Sveika mityba ir energija: pakaks saujelės riešutų | Kas vyksta Kaune

Sveika mityba ir energija: pakaks saujelės riešutų

Asociatyvi / Organizatorių nuotr.

Malšina alkį, reguliuoja svorį, apsaugo nuo ligų, skanu kramsnoti – ir pakanka vos saujos per dieną. Tokį fantastišką svarbiausių savybių derinį turi nuo seno žinomi produktai – riešutai, kai kurios uogos ir sėklos. Šiuos sveikus užkandžius iš www.riesutaijums.lt  verta iš naujo atrasti vasarą: nenuvils ir prireikus greitai atstatyti prarastą energiją, ir siekiant išsaugoti liekną figūrą.

Ir maistas, ir vaistas

Jau įprasta, kai taip sakoma, tarkime, apie medų, kokį nors žolyną, uogą ar vaisių. Tačiau ir riešutai nuo senų senovės buvo labai vertinami dėl puikaus skonio, milžiniškos maistinės vertės, daugybės biologiškai aktyvių medžiagų, kurias organizmas lengvai įsisavina, ir patogumo ilgai išlaikyti bei toli transportuoti.

Tad nuo neatmenamų laikų įvairių pasaulio šalių žmonės mėgavosi žemės riešutais, migdolais, graikiniais riešutais, iš jų pagamintais aliejais bei tokiais skanėstais, kaip chalva ar marcipanai. Jau senovėje pastebėtos ir riešutų gydomosios savybės. Štai garsus persų gydytojas Avicena rašė, jog „pistacijos stiprina širdį ir malšina kepenų skausmus”. Senovės arabai migdolus vartojo virškinimui gerinti, o iš jų spaustą aliejų – skausmams malšinti.

Sveikatą teikiančias savybes patvirtina mokslas

Sveikuoliškais produktais prekiaujančios internetinės parduotuvės www.riesutaijums.lt atstovai sako, jog sveikai mitybai šiandien vis dažniau pasitelkiami augaliniai produktai, nuo senovės garsėję sveikatos suteikiančiomis savybėmis.

Antai pastaruoju metu sveikuoliškos mitybos entuziastai dažniausiai savo kasdienius patiekalus praturtina ispaninio šalavijo (arba chia), bolivinės balandos (kitaip kynva) sėklomis, kininio ožerškio (kitaip – goji) uogomis, burnočiais.

unnamed

Šių produktų nauda organizmui buvo žinoma tūkstantmečiais: kurtos legendos apie jaunystės eliksyrus, laimės uogas, ilgaamžiškumą išsaugančias, nuo daugelio ligų saugančias stebuklingas sėkleles. O šiandien mokslas iš naujo patvirtina, kad egzotiškuose produktuose slypi galimybės, pažadinančios organizmo gyvybines galias.

Pavyzdžiui, kininio ožerškio goji uogos ne tik stiprina imunitetą, bet ir didina darbingumą, lėtina senėjimą, normalizuoja kraujospūdį, gerina miegą. Jos turi teigiamą poveikį širdies veiklai, regėjimui, be to, šios uogose yra natūralaus germanio, kuris padeda užkirsti kelią onkologinėms ligoms. Goji uogose yra net 15 kartų daugiau geležies, nei špinatuose, ir 2 kartus daugiau antioksidantų, nei žaliojoje arbatoje. Produktas – tikras biologiškai veiklių medžiagų ir vitaminų lobynas: jame yra 11 mineralų, 6 vitaminai, 18 aminorūgščių.

Arba štai burnotis: sakoma, kad jau prieš 8 tūkst. metų žmonija žinojo apie milžiniškas vaistines šio augalo galimybes – o šiandien pagal naują technologiją iš burnočių jau gaminamas netgi aliejus, aktyvinantis imuninę sistemą ir slopinantis vėžinių ląstelių vystymąsi!

Pažadina organizmo gyvybines galias

Tuo tarpu bolivinė balanda – baltymų šaltinis, kurį jau spėjo pamėgti pasirinkusieji vegetarinę mitybą. Šios sėklos – vertingas maistas sergantiems diabetu. Bolivinės balandos sėklose daug svarbių mineralų – fosforo, magnio, vario, mangano, daugybė vitaminų.

Kaip ir dauguma sveikuoliškų produktų, kynva lenvai virškinama.

O štai maistingomis ispaninio šalavijo (chia) sėklomis pravartu praturtinti savo valgiaraštį lieknėjant: vandenyje sparčiai išbrinkstančios sėkliukės – sočios, turi be galo daug maistingų medžiagų, blokuoja kalorijų pasisavinimą, valo virškinamąjį traktą. Be to, sėklose gausu vitaminų, mineralų, kalio, geležies, magnio, fosforo, kalcio, tad jos mažina cholesterolio kiekį, reguliuoja kraujospūdį, naudingos širdžiai, prisotina organizmą vandens, suteikia energijos ir ištvermės.

Visas šias sėkleles ir uogas lengva paruošti maistui, jas galima dėti į sriubas, košes, salotas, jogurtus ir kitus desertus.

Tad elektroninės parduotuvės www.riesutaijums.lt įkūrėjai įsitikinę: tiek sveikatingosios uogos ar sėklos, tiek riešutai atitinka populiarią šių dienų funkcinio maisto sąvoką – šie produktai suteikia organizmui energijos, papildo kasdienį maistą vertingomis, biologiškai aktyviomis medžiagomis, padeda reguliuojant biologinius organizmo procesus, pavyzdžiui, lėtina senėjimą, skatina protinę veiklą, stiprina imunitetą, didina organizmo atsparumą vėžiui.

Branduolys – vienas, privalumų – šimtai

Kadangi didžiausią internetinės parduotuvės www.riesutaijums.lt asortimento dalį sudaro įvairiausi riešutai – pasidomėkime, kuo gi jie ypatingi. Riešutuose yra daug aminorūgščių, magnio, kuris stiprina kaulus ir nervų sistemą, cinko, padedančio gyti žaizdoms, bei nuo laisvųjų radikalų saugančio mangano.

Taip pat – vario, kalio, jodo, seleno – bei visa puokštė reikalingų vitaminų, mineralų, maistinių skaidulų, augalinės kilmės baltymų ir kitokių biologiškai veiklių medžiagų.

Nors riešutai labai kaloringi ir puikiai tinka mėgstantiems ekstremalias sporto rūšis, dirbantiems daug energijos reikalaujantį darbą – jie taip pat rekomenduojami laikantis dietos ar prireikus atgauti jėgas po ligos. Štai kodėl kasdienėje mityboje jų pakanka tiek nedaug – vos saujos per dieną.

Internetinės parduotuvės www.riesutaijums.lt atstovai pastebi, jog lietuviai labiausiai mėgsta migdolus, pistacijas ir anakardžius: šie riešutai sveikuoliškais produktais prekiaujančioje parduotuvėje perkami dažniausiai.

Tai lemia ir puiki šios internetinės parduotuvės riešutų kokybė bei patraukli kaina. Internetinė parduotuvė kokybišką produkciją importuoja tiesiai iš kilmės šalių, todėl Lietuvos pirkėjas riešutų ir džiovintų vaisių čia gali įsigyti gerokai pigiau.
Kokiomis dar savybėmis pasižymi mūsų pamėgti riešutai?

Migdolai reguliuoja svorį

Suvalgę 30 gramų migdolų, gauname aštuntadalį organizmui reikalingų baltymų. Šie riešutai
mažina blogojo cholesterolio ir cukraus kiekį kraujyje, saugo nuo širdies ligų, padeda išsaugoti stiprius dantis ir kaulus, stiprina smegenų veiklą, padeda virškinimo sistemai, šarmina organizmą, padeda išsaugoti sveiką odą ir plaukus. Migdolai padeda numesti svorio, o jei reikia – ir jo priaugti.

Anakardžiai: kai stinga geležies

Jei dažnai vargina anemija, o geležies preparatus organizmas įsisavina sunkiai – verta dažniau užkrimsti anakardžių riešutų: juose geležies tiek, kiek ir mėsoje. Taip pat šie iš Brazilijos kilę riešutai gerina savijautą, nes juose gausu magnio, cinko ir fosforo, kurie padeda įveikti stresą.

unnamed (6)

Pistacijos gelbsti nuo išsekimo

Taip pat iš Azijos kilę pistacijų riešutai tiek senovėje tiek naudingi, kai reikia atgauti jėgas išsekus, sergant mažakraujyste, tuberkulioze, kepenų ligomis. Juose daug vitaminų A ir E, geležies, magnio, fosforo, kalcio. Vis dėlto pistacijų rekomenduojama valgyti nedaug – keliolika per dieną. Netgi pistacijas gyręs senovės gydytojas Avicena perspėjo:„Norint išsaugoti sveikatą, reikia vengti to, kas kenkia, ir saikingai naudoti tai, kas tinka”.

unnamed (1)

Graikiniai riešutai gerina atmintį

Šie riešutai kaloringesni už geriausios rūšies kiaulieną, tačiau juos naudinga valgyti netgi antsvorio turintiems žmonėms, nes riešutuose esantis aliejus ir ląsteliena stiprina žarnyno peristaltiką. Graikiniuose riešutuose daug karotino bei vitaminų C, B,E, P, taip pat – geležies ir kobalto druskų, nesočiųjų riebiųjų rūgščių omega–3 ir magnio, fosforo, kalio, vario.
Šių riešutų branduolių formos panašumas į žmogaus smegenis – ne vien simbolinis: graikiniai riešutai stiprina atmintį, juose esantis „laimės hormonas” serotoninas skatina gerą psichologinę savijautą. Beje, graikiniai riešutai kilę visai ne iš Graikijos, o iš Vidurinės Azijos. Į Rusiją juos įveždavo iš Graikijos, taip šis pavadinimas ir liko.

unnamed (4)

Bertoletijos – antioksidantų šaltinis

Šie iš Pietų Amerikos kilę riešutai išsiskiria seleno kiekiu – o selenas yra ne tik stiprus antioksidantas, bet ir lytinį potraukį reguliuojantis mineralas, taip pat turintis įtakos plaukų, nagų, odos būklei. Šiuose riešutuose itin gaus baltymų, cinko, vario bei skaidulų.

unnamed (3)

Žemės riešutai naudingi kraujotakai

Žemės riešutai kilę iš Brazilijos. Juose gausu B grupės vitamino niacino, kuris mažina kraujospūdį, cholesterino kiekį kraujyje, apsaugo nuo senatvinės silpnaprotystės ir padeda ląstelėms atsinaujinti. Taip pat šiuose riešutuose daug antioksidanto vitamino E, kuris padeda sumažinti vėžio, širdies ir kraujagyslių ligų pavojų. Tai geležies ir ląstelienos šaltinis organizmui. Šie riešutai labai kaloringi, todėl tinka nusilpusiems, norintiems priaugti svorio, padidinti raumenų masę žmonėms.

unnamed (2)

Lazdynų riešutai – gyvenantiems aktyviai

Įtemptai dirbus prie kompiuterio, pravartu sukrimsti saują lazdyno riešutų – jie padeda pašalinti protinį nuovargį. Bet bene naudingiausi šie riešutai aktyviai sportuojant: lazdyno riešutų maistinė vertė – milžiniška, juose gausu baltymų, kalcio, vitaminų E ir B, kurie gerina odos būklę, stiprina raumenis. Lazdynai Europoje paplito iš Kaukazo ir Viduržemio pajūrio šalių, o dabar auginami ir Turkijoje, Gruzijoje, Vidurinėje Azijoje, Italijoje.

Laukinių lazdynų auga ir Lietuvoje, o kad lietuviams nuo seno šie riešutai buvo pažįstami, liudija ne tik meniškai drožinėti riešutų spaustukai, bet ir šmaikščios patarlės:„Prakąstais riešutais svečiai nevaišinami”, „Ant svetimos makaulės bepigu riešutus daužyti”, „Riešuto neperkandęs, branduolio neragausi”.

Nuo seno Lietuvoje vartojamas ir priežodis „Sveikas kaip riešutas”. Tokie ir būkime – linki internetinės parduotuvės www.riesutaijums.lt kolektyvas, kviečiantys pasivaišinti tiesiai iš plantacijų atgabentais rinktiniais aukštos kokybės, gero skonio produktais, kurių internetu galima įsigyti patrauklia kaina.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA