Seksualinis priekabiavimas ar flirtas? | Kas vyksta Kaune

Seksualinis priekabiavimas ar flirtas?

Lygybė.lt nuotr.

Seksualinis priekabiavimas yra diskriminacijos forma, apie kurią pasisakoma rečiausiai, pastebi Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba.

Dažnai žmonės jaučia gėdą ar baimę pasisakyti aplinkiniams apie patiriamą nemalonų elgesį, kreiptis į žmogaus teises ginančias institucijas bei nežino, kaip elgtis su priekabiaujančiu asmeniu. Tad kaip pasireiškia seksualinis priekabiavimas, ko reikėtų imtis su juo susidūrus ir kuo jis skiriasi nuo flirto? Apie tai aiškina Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba.

Kaip atpažinti seksualinį priekabiavimą?

Seksualinio priekabiavimo veiksmai įprastai turi aiškų seksualinį atspalvį. Seksualiniu priekabiavimu laikomas nepageidaujamas, užgaulus, žodžiu, raštu ar fiziniu veiksmu išreikštas seksualinio pobūdžio elgesys, kuriuo kenkiama asmens orumui bei sukuriama bauginanti, priešiška, žeminanti ar įžeidžianti aplinka.

Tokio elgesio formų gali būti daug ir įvairių. Pavyzdžiui, į asmenį nukreipti geidulingi žvilgsniai, švilpčiojimai pamačius asmenį, seksualinių ypatybių, kūno formų, fiziologinių funkcijų aptarinėjimas girdint asmeniui ir jo kolegoms, mokiniams ar studentams, žeminančių ir seksistinių juokelių sakymas, įvairūs seksualinio pobūdžio pasiūlymai, gašlios užuominos ar pokalbiai.

Fiziniai seksualinio pobūdžio veiksmai gali reikštis tiesioginiais, ypač nemaloniais, žeminančiais fiziniais prisilietimas ar neva atsitiktiniais prisilietimais prie įvairių kūno dalių. Pasitaiko atvejų, kai iš pasalų griebiama už krūtinės ar sėdmenų, bandoma per prievartą pabučiuoti, rodomi įvairūs gestai.

Seksualiai priekabiauti galima ir raštu, pavyzdžiui, siunčiant su darbu, mokslu ir dalykiniais klausimais nesusijusias seksualinio pobūdžio žinutes telefonu, internetu ar kitomis komunikacijos priemonėmis, rašant seksualinio pobūdžio laiškus, kuriuose aptarinėjama aukos fizinė išvaizda, pabrėžiamas seksualumas, išreiškiamas noras intymiai bendrauti. Žinomi atvejai, kai aukai siunčiami pornografinio pobūdžio paveikslėliai, filmukai, tokiais veiksmais siekiant sulaukti reakcijos į aktyvius priekabiautojo veiksmus.

Darbo vietose seksualinis priekabiavimas gali pasireikšti reikalavimu, kad darbuotojai rengtųsi atitinkamas kūno vietas apnuoginančius drabužius, netinkamų dovanų dovanojimu (pvz., apatinio trikotažo) pavaldiniui ar kolegai, čepsėjimo ar siurbimo garsais, siekiant sukelti seksualines fantazijas, seksualinių paslaugų siūlymais, asmeninės erdvės pažeidimu bendraujant su kolegomis.

Dažniausiai pasitaikančios seksualinio priekabiavimo formos mokyklose – nepadorūs ir gašlūs juokeliai, žvilgsniai ar gestai, prisilietimai, sijono ar suknelių pakėlimai, čiupinėjimai.

Kauno marių paplūdimys

Kuo skiriasi seksualinis priekabiavimas nuo flirto?

Dažnai girdimas pasiteisinimas, kad seksualiniu priekabiavimu įtariamas asmuo nenorėjęs nieko blogo, tiesiog rodė palankų dėmesį kitai pusei, o elgesiu buvos siekiama išreikšti susidomėjimą, komplimentą, parodyti simpatiją.

Seksualinis priekabiavimas nuo flirto skiriasi tokio elgesio nepageidaujamumu – auka nejaučia tokių pačių jausmų ar poreikių priekabiautojui. Seksualinio pobūdžio elgesys yra nepageidaujamas, jis sukuria asmeniui nemalonią, priešišką, bauginančią ar žeminančią aplinką.

Taip pat seksualinis priekabiavimas skiriasi nelygiaverčiu santykiu tarp asmenų. Tokio elgesio aukomis dažniau tampa pavaldiniai darbo aplinkoje, mokiniai ar studentai, o priekabiautojai dažniau yra darbdaviai, dėstytojai, kolegos, bendramoksliai. Nuo seksualinio priekabiavimo dažniausiai nukenčia moterys ir mergaitės, ypač ekonomiškai silpnesnės nei vyrai, užimančios žemesnes pareigas darbe, o priekabiautojai dažniau yra vyrai, užimantys aukštesnes pareigas ir turintys geresnes finansines galimybes.

Priekabiaujantis asmuo aukos atžvilgiu imasi psichologinio spaudimo, žadėdamas už tai „atsilyginti“ paaukštinimu pareigose, geresniu darbu, didesniu atlyginimu ar lengvesne karjera. Auka gali būti verčiama „permiegoti“, tokiu būdu atsidėkojant už skirtą pagalbą, dėmesį, paskatinimą ar pan. Aukai atsisakius, grasinama pabloginti sąlygas, atleisti iš pareigų, riboti karjeros galimybes. Pavyzdžiui, neseniai atlikto tyrimo dėl Juozo Miltinio teatro vadovo seksualinio priekabiavimo prie teatro darbuotojos metu buvo užfiksuotas vadovo grasinimas, jog jis esą pasirūpins, kad aktorė ateityje negautų jokio darbo kituose Lietuvos teatruose.

Seksualinį priekabiavimą nuo flirto taip pat skiria aukos būsena – toks elgesys aukai yra nemalonus ir žeminantis, bijoma likti su priekabiautoju dviese. Nors aukos į seksualinį priekabiavimą reaguoja labai skirtingai, dauguma asmenų jaučiasi pažeminti, paniekinti, didėja nepilnavertiškumo jausmas, prarandamas pasitikėjimas savimi, išgyvenama emocinė įtampa, galinti peraugti į rimtesnius sveikatos sutrikimus ar ligą. Seksualinio priekabiavimo auka gali būti priversta palikti darbą ar nutraukti studijas, kad išvengtų susitikimų su priekabiautoju.

Teisinis reguliavimas ir įrodymų pateikimas

Moterų ir vyrų lygių galimybių įstatymas numato atsakomybę už seksualinį priekabiavimą esant darbiniams santykiams: darbdavys ar darbdavio atstovas privalo užtikrinti, kad darbuotojai nepatirtų seksualinio priekabiavimo.

Nuo š.m. liepos 1 d. įsigaliojo Moterų ir vyrų lygių galimybių įstatymo pakeitimai, draudžiantys seksualinį priekabiavimą ir įdarbinimo metu. Taip pat įtvirtinta prievolė švietimo ir mokslų įstaigoms užtikrinti, kad mokslo ir studijų institucijos mokiniai, studentai ir darbuotojai nepatirtų seksualinio priekabiavimo. Tad šiuo klausimu įstatymo pakeitimai sugriežtino darbdavių ir švietimo bei mokslo įstaigų atsakomybę. Jie privalės imtis ne tik prevencinių priemonių, užkertančių kelią galimiems seksualinio priekabiavimo veiksmams, bet ir aktyvių administravimo, informavimo, švietimo, o kartu teisinio poveikio priemonių šiems diskriminaciniams veiksmams sustabdyti bei garantuoti saugias, orias, palankias sąlygas mokslui ir darbui.

Ką daryti susidūrus su seksualiniu priekabiavimu?

Susidūrus su seksualiniu priekabiavimu, visų pirma nedetalizuojant pasakykite, kad toks elgesys jums yra nepriimtinas ir nepageidaujamas. Jeigu jums lengviau išreikšti mintis raštu, parašykite el. laišką ar žinutę. Apie nepageidaujamą elgesį informuokite darbdavį ar kitą už personalo klausimus atsakingą darbuotoją.

Dėl seksualinio priekabiavimo galima kreiptis ir į Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybą, kuri užtikrins jūsų anonimiškumą. Kartu su skundu pateikite visą turimą informaciją, kuri padėtų atliekant tyrimą (pvz., garso įrašus, susirašinėjimą, asmenų liudijimus ir pan.)

Jei įtariate, kad susidūrėte su tokiu elgesiu, bet nesate tikri – galite pasikonsultuoti su Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos teisininkais el. paštu lygybe@lygybe.lt, telefonu (8 5) 272 77 19 ar atvykus į tarnybą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA