„Cool kids of Kaunas“ – jaunuoliai, kviečiantys laužyti stereotipus | Kas vyksta Kaune

„Cool kids of Kaunas“ – jaunuoliai, kviečiantys laužyti stereotipus

„Cool kids of Kaunas“ nuotr.

„Cool kids of Kaunas“ – praėjusių metų gegužę Facebooke pasirodęs projektas, savo laiko juostą pripildantis įvairiausiais Kauno vaizdais. Kartais žmonės įtarinėja, kad paskyrą kuruojantys žmonės kažkuo apsimeta, perka nuotraukas… Tačiau tiesa labai paprastai – paskyroje slepiasi tik spalvoti jaunų kauniečių gyvenimai.

[galerija kiek=”4″]

Šiuo metu su projektu dirbantys kauniečiai pastebi, jog natūralu ir normalu, kad keitėsi šios kompanijos nariai, nes kartais kertasi požiūriai, o atsinaujinimas ir šviesios idėjos tik į naudą. Tačiau dabar atkakliai dirbantys Agnė, Justas, Timas ir Ugnė siekia visiems parodyti gyvą ir spalvotą Kauną, kuris savo kultūra niekuo nenusileidžia didžiausiems Europos miestams.

Sekmadienio vakarą, aš, Justas, Agnė ir Ugnė prisėdome prie vienos kavinės lauko staliukų, įsiliejome į Laisvės alėjos šurmulį ir pasikalbėjome, kaip veiklus ir Kauną mylintis jaunimas piešia Kauną gražiausiomis spalvomis.

Ką reiškia būti „Cool kids“?

Mes gyvename savo gyvenimus Kaune – smagu, kad yra nemažai žmonių, kuriems tai patinka. Būti „Cool kids“ mums reiškia pokyčių vykdymą – mes norime, kad žmonės pamatytų, ką mes įkeliame į socialinius tinklus, ir užuot praleidę tai pro akis, jie išjungtų kompiuterius ir nueitų į tas vietas, kurias mes jiems parodome. Kartais žmonės pamiršta, koks gyvas iš tiesų yra Kaunas.

Kaip gimė šis projektas?

Pirmoji trijulė buvo tiesiog pastebėta – sulaukėme pasiūlymo būti medija, kuri gali parodyti kauniečiams kultūrines iniciatyvas. Jaunimui nerūpi nei reklamos, nei žurnaliukai – dabar jaunimas randamas socialiniuose tinkluose. Mes pasirinkome populiariausius socialinius tinklus ir pradėjome viešinti, kas vyksta Kaune, kas vyksta mūsų gyvenimuose. Esame skirtingi žmonės, kiekvienas turime skirtingas sferas, kuriose geriausiai jaučiamės ir kuriomis labiausiai domimės, kiekvienas esame asmenybės ir išeina toks skirtingas kultūrinis mišinys.

O kuri sfera kuriam artimiausia?

Justas nuo pat pradžių rodė, kad gatvės stilius jam yra svarbus. Jis visus kauniečius laužyti taisykles, apeiti parduotuves, ieškoti savęs ir nebijoti unikalumo. Ugnei įdomu menas ir ji nori, kad žmonės Kauną labiau ir matytų per būtent meno prizmę – užuot ištisas dienas leidę kavinėse ar prekybos centruose, jie nebijotų užsukti į galerijas, atkreiptų dėmesį į gatvės meną. Agnė į „Cool kids of Kaunas“ gretas dar tik įsilieja, tad jai įdomu viskas.

Tačiau dabar jūsų paskyrose klesti vizualiniai kontekstai. O gal sulauksim ir „Cool kids“ knygos ar spektaklio?

O kas čia žino, ką sugalvosime ateityje. Knygos gal neleisime, nes ji kirstųsi su mūsų idėja pasiekti žmones per socialines medijas. Bet sakykime „Cool kids“ piknikas skamba visai smagiai… Ir galbūt jis ir įvyks.

Kaunas išties gyvas ir spalvingas, tačiau jau virš metų dirbate ties projektu – ar nesunku rasti idėjų?

Nesunku ir tos idėjos ateina tiesiogiai iš mūsų gyvenimų – specialiai mes nieko neieškome. Eini gatve, pamatai ir pagalvoji – o, čia gal visai tiktų!

O kaip jaučiatės suvokdami, kad būtent jūsų gyvenimai žmonėms įdomūs? Juk sekėjų Facebooke jau beveik aštuoni tūkstančiai…

Ir dar greitai bus du tūkstančiai Instagrame… (juokiasi). Jeigu skaičius kyla, reiškia kažką darome gerai. Jeigu pavyksta sudominti – šaunu. Svarbu, kad patinka. Tačiau šiomis dienomis žmonės dažnai per daug sureikšmina tuos visus skaičius. Galime tik pasikartoti sakydami, jog mūsų pagrindinis siekis paskatinti žmones gyventi tokį gyvenimą Kaune. Mes kviečiame pačius žmones dalintis su mumis įvairiausiais vaizdais – ne kartą esame talpinę ir mums atsiųstas nuotraukas. „Cool kids of Kaunas“ nereiškia, kad tik mes keturi esame įdomūs, šis projektas – bendras visų kauniečių reikalas.

Žmonės jus laiko meniškais kauniečiais, galbūt net menininkais. Tačiau dažnai tas menininko stereotipas yra ne pats gražiausias – yra manoma, jog menininkai pasipūtę, sunkiai sukalbami. Ar dažnai patys jaučiatės stereotipizuojami?

Nepasakytume, jog labai dažnai tai nutinka asmeniškai kiekvienam iš mūsų. Tačiau apie projektą išgirstame visko. Žinoma, keista, jog žmonės, kurie mūsų nepažįsta, galvoja, kad esame nedraugiški, pasipūtę, nes mes stengiamės save visai kitaip pateikti. Visuomet būna juokinga, kai susitinki su naujais žmonėmis ir po kelių minučių pokalbio sulauki tipinės reakcijos – „O jūs visai draugiški!“ Žmonės patys net nepajausdami susikuria kažkokius įvaizdžius. Tokie dalykai šiek tiek apsunkina paties projekto raidą – norėtųsi įjungti daugiau žmonių, tačiau tas sulaukiamas neargumentuotas priešiškumas užkerta kai kuriuos kelius.

Gal jūsų anonimiškumas ir kiša jums koją? Juk savęs paskyrose nežymite, savotiškai atitolinate save kaip asmenybes nuo jus stebinčios auditorijos. O gal kaip tik vis tiek dažnai krentate kitiems į akis?

(Visų akys nukrypsta į stilingąjį Justą ir pradedame juoktis. Vaikinas iškart pradeda dalintis smagia patirtimi). Reakcija, kurios niekad nepamiršiu, tai kai pavasarį skridau į Londoną ir Vilniaus oro uoste prieš lipant į lėktuvą stiuardui padaviau savo bilietą, o jis pakėlė akis, nusišypsojo ir pasakė: „O, cool kids!“ Toks malonus ir lengvas šokas vidurnaktį. (Prie diskusijos prisijungia ir merginos). Malonu, kai būname pastebimi, reiškia žmonės mūsų darbais dalinasi. Nors kaip grupė dėmesio daug nesulaukiame – geriau esame žinomi kaip atskiros asmenybės.

Bet vis tiek esate vienas projektas – „Cool kids of Kaunas“. Kuo gi tas Kaunas jus pakerėjo?

Kaunas keičiasi, tobulėja. Jūs tik pažiūrėkite, vien kiek naujovių per metus įvyko. Kaunas auga, ir jis vieną dieną bus dar didesnis ir geresnis. Sakykime, kultūrinė pusė – dažnai girdime iš žmonių, kad Kaunas nuobodus ir nieko jame nevyksta. Drąsiai sakome, kad tokie žmonės neįdeda laiko ir visai nesidomi Kauno gyvenimu, nes jeigu jie šeštadienio vakarą pereitų atkarpą nuo Soboro iki Santakos parko, nuomonė iškart pasikeistų. Kaunas gyvas – kavinės, restoranai ir barai pilni lankytojų, keliai tvarkomi, dabar žaliuojantys dviračių takai – tiesiog nuostabu!

O kokias Kauno vietas privaloma kiekvienam aplankyti?

Mykolo Žilinsko dailės galerija – kitos tokios turtingos galerijos reiktų paieškoti. Taip pat labai spalvingas nacionalinis M. K. Čiurlionio dailės muziejus, Kauno paveikslų galerija. Aišku, labai liūdna, jeigu dabar perskaitę šį sakinį žmonės pagalvos, jog buvo ir matė. Kviečiame prisiminti, jog buvimas, kai tau yra penkeri, nelabai skaitosi. Parodos galerijose visuomet keičiasi, o kartais ir tą patį objektą išvystant dar ir dar kartą galima atrasti vis kitaip.

Bet ir Kaunas, kaip menininkai, turi stereotipų… Kurie jus labiausiai erzina?

Duobių sostinė, „marozų“ miestas… Tačiau stengiamės į juos nekreipti dėmesio. Beje, labai juokinga, nes kartais komentatoriai sako, kad ir mes „marozai“, tik apsimetame menininkais.

Savo ateitį irgi siejate su Kaunu?

Sparnus keliame – planuose ir Vilnius, ir Londonas, ir Berlynas, ir Italijos miestai. Tačiau tas išvažiavimas nieko blogo nereiškia – reikia šiek tiek atitrūkti nuo miesto, kad galėtum jį pamatyti visai kitomis akimis. Beje, visi išvažiuojame dėl studijų – taip susiklostė situacija, kad mūsų šalis nėra taip pažengusi kai kuriose srityse. Tačiau visuomet planuose yra siekis sugrįžti čia ir išmoktas patirtis perduoti miestui ir padėti jam dar sėkmingiau klestėti.

O kokia „Cool kids“ ateitis, jeigu visi planuojate išvažiuoti?

Ateitis – šviesi. Mes visuomet ieškome naujų, jaunesnių žmonių, kurie mus pakeistų. Projektui reikia tęstinumo ir bet kas gali tapti projekto dalis. Reikia kuo įvairesnių žmonių – nesvarbu, ką veikiate, esate savanoriai, sodininkai – svarbiausia, kad mylite Kauną ir norite, kad jis ir toliau klestėtų.

Ko palinkėsite visiems kauniečiams, o ypač tiems, kurie norėtų būti „Cool kids“, bet jaučia, jog kažko jiems trūksta?

Būkite pozityvūs, darykite viską, ką tik norite. Mažiau klausykite aplinkinių negatyvių minčių – neretai tai jų pavydo išraiška. O svarbiausia – dalinkitės savo smagiomis patirtimis. Ir jums visuomet gali atsitikti kaip mums – mes tiesiog dalinomės savo gyvenimais ir mus pastebėjo. Tiesa, yra ir dar platesnis palinkėjimas – žmonės, kurkit „Cool Vilnių“, „Cool Klaipėdą“… Tik taip vieną dieną tapsime „Cool Lietuva“.

Dėkojame už pokalbį.

Išjungus diktofoną, kalbos toli gražu nesibaigė – dar gerą pusvalandį kalbėjome apie stereotipus, miesto ateitį ir asmenines patirtis. Ir kiek nedaug, rodos, reikėjo – niūrus ir lietingas sekmadienis padovanojo smagią pažintį, kuri dieną nutapė ryškesnėmis spalvomis.

Atsisveikindami „Cool kids of Kaunas“ prašė priminti, kad kiekvienas jaunas kaunietis, turintis gražių idėjų ir mylintis Kauną, gali drąsiai rašyti į projekto Facebook paskyrą, kurią rasite paspaudę čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA