Teiraujasi skaitytojai: kodėl geltonuoja Šiaurės prospektas? (papildyta) | Kas vyksta Kaune

Teiraujasi skaitytojai: kodėl geltonuoja Šiaurės prospektas? (papildyta)

Skaitytojų nuotr,

Akylųjų portalo „Kas vyksta Kaune“ skaitytojų akį šįkart patraukė geltona spalva nusidažęs Šiaurės prospektas. Skaitytojai fiksuoja ryškiaspalvius augalus ir teiraujasi, kaip jie čia atsirado.

Spėjama, kad minėtieji ir užfiksuotieji augalai – vasariniai sėjamieji rapsai. Šie aliejinės kultūros augalai žydi birželio-liepos mėnesiais. Rapsų sėklas gali pernešti vėjas, o ilgas pavasaris augalų vešėjimas galėjo būti tam palankus. Tačiau didesnė tikimybė, kad šioje neseniai rekonstruotoje gatvėje į rapsus labai panašių augalų sėklos buvo atvežtos su nauju žaliosios zonos formavimui skirtu dirvožemiu.

Skaitytojas Nerijus portalui „Kas vyksta Kaune“ rašo, kad nuotraukose užfiksuotas augalas yra dirvinis ridikas, kuris galėjo būti pasėtas drauge su nepakankamai kokybiškomis žolės sėklomis. Skaitytojo teigimu, puri žemė leido šiai piktžolei suvešėti, tačiau įsigalint vejai ir tvirtėjant dirvožemio paviršiui, jo teigimu, piktžolė turėtų pamažu išnykti.

Portalo redakcija kreipėsi į Kauno botanikos sodo specialistus siekdami sulaukti galutinio verdikto: rapsai tai, ar kitas panašiais žiedais į juos žydintis augalas. Specialistė Gertrūda Štuopytė patvirtino, jog tai sėjamieji rapsai. Jie naudojami aliejui gaminti, taip pat yra labai geras nektaro šaltinis vabzdžiams. G. Štuopytė abejoja atsitiktiniu šio augalo užsisėjimu – labiau tikėtina, kad jis į Šiaurės prospektą pateko su atvežtiniu dirvožemiu.

Lietuvoje rapsai pradėti auginti prieš Antrąjį pasaulinį karą, tačiau ilgą laiką nebuvo paplitusi kultūra. Rapsai plačiau ėmė plisti tik nuo 1986 m. Iki 1990 m. daugiau auginti pašarams, vėliau ir aliejaus gamybai. Atkūrus Lietuvos valstybingumą, rapsų pasėlių plotai ėmė sparčiai augti. 1993 m. Lietuvoje auginta vos 5,2 tūkstančiai hektarų, o 2010 m. jau 260 tūkst. hektarų šios aliejinės kultūros. Rapsai geriausiai auga Vidurio Lietuvos žemumos dirvožemiuose. Kasmet bendras rapsų derlius siekia iki 0,5 mln. t. Vidutinis rapsų derlingumas viršija 3 tonas iš hektaro.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA