Absurdiška daugiabučio Kaune realybė: elektros nėra, o mokėti reikia | Kas vyksta Kaune

Absurdiška daugiabučio Kaune realybė: elektros nėra, o mokėti reikia

delfi.lt 2017/07/11 09:25
Archyvas / DELFI nuotr.

Prieš pusmetį užpildžiau paraišką įvesti elektros apskaitą kūrybinėse dirbtuvėse, esančiose daugiabučio rūsyje Kaune. Praėjus visus dešimt biurokratinio pragaro ratų, įsirengus viską, ko reikalavo ir pasirašius gegužės mėnesį sutartį, pusantro mėnesio laukiau meistro, kuris įrengs skaitiklį ir jį galiausiai įrengė.

Tačiau atsidaręs savitarnos svetainę Manogilė.lt sužinojau, kad jau esu įsiskolinęs 3,25 Eur. Nustebęs paskambinau ir man buvo paaiškinta, kad tai mokestis už „galią“ už praėjusius mėnesius, kol nebuvo elektros.

Iš pradžių juokiausi, kaip galima imti mokestį už galią elektros, kuri nepajungta ir galvojau, kad tai pokštas. Deja, paaiškėjo, kad tokia tvarka: jei pasirašai sutartį, nesvarbu, kad elektros energija bus pajungta kad ir po metų, už jos galią jau turi mokėti kas mėnesį.

Tai tas pats, jei „Kauno vandenys“ dar nenutiesę į jūsų būstą vamzdžių – imtų mokestį už vandens srovę…

Suma gal ir nedidelė, bet padauginkite iš šimto tūkstančių naujų abonentų! Man kilo dvejopa abejonė: arba tai sąmoningas sukčiavimas, kai ESO lyg žiedų valdovai pardavinėja galias, arba tie, kurie tokią tvarką palaimino, tiesiog nežino fizikos, jog galia be energijos negali egzistuoti, vadinasi, negalima imti mokesčio už neegzstuojantį reiškinį.

DELFI kreipėsi komentaro į ESO komunikacijos skyriaus vadovą Martyną Burbą, kuris sutiko pakomentuoti situaciją.

Verslo klientai moka ne tik už patiektą elektros energiją, tačiau ir už pasirinktą galią. Galios mokestis pradedamas skaičiuoti nuo to laiko, kai ESO atlieka verslo kliento prijungimo prie elektros skirstymo tinklo rangos darbus. Mokestis taikomas dėl patiriamų sąnaudų eksploatuojant elektros tinklą. Tokia tvarka ir mokesčio dydis yra nustatytas Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK).

Prieš įrengiant elektros apskaitos prietaisą klientas turi pasirūpinti vidaus tinklo įrengimu ir gauti reikalingą Valstybinės energetikos inspekcijos (VEI) pažymą, kuri patvirtina, jog vidaus tinklas yra tinkamai įrengtas. Pateikus VEI pažymą, elektros energijos skaitiklį paprastai įrengiame greičiau nei per 2 darbo dienas.

Iš pateiktos informacijos sunku tiksliau pakomentuoti situaciją ir galime tik daryti prielaidą, kad šiuo atveju klientas nepristatė VEI pažymos. Prašome kliento susisiekti su mūsų specialistais per savitarnos portalą www.manogile.lt ar trumpuoju informacijos numeriu 1802. Mūsų konsultantai atsakys į visus rūpimus klausimus dėl galios mokesčio taikymo.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA