Pirmasis triatlonas Kaune: visiems, kas moka plaukti ir važiuoti dviračiu | Kas vyksta Kaune

Pirmasis triatlonas Kaune: visiems, kas moka plaukti ir važiuoti dviračiu

Asmeninio D. Valiuškos archyvo nuotr.

Triatlonas – itin sparčiai pasaulyje populiarėjanti sporto šaka. Prognozuojama, kad greitu laiku ji pasieks tokį pat mastą, kaip ir šiuo metu madingi maratonai. Dar neseniai tik elito grupės atletams įveikiamas triatlonas, turi gerbėjų ir Lietuvos sporto mėgėjų tarpe.

„Dažniausiai triatloną renkasi bėgikai, kurie jau įveikė distancijas nuo 5 km iki maratono ir pritrūko iššūkių. Aš vienas jų“, – sako Dovydas Valiuška, kuris ne tik aktyviai sportuoja, bet ėmėsi ir pirmojo Kauno triatlono organizacinių darbų.

Jaunas vyras triatlonininko karjerą pradėjo išbandęs „Vilnius Challange“ rungtis. Beje, pirmas kartas nebuvo sėkmingas ir jo komanda buvo diskvalifikuota. Nesėkmė varžybose privertė susirūpinti fizine forma: Dovydas pradėjo bėgioti, tapo Kauno maratono klubo nariu, vėliau sekė ne viena įveikta distancija kasmetiniame „Kauno maratone“, o prabėgus pilną maratoną – norėjosi dar daugiau.

„Taip atradau triatloną. Dabar turime 5-6 žmonių traitloninkų komandą, su kuria nuolat treniruojamės, leidžiam savaitgalius kartu mindami dviračius, bėgiodami ar dalyvaujame Lietuvos triatlono taurės varžybose. Beje, visi komandos nariai iš Kauno maratono klubo“, – pasakoja Dovydas.

Šiuo metu pasaulyje yra 165 triatlono federacijos, o šia ištvermės reikalaujančia sporto šaka užsiimančių mėgėjų skaičius jau perlipo 2 milijonus. Daugiausiai triatlonininkų JAV ir Europoje. Lietuvoje triatlono mėgėjams yra skirtos triatlono taurės varžybos, o aktyviai sportuojančių – apie pusė tūkstančio.

„Triatlono sostine ilgą laiką buvo tituluojamas Panevėžys, bet pastaruoju metu ši sporto šaka atrandama ir kituose šalies miestuose: Nidoje, Šiauliuose, Dubingiuose, Trakuose, Veisiejuose, Druskininkuose. Deja, iki šiol triatlonas aplenkdavo Kauną ir Vilnių, tad kilo mintis užpildyti šią spragą “, – šypsosi D. Valiuška.

Triatlono varžybos unikalios tuo, kad tai labai dinamiškas sportas, apjungiantis tris sporto šakas – plaukimą, dviračių rungtį bei bėgimą. Šiuo metu yra rengiamos 3 skirtingų distancijų triatlono varžybos. Pagrindine laikoma olimpinė: 1,5 km plaukiama, 40 km važiuojama dviračiu ir 10 km bėgama. Sunkiausia yra, taip vadinama, „Geležinio žmogaus“ (Ironman) trasa: 3,8 km plaukimas, 180 km važiavimas dviračius ir 42 km bėgimas.

Pirmajame Kauno triatlone, kuris vyks liepos 19 d., pristatoma žaisminga „Orion Tri-Fun“ trasa: 200 m plaukimas, 10 km dviračiu ir 2,5 km bėgimas.

„Norime parodyti, kad triatlonas skirtas ne vien geležinės ištvermės ar profesionaliems sportininkams. Tokią distanciją gali įveikti tikrai kiekvienas, mokantis plaukti ir sėdėjęs ant dviračio“, – sako D. Valiuška.

„Mūsų šūkis – atrask Lietuvą: triatlonininkams stengėmės parodyti gražiausius šalies kampelius, o regionų gyventojus stengiamės supažindinti su triatlonu. Tad natūraliai susiklostė taip, kad taurės etapai vyksta ne didmiesčiuose, – sakė Audrius Jaraminas, VšĮ „Lietuvos triatlono taurė vadovas. – Triatlono varžybos idealiai atitinka mūsų tikslus: nuostabi vieta varžyboms ir pakankamai lengva trasa, norintiems susipažinti su triatlonu.“

Kauno triatlono varžybos vyks unikaliame gamtos kampelyje – Pažaislio miško parke. Startas numatomas prie Kauno „Žalgirio“ Jachtklubo: pirmoji rungtis plaukimas Kauno mariose, dviračius dalyviai mins šalia besidriekiančiomis gatvėmis, o bėgimo rungtis numatyta miško takais palei marias.

Renginys vyks kelios dienos prieš trečiąjį Lietuvos taurės etapą Jonavoje, tad daugeliui triatlonininkų tai bus puiki treniruotė. Aišku, tai ideali proga išbandyti triatlono rungtis tiems, kurie apie tai galvojo, bet dar nedrįso išbandyti pilnos distancijos“, – sako Paulius Boreika, VšĮ „Nacionalinis ekstremalaus sporto klubas“ vadovas.

Organizatoriai perspėja, kad pirmosiose Kauno triatlono varžybose ribos dalyvių skaičių, tad registruotis reiktų jau dabar čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA