Konferencijoje Kaune neoficialiai pradėtos 10-osios Pasaulio lietuvių sporto žaidynės | Kas vyksta Kaune

Konferencijoje Kaune neoficialiai pradėtos 10-osios Pasaulio lietuvių sporto žaidynės

Organizatorių nuotr.

Birželio 28 d. Kaune, Lietuvos sporto universitete, vyko antroji mokslinė konferencija „Pasaulio lietuvių sporto istorija ir ateities vizija“, skirta Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui.

Konferenciją surengė Pasaulio lietuvių sporto asociacija (PLSA), Lietuvos sporto universitetas (LSU) ir Lietuvos olimpinė akademija (LOA). Jos pagrindinis iniciatorius – PLSA pirmasis viceprezidentas, Lietuvos olimpinės akademijos ir Lietuvos mokslininkų sąjungos narys Valentinas Aleksa su šios konferencijos mokslinio bei organizacinio komiteto nariais pradėjo jubiliejinę X Pasaulio lietuvių sporto žaidynių (PLSŽ) šventę.

Jubiliejinių X PLSŽ oficialus iškilmingas atidarymas įvyks birželio 30 d. 20 val. istorinėje Kauno sporto halėje.

V. Aleksa ir doc. dr. Artūras Poviliūnas pirmieji atkreipė dėmesį į lietuvių tautos šiandienį ir ateities gyvenimą per sporto plėtotę ir jos istoriją. Rengdami 2016 m. pirmąją konferenciją, jie rašė: ,,Lietuvių tautos, kaip ir visų kitų tautų, būtina išlikimo sąlyga – istorinė atmintis, savosios kultūros saugojimas ir kasdienis jos puoselėjimas. Siekiame apžvelgti iškiliausius pasaulio lietuvių sporto istorijos faktus, fragmentus, bibliografinius faktus, rasti bendrų pasaulio lietuvių sporto organizacijų veiklos dėsningumų ir ypatumų bei aptarti šios tautinę savimonę stiprinančios veiklos perspektyvas. Taip pat užmirštus dėl įvairių priežasčių lietuvių išeivijos sporto organizatorius, sportininkus, sporto teisėjus, sporto žurnalistus bei sporto visuomenininkus prikelti iš užmaršties ir tinkamai įvertinti mūsų tautos istorijoje“.

Konferencijos Garbės nariai: Lietuvos tautinio olimpinio komiteto prezidentė, olimpinė čempionė Daina Gudzinevičiūtė, Pasaulio lietuvių kultūros, mokslo ir švietimo centro direktorius Valdas Kubilius, Kauno rajono meras Valerijus Makūnas ir buvęs Lietuvos nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius JAV ir Meksikai, dabar Lietuvos Respublikos Seimo narys dr. Žygimantas Pavilionis. Konferencijoje dalyvavo PLSA pirmasis viceprezidentas V. Aleksa, PLSA generalinis sekretorius doc. dr. Raimondas Baltrušaitis, profesoriai Algirdas Raslanas, Povilas Karoblis, Arvydas Stasiulis, Arimantas Dumčius ir kiti mokslininkai Daiva Majauskienė, Česlovas Garbaliauskas, Povilas Kuprys, Raimundas Kaminskas, Steponas Gečas, Vaida Pokvytytė. Taip pat į šią konferenciją atvyko Šiaurės Amerikos lietuvių fizinio auklėjimo ir sporto sąjungos ilgametis pirmininkas Laurynas Rokas Misevičius su gražia sporto draugija iš Šiaurės Amerikos, Kauno rajono vicemeras Paulius Visockas, Lietuvos muziejaus direktorius Pranas Majauskas ir kiti garbūs svečiai.

Šios konferencijos dalyviai galėjo pasidžiaugti išleistu leidiniu: „II mokslinė konferencija „Pasaulio lietuvių sporto istorija ir ateities vizija“ (sudarytojai: V. Aleksa ir D. Majauskienė). Pranešimus parašė V. Aleksa ir dr. D. Majauskienė, dr. S. Gečas, P. Majauskas, L. R. Misevičius, doc. dr. A. Poviliūnas.

Konferencijos dalyviai turėjo išskirtinę progą pamatyti unikalų dokumentinį filmą apie Lietuvos tautinę olimpiadą vykusią 1938 m. Kaune. Po konferencijos dalyviai dalyvavo diskusijoje, visi jie pasisakė už lietuvių sportą ir jos istorijos puoselėjimą Tėvynėje bei išeivijoje.

Konferencijos dalyviai vieningai sutarė, kad istorinė atmintis – tai lietuvių tautos stiprybė, o organizuojamos konferencijos padeda išsaugoti glaudesnius ryšius tarp tautiečių bei surasti naujų istorijos sporto faktų apie tautiečius, jų sporto organizacijas ir sporto renginius.

Konradas Karaliūnas

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA