Dalies kauniečių Seimo narių pajamos po rinkimų išaugo net tris kartus | Kas vyksta Kaune

Dalies kauniečių Seimo narių pajamos po rinkimų išaugo net tris kartus

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Daugelis lietuvių kasdien suka galvą, kaip sudurti galą su galu. Gaunami atlyginimai nors ir didėja, tačiau tikrai ne taip greitai, kaip auga kainos. Tad nereiktų stebėtis, kad žmonės pyksta ant politikų. Pasirodo, tapus Seimo nariu tavo pajamos per naktį gali išaugti ir tris kartus. Portalas „Kas vyksta Kaune“ pasidomėjo, kiek šiuo metu uždirba Kauno vienmandatėse apygardose išrinkti Seimo nariai ir palygino jų vidutines mėnesio pajamas prieš tampant politikais.

Pajamos prieš ir po rinkimų

Per 2016-aisiais vykusius Seimo rinkimus vienmandatėse apygardose kauniečiai išrinko septynis seimūnus iš Kauno miesto ir du iš rajono. Iš devynių vienmandatininkų net aštuoni – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovai (LŽVS). Portalo „Kas vyksta Kaune“ žurnalistai peržvelgė oficialiame Lietuvos Respublikos vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) interneto tinklalapyje viešai skelbiamas minėtų poilitikų pajamų ir turto deklaracijas ir palygino su lentele, kurioje nurodomi Lietuvos Respublikos Seimo narių pareiginių algų dydžiai.

Į laimingąjį devintuką išrinktų į Seimą kauniečių pateko vienintelė moteris, kandidatavusi Kalniečių apygardoje – Aušra Papirtienė. Moters metinės pajamos prieš patenkant į Seimą buvo daugiau kaip 12 tūkstančių (12 103, 55) eurų. Šią sumą padalinus iš dvylikos mėnesių, jos mėnesinės pajamos sudarė kiek daugiau nei  1000 eurų, neatskaičius mokesčių. A. Papirtienei užėmus vieną iš kėdžių Seime, moters mėnesinės pajamos išaugo pusantro karto ir, remiantis Seimo narių pareiginių algų dydžių lentele, dabar per mėnesį sudaro 2 531, 70 eurų, neatskaičius mokesčių.

Aleksoto-Vilijampolės apygardoje išrinktas Mindaugas Puidokas prieš darbą Seime per mėnesį turėjo pragyventi iš beveik 870 eurų, neatskaičius mokesčių. Dabar eidamas ne tik Seimo nario, bet ir Europos reikalų komiteto pirmininko pavaduotojo pareigas, vyras uždirba 2 675,25 eurų – kone triskart daugiau nei anksčiau.

Lauro Stacevičiaus (Dainavos apygarda), Gedimino Vasiliausko (Petrašiūnų apygarda) ir Kęstučio Bacvinkos (Garliavos apygarda) atlyginimai tapus Seimo nariais, remiantis anksčiau minėta pareiginių algų lentele, dabar taip pat pusantro karto didesni – 2 531, 70 eurų per mėnesį, neatskaičius mokesčių. Iki tampant Seimo nariais šių vyrų pajamos per per mėnesį apytiksliai siekė 1000 eurų.

Viktoras Pranckietis, į Seimą išrinktas vienmandatėje Raudondvario apygardoje anksčiau uždirbo daugiau kaip 2000 eurų per mėnesį, nes jo per metus sukauptos pajamos, remiantis oficialiais ir visuomenei viešai skelbiamais VRK duomenimis, buvo 25 427, 1 eurų. Dabar, eidamas Seimo pirmininko pareigas, V. Pranckietis į sąskaitą kiekvieną mėnesį gauna 3 366,90 eurų. Tad užėmęs postą Seime ir gaudamas pareiginę algą vyras uždirba maždaug 1 366 eurų daugiau nei iki pasukant į politiką.

Kuriam iš į Seimą išrinktų kauniečių labiausiai „neapsimokėjo“

Gabrieliaus Landsbergio turimi finansai per mėnesį prieš patenkant į Seimą, apskaičiavus metinį pajamų (97 401,1 eurų) vidurkį, viršijo 8000 eurų – tuo metu G. Lansbergis buvo Europos parlamento nariu. 2016-aisiais metais, atsisakęs europarlamentaro mandato, politikas tapo Seimo nariu ir užėmė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno postą. Žvelgiant į pateiktą Seimo narių pareiginių algų lentelę, šiuo metu politikas uždirba 2 610,00 eurų kas mėnesį. Tad jo turėtos pajamos sumažėjo bene tris kartus.

Sveikatos apsaugos ministerijos valstybės tarnautojų ir darbuotojų vidutinio darbo užmokesčio lentelėje nurodoma, kad neatskaičius mokesčių su priedais ir priemokomis 2017 metų pirmąjį ketvirtį ministro atlga buvo 3100 eurų. Panemunės rinkimų apygardoje išrinktam dabartiniam Sveikatos apsaugos ministrui Aurelijui Verygai iš visų Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos vienmandatininkų Kaune sieti ateitį su politika siekiant pasididinti pajamas, apsimokėjo mažiausiai. Iki tapdamas politiku A. Veryga per mėnesį vidutiniškai uždirbo 3082 eurų (36 979,62 eurų per metus). Tad dabartinis jo atlygis išliko labai panašus į ankstesnį.

Kiek anksčiau uždirbo R. Karbauskis?

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos iškeltas kandidatas kaunietis Ramūnas Karbauskis, kuris į Seimą pernai išrinktas  vienmandatėje Šilainių apygardoje, jau iki tol sąskaitoje kaupė milijonines pajamas. VRK duomenimis, dabartinis LVŽS partijos pirmininkas iki rinkimų per metus uždirbo daugiau kaip 3,8 milijono eurų. Vadinasi, mėnesinės verslininko ir ūkininko pajamos viršijo 320 tūkstančių eurų.

Šiuo metu R. Karbauskis Seime užima dvi pareigybes – yra Kultūros komiteto narys ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūnas. Tačiau užmokestis už darbą, pasak atstovų žiniasklaidai, nesisumuoja. R. Karbauskis gauna Kultūros komiteto pirmininko algą, kuri siekia 2 831, 85 eurų, neatskaičius mokesčių. Jeigu lygintumėme ankstesnes šio Seimo nario mėnesines pajamas, prieitumėme prie išvados, jog užėmus šį postą, atlygis už darbą sumažėjo kone 113 kartų.

Į Seimą per 2016-ųjų rinkimus vienmadatėse apygardose Kaune ir Kauno rajone buvo išrinkti devyni Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatai – Ramūnas Karbauskis, Aurelijus Veryga, Aušra Papirtienė, Mindaugas Puidokas, Lauras Stacevičius, Gediminas Vasiliauskas, Viktoras Pranckietis, Kęstutis Bacvinka ir vienas TS-LKD atstovas – Gabrielius Landsbergis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA