Palygino, kaip skiriasi Seimo nario atlyginimas Lietuvoje ir užsienyje | Kas vyksta Kaune

Palygino, kaip skiriasi Seimo nario atlyginimas Lietuvoje ir užsienyje

Asociatyvi / Finansų ministerijos nuotr.

Neseniai pasigirdo svarstymų, kad reikėtų, nors ir nelabai ženkliai, bet didinti Seimo narių atlygius, kurie ir taip, neatskaičius mokesčių gali siekti iki 3000 eurų. Kaunietis verslininkas Sigitas Martinavičius, dažnai rašantis visuomenei aktualiomis temomis, socialinio tinklo „Facebook“ profilyje pasidalino palyginimais, kaip skiriasi atotrūkis tarp Seimo nario atlyginimo Lietuvoje ir kitose Europos valstybėse.

Portalas „Kas vyksta Kaune“ dalinasi vyro įžvalgomis apie tai, kiek uždirba Lietuvos ir kitų Europos šalių valdantieji palyginus su tuo, kokia dalis tenka paprastiems dirbantiems piliečiams ir pensijinio amžiaus žmonėms.

Kuo daugiau turi, tuo daugiau nori

„Seimo nariai atitrūksta nuo realybės ir nori sau keltis algas, kurios yra didžiausios Europos sąjungoje palyginus su vidutine alga ir pensija Lietuvoje. Priminsiu pensija Lietuvoje per dešimtį metų pakilo tik 40 eurų ir yra viena iš mažiausių Europos sąjungoje – 270 eurų. Tuo tarpu Seimo nario alga yra 10 kartų didesnė negu pensija. Taip nėra niekur kitur Europoje. Tai, jei Seimo narys neišgyvena iš 3000 eurų Seimo nario algos, kaip pensininkui išgyventi su 270 eurų pensija?“, – rašo S. Martinavičius.

Pasak verslininko, lyginant Lietuvos Seimo narių algas su kitų Europos sąjungos šalių, atrodo, kad Seimo nariai gauna nedaug. Tačiau, vyro teigimu, jei palyginsime santykį su pensija ir alga – Lietuvos Seimo narių algos yra pakankamai didelės.

Stulbinantis kontrastas: algos Lietuvoje ir svetur

„Pavyzdžiui Suomijos parlamento nario atlyginimas per mėnesį – 6380 eurų. Suomijoje parlamentarai gali nemokamai naudotis viešojo transporto paslaugomis. Galėtų ir Lietuvos Seimo nariai važinėti viešuoju transportu. Tačiau Suomijoje vidutinis atlyginimas per mėnesį – 3000 eurų. Taigi, suomiai gauna dvigubai daugiau nei vidutinis atlyginimas. Tuo tarpu Lietuvoje vidutinis atlyginimas yra 800 eurų. Taigi, išvada – tokia: lietuviai Seimo nariai gauna keturiskart daugiau nei siekia vidutinė paprasto Lietuvoje dirbančio žmogaus alga“, – įžvalgomis dalinasi S. Martinavičius.

Verslininkas sako, kad Danijos parlamentaro atlyginimas siekia 6982 eurų per mėnesį, o vidutinis darbo užmokestis – 2500 eurai. Estijoje parlamentaro didžiausias atlyginimas – 3444 eurai. Vidutinis darbo užmokestis Estijoje siekia 1200 eurų. Latvijoje parlamentarų atlyginimai – 2 000 eurų po mokesčių. Vidutinė alga – 601 euras.

Lenkijoje didžiausias parlamentaro metinis atlyginimas yra 27 925 eurai, o vidutinis atlyginimas Lenkijoje – 900 eurų S. Martinavičiaus duomenimis, Vokietijoje parlamentaras gauna maždaug 9082 eurų atlyginimą. Vidutinis atlyginimas šioje šalyje siekia 2300 eurų. Olandijoje parlamentaras gauna 7311 eurų, vidutinis atlyginimas – 2150 eurų. Liuksemburgo parlamentarų mėnesinis atlyginimas – 3300 eurų. Vidutinis atlyginimas šalyje – 3200 eurų.

Pensijų dydžių skirtumas

„Lietuvoje pensija siekia 270 eurų. Didžiausios pensijos yra Olandijoje. Vidutinė senatvės išmoka ten sudaro net 90 procentų vidutinės algos – žinant, kad šioje valstybėje vidutinis atlyginimas yra kiek aukštesnis nei 3 tūkstančiai eurų, Olandijos pensininkai yra vieni turtingiausių Europos sąjungoje“, – teigia verslininkas.

Antrieji, atsižvelgiant į šį rodiklį, yra austrai, sako vyras. Austrijoje vidutinė pensija sudaro 78 procentų buvusio uždarbio. Austrijoje vidutinis mėnesinis atlygis yra kiek aukštesnis nei 2,5 tūkstančio eurų. Taigi pensininkai gauna apie 2 tūkstančius eurų per mėnesį. Trečioji šalis pagal gaunamų pensijų dydį esą yra Liuksemburgas. Nors pensijų dalis čia panaši kaip Austrijoje ir sudaro 77 procentus. Tačiau Liuksemburge algos yra vienos didžiausių Europos sąjungoje – vidurkis yra didesnis nei 4200 eurų. Taigi skaičiuojant eurais šios valstybės gyventojai gauna 3 tūkstančiais eurų viršijančias pensijas, pastebi S. Martinavičius.

Pasak jo, Italijoje pensijos siekia 70 procentų, o Danijoje – 68 procentus. Tiesa, nors išmokų procentas panašus, tačiau dėl algų skirtumų danų senjorai gauna gerokai didesnes pensijas. Vidutinė alga Danijoje siekia daugiau nei 5 tūkstančius  eurų, o Italijoje – 2,5 tūkstančio eurų. Taigi, danai esą gauna vidutiniškai 3,5 tūkstančio eurų, o italai – 1,7 tūkstančio eurų.

„Anglijoje – vienoje turtingiausių pasaulio valstybių, pensijų išmokos yra vienos iš mažiausių – jos siekia vos 22 procentus. Taigi, britų pensininkai iš valstybės gali tikėtis tik kiek daugiau nei 550 eurų per mėnesį. Airijoje vidutinė alga viršija 3100 eurų, tai vidutinė pensija – 1000 eurų. Tokios mažos išmokos skiriamos todėl, kad tiek Airijoje, tiek Didžiojoje Britanijoje, tiek ir Vokietijoje vyrauja tradicija kaupti pinigus įvairiomis formomis privačiai. Todėl valstybės mokamos pensijos yra santykinai mažos“, – paaiškina S. Martinavičius.

Remiantis anksčiau tekste išdėstytais faktais, galima pastebėti, kad Lietuvoje algos ir pensijos yra dešimtis kartų mažesnės nei kitose Europos sąjungos šalyse , o Seimo nario alga artinasi prie vidurkio.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA