau turėjusi garbės vadintis. Tad reikia dėkoti miestui (aut. past. šypsosi).

Klausiame skaitytojų: ar daug žmonių pavarde Kaunas, Kaunietis, Kaunaitė, Kaunietytė ir t.t. pažįstate jūs? Pakvieskite juos perskaityti šį pokalbį ir pasidalinti įdomybėmis, susijusiomis su jų pavarde.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA