Kaune apsigyvenęs būsimas studentas: kodėl niekas neįdarbina nepilnamečių? | Kas vyksta Kaune

Kaune apsigyvenęs būsimas studentas: kodėl niekas neįdarbina nepilnamečių?

Asociatyvi/R. Tenio nuotr.

Į portalą „Kas vyksta Kaune“ kreipėsi būsimas studentas 17-metis Laurynas (vardas pakeistas), jis nerimauja, kad neranda darbo Kaune, jo manymu, dėl to, kad yra nepilnametis. Tai ne pirmas jaunuolių, dar neturinčių 18 m. laiškas su šia problema redakcijai.

Dalinamės Lauryno laišku ir kviečiame dalintis informacija, kur būtų galima legaliai įsidarbinti nepilnamečiams Kaune.

„Norėčiau kreiptis į visuomenę bei Seime sėdinčius žmones. Kodėl Lietuvoje nevertinamas jaunimas? Man šiuo metu yra 17 metų, atsikrausčiau gyventi į Kauną ir prieš pradėdamas mokytis profesinėje mokykloje, aš ieškausi darbo. Kam man reikalingas darbas? Esu iš daugiavaikės šeimos, mama prižiūri vaikus, taigi, dirba tik tėvas. Šeimos finansinė padėtis nėra tokia gera, kad be vargo galėtų mokėti už mano pragyvenimą Kaune, kol mokysiuosi. Dirbdamas galėčiau išlaikyti save, o gal net ir padėti savo šeimai.

Profesinėje mokykloje reikės nusipirkti priemonių, reikalingų tai profesijai ugdyti ir tai man kainuos apie 400 eurų. Mano šeimai tai dideli pinigai. Gelbsti tik tai, kad turime nedidelį ūkį, kur dalį maisto užsiauginame patys.

Kreipiuosi į jus su klausimu, kodėl nesudaromos sąlygos užsidirbti motyvuotiems nepilnamečiams? Nuo birželio pradžios aktyviai ieškau darbo, bet visur sulaukiu atsakymo, kad nepilnamečio tikrai neįdarbins. O tai tikrai būtų didelė pagalba! Dabar negaunu darbo, nes esu nepilnametis, o po metų ar nebus taip, kad reikalaus darbinės patirties, kurios nesuteikė galimybės įgyti? Manau, kad pirmosios darbinės patirtys dar besimokant mokykloje kai kam net gali padėti suprasti, kuo nori būti ir pakreipti teisinga linkme renkantis studijas.

Stebitės kodėl jaunimas taip noriai emigruoja iš Lietuvos, o nesudarote net paprasčiausių savirealizacijos galimybių.

O gal aš klystu? Mielai pakeisčiau nuomonę, jei tik atsirastų darbdavys, pasiryžęs priimti mane į darbą. Labiausiai norėčiau dirbti aptarnavimo srityje(kavinėje, restorane – padavėju), bet nesikratau ir kitokių darbų”, – rašo Laurynas.

Jis teigė, kad kreipėsi į Darbo biržą, ten jam davė darbo skelbimų, ieškojo ir internete, atkreipė dėmesį į tuos, kurie nebūtų per sunkūs nepilnamečiams. „Darbo biržoje davė padavėjo, žolės pjovėjo ir t.t. skelbimus, man žolės pjovėju būtų per sunku, o kur paskambinu sako, jog priima tik pilnamečius. Tik neseniai, radau skelbimą, kur priimtų moksleivius, bet paskambinus paaiškėjo, kad vieta jau užimta”, – sakė Laurynas.

Darbo birža

Specialisto komentaras

Situaciją pakomentavo Kauno teritorinės darbo biržos Darbo išteklių skyriaus vedėja Joana Daubaraitė.

Ji teigė, kad nepilnamečiams Kaune įsidarbinti įmanoma. „Gal kiek sudėtingesnė situacija su norinčiais dirbti 14-16 metų moksleiviais, tačiau vyresniųjų klasių mokiniai darbus suranda. Gegužės mėnesį susisiekėme su įmonėmis siūlydami jiems vasaros atostogų metu įdarbinti jaunuolius. Asmenis nuo 16 metų sutiko priimti prekybos, gamybos, šaldytos produkcijos maisto ruošimo ir pakavimo, patalpų ir kitos valymo sektoriaus įmonės. Prasidėjus uogų sezonui, moksleivius darbina ir ūkiai. Jiems taip pat yra galimybė įsidarbinti naudojant žemės ūkio bei miškininkystės paslaugų kvitus”, – teigė J. Daubaraitė.

Ji ragino jaunuolius būti aktyviems ir naudotis Jaunimo darbo centro paslaugomis. Čia galima rasti darbo skelbimus skirtus moksleiviams, sudalyvauti renginiuose profesijos pasirinkimo, karjeros planavimo bei moksleivių darbo vasaros metu (pastaruosius veda Valstybinės darbo inspekcijos atstovai) temomis, o taip pat ir pasirengti ar patobulinti gyvenimo aprašymą ar motyvacinį laišką.

Svarbu sutvarkyti formalumus

Darbo biržos specialistė J. Daubaraitė aiškino, kad nepilnamečių įdarbinimo ir darbo sąlygas reglamentuoja Asmenų iki aštuoniolikos metų įdarbinimo, sveikatos patikrinimo ir jų galimybių dirbti konkretų darbą nustatymo tvarkos, darbo laiko aprašas.

Jiems draudžiamų dirbti darbų, sveikatai kenksmingų, pavojingų veiksnių sąrašas: jeigu darbinasi asmuo nuo 14 iki 16 metų, darbdavys turi pateikti vienam iš tėvų (atstovui) ir gydytojui numatomų darbo sutarties sąlygų aprašymą, o mokslo metų laikotarpiu – taip pat ir mokyklai, kurioje asmuo mokosi. Tuomet jaunuolis darbdaviui turi pateikti vieno iš tėvų (atstovo) raštišką sutikimą, gydytojo pažymą su išvada apie sveikatą ir tinkamumą dirbti darbo sutartyje numatytus konkrečius darbus, gimimo liudijimo kopiją, o mokslo metų laikotarpiu – mokyklos raštišką sutikimą.

Jaunuoliai nuo 16 iki 18 metų darbdaviui turi pateikti gydytojo išduotą medicininę pažymą, kurioje nurodyta, ar leidžiama dirbti. Darbas įforminamas darbo sutartimi, kuri sudaroma dviem egzemplioriais, kurių vienas lieka darbdaviui, o kitas – darbuotojui.

Braškės stoties turguje

Darbo yra

Specialistė atskleidė, kad šiuo metu turima registruotų laisvų darbo vietų teritorijos priežiūros, automobilių plovimo bei uogų skynimo darbams. Ir čia pastebima tendencija, kad jaunimas yra aktyvesnis nei darbdaviai, galintys pasiūlyti darbą vasarą.

Laisvų darbo vietų paiešką galima atlikti ir Lietuvos darbo biržos interneto svetainėje www.ldb.lt –> Darbo paieška –> pažymėti teritoriją ir vietovę, kurioje ieškoma darbo –> pažymėti varnelę, kad darbo ieškoma moksleiviams –> ieškoti.

Darbinant nepilnamečius – daugiau apribojimų

Anot J. Daubaraitės, pilnamečiai moksleiviai nesunkiai įsidarbina ir laisvų darbo vietų jiems yra daugiau.

„Nepilnamečių įsidarbinimo galimybes riboja tai, kad pagal teisės aktus jie gali dirbti ne visą darbo dieną ir ne visus darbus. Pavyzdžiui jaunuoliai nuo 14 iki 16 metų gali dirbti tik laiko ribose nuo 6.00 val. iki 20.00 val., 16 – 18 metų jaunuoliai gali dirbti iki 22.00 val., tačiau 15 metų neturintiems asmenims atostogų metu negalima dirbti daugiau nei 7 val. per dieną / 35 val. per savaitę. Aktualus ir darbo pobūdis, iki 16 metų jaunuoliai gali dirbti tik fizines galimybes atitinkančius lengvus darbus, kurie netrukdo lankyti mokyklos: kultūros, meno, sporto, reklamos, prekybos, apgyvendinimo ir maitinimo, paslaugų, informacijos ir ryšių, finansinėje ir draudimo, administracinėje ir aptarnavimo, namų ūkio, žemės ūkio srityse. Šiuo metu darbo rinkoje darbo ieškančių žmonių nemažai, tad darbdaviai noriau renkasi tą, kuris gali atlikti visas jam pavestas užduotis”, – sakė Kauno teritorinės darbo biržos Darbo išteklių skyriaus vedėja Joana Daubaraitė.

Picerija „Bless pizza"

Negali dirbti fiziškai per sunkių darbų

Pašnekovė pažymėjo, kad darbdaviai, norintys įdarbinti nepilnamečius turi atsižvelgti į tai, jog asmenims iki 18 metų yra draudžiama dirbti fiziškai ir psichologiškai per sunkius darbus, jei galimi sveikatai kenksmingi veiksniai ar kenksmingas spinduliuotės poveikis, jei kyla nelaimingų atsitikimų darbe rizika, jei kyla rizika sveikatai dėl labai didelio šalčio ar karščio arba dėl triukšmo, vibracijos ar ergonominių veiksnių. Jauniems asmenims draudžiamų dirbti darbų sąrašas yra patvirtintas Vyriausybės.

Nepilnamečių asmenų darbas negali būti naktinis, draudžiama siųsti jaunus asmenis į komandiruotes, negali būti sudaryta visos materialinės atsakomybės sutartis. „Tačiau nepaisant visų šių reikalavimų, labai skatiname darbdavius pagalvoti apie galimybes įdarbinti nepilnamečius”, – ragino J. Daubaraitė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA