,,Šilainiai Project“ savaitgalį kauniečius stebins išskirtinėmis iniciatyvomis | Kas vyksta Kaune

,,Šilainiai Project“ savaitgalį kauniečius stebins išskirtinėmis iniciatyvomis

Emilija Žvirgždaitė 2017/07/14 18:03
Organizatorių/E. Kniežausko nuotr.

Kauno miegamasis Šilainių mikrorajonas neretai gretinamas su stereotipais, susijusiais su nesaugumu, dideliu nusikalstamumu. Tačiau faktas, kad dabartinėje Šilainių teritorijoje buvo apsistojęs net pats prancūzų istorinis herojus Napoleonas Bonapartas su savo kariuomene ir čia planavo įrengti tikrą kultūros lopšį, mažai kam žinomas.

Šilainių menininkai ir kūrybingi, iniciatyvūs mikrorajono gyventojai siekia, kad stereotipus apie Šilainius pakeistų istorinės žinios bei miegamiesiems rajonams mažai įprastos, interaktyvios veiklos.

Dvi tokios iniciatyvos kauniečius sukvies jau šią savaitę. Penktadienį, Žemaičių pl. 25, po atviru dangumi Šilainių ir kitų mikrorajonų gyventojai kviečiami susitikimui ,,Šilainiai [Paris] Project“, o šeštadienį įspūdingi vaizdo ir garso instaliacijų eksperimentai susitelks VIII-ajame forte, ,,Šilainiai [Fortas] Project“ metu.

Penktadienį, ,,Šilainiai [Paris] Project“ metu, iniciatyvos autorė, Lietuvoje ir užsienyje dirbanti menininkė, Evelina Šimkutė su bendražygiais žada paminėti Bastilijos šturmą ir perskaityti manifestą, skelbiantį apie kūrybinę laisvę miegamajame mikrorajone, įkvepiančia kurti ir kartu žadinti vieningą bei kūrybingą Šilainių bendruomenę. Renginio metu lankytojai gaus ir dalomąją medžiagą bei pristatymą, kaip ir kada Šilainiuose egzistavo Paryžius. Bus pristatyti ir kiti įdomūs istoriniai faktai bet Šilainiams svarbūs traukos taškai. Žadama ir iškelti laisvę menui bei kūrybai, naujoms mikrorajono iniciatyvoms skelbiančią vėliavą.

Tuo tarpu šeštadienį abejingi neliks mėgstantys vizualinių ir garsinių instaliacijų eksperimentus. Idėjos svečiai bus pasitinkami VIII-ojo forto požemiuose, neįprastoje, ir dėl to dar įstabesnėje, vietoje. Čia dalyvaus ne tik pati Evelina ir Šilainių menininkai, tačiau ir svečias menininkas iš Norvegijos, čia savo kūrybiškumo išlaisvinti atvykstantis būtent dėl neįprastos aplinkos požemiuose: tokios progos savo šalyje jam neteko sulaukti. „Šilainiai [Fortas] Project“ renginys buvo surengtas jau ir praėjusiais metais.

Iniciatyva gali pasirodyti panaši į Vytenio Jako Kiemo galerijos E. Ožeškienės g. 21 idėją. E. Šimkutė atvirauja, kad Vytenio glaudžios kaimynystės veikla jai – žavinti ir artima. Vis dėlto skirtumas tarp šių dviejų bendruomeniškumo skatinimo iniciatyvų yra tas, kad „Šilainiai Project“ apima kur kas platesnę auditoriją ir orientuojasi ne į vieną kiemą, bet į viso mikrorajono bendruomenės vienijimą.

„Šilainiai [Paris] project“ renginys kviečia susitikti jau šį penktadienį, liepos 14 d., 18 val., Žemaičių pl. 25, ties sankryža šalia Šilainių poliklinikos ir prekybos centro „Lidl“ esančiame plyno lauko plote. Čia bus įprasminta Šilainių kaip kultūros lopšio samprata istorijos vingiuose.

Šeštadienį, liepos 15 d., 14 val., Kauno VIII-ajame forte, iniciatyvą pratęs „Šilainiai [Fortas] Project“. Kaip įvardina pati E. Šimkutė, renginys bus savotiška meninė, eksperimentinė intervencija į forto patalpas, jas išnaudojant visiškai netradiciškai. Čia susitiks skirtingų kartų menininkai iš Lietuvos ir svetur, susivieniję bendram tikslui – meno sklaidai Šilainiuose.

Aktyvus „Šilainiai Project“ idėjos plėtojimas prasidėjo dar 2015 m. Menininkė E. Šimkutė šiuos bei kitus renginius atskleidžia esant tik viena iš projekto plėtros sričių. Viso projektą sudaro penkios dalys: renginiai, fotografija, tarptautinės menininkų rezidencijos, kūrybinės dirbtuvės bei pokalbiai ir diskusijos menininkams ir Šilainiams aktualiomis temomis. „Šilainiai Project“ renginių yra numatyta ir netolimoje ateityje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA