Zapyškyje atidaryta vandens gerinimo stotis, tieksianti švarų vandenį 2 tūkstančiams gyventojų | Kas vyksta Kaune

Zapyškyje atidaryta vandens gerinimo stotis, tieksianti švarų vandenį 2 tūkstančiams gyventojų

R. Tenio nuotr.

Pirmadienį Kauno rajone atidaryta Zapyškio vandens gerinimo stotis, kuri tieks kokybišką vandenį maždaug 2 tūkst. Kačerginės, Zapyškio miestelių bei Dievogalos ir Kluoniškio kaimų gyventojams.

Iki tol Zapyškio gyventojams buvo tiekiamas vanduo tiesiai iš gręžinių: prastos kokybės, su dideliu geležingumu, amoniu, manganu, drumzlinas, o nuo šiol gyventojus pasieks švarus, higienos normas atitinkantis geriamasis vanduo, kaip pabrėžė specialistai – išvalytas deguonimi, nenaudojant chemijos.

Vandenvietėje įrengti trys gręžiniai, pripildyti tyro vandens rezervuarai. Reikiama įranga kainavo apie 500 tūkst. eurų, didžiąją dalį lėšų tam skyrė ES fondai ir UAB „Giraitės vandenys“.

Zapyškyje atidaryta vandens gerinimo stotis

Zapyškio vandens gerinimo įrenginiai patenka į kultūros paveldo objektų teritorijas ir jų apsaugos zonas – Šv. Jono Krikštytojo bažnyčios vizualinės apsaugos zoną bei dalis sklypo patenka į Zapyškio senojo miesto vietą, tad objekto statyba derinta su paveldosaugininkais.

Statybos darbus atlikusios ir įrenginius montavusios UAB „Eigesa“ komercijos direktorius Žygimantas Steponavičius akcentavo, kad iš vandens naujoji įranga pašalina itin kenksmingą teršalą žmogui – geležį. „Iki tol vanduo buvo tiektas į namus tiesiai iš gręžinių, su teršalais. Geležies kiekis nevalytame vandenyje buvo 11 kartų didesnis, dabar jis pašalintas, išvalomi ir kiti teršalai: amonis, manganas. Nauji įrenginiai gali išvalyti 600 kubų vandens per dieną, tai dvigubai daugiau, nei yra poreikis, tad plečiantis Zapyškiui, švaraus vandens užteks ir naujakuriams”, – teigė Ž. Steponavičius.

Kauno rajono meras Valerijus Makūnas akcentavo, kad nuo vandens priklauso didelė dalis gyvenimo kokybės. „Dabar rajone švarų geriamąjį vandenį centralizuotai gauna 98 proc. paslaugos gavėjų, mūsų tikslas – 100 proc., netrukus planuojame jį pasiekti: artimiausiu metu bus plėtojami centralizuoto vandens tinklai Kulautuvoje, Ramučiuose, Piliuonoje, Šlienavoje, Žiegždriuose ir kt.”, – sakė V. Makūnas. Anot jo, šias gyvenvietes švarus, centralizuotas vanduo turėtų pasiekti iki 2020-ųjų.

Zapyškyje atidaryta vandens gerinimo stotis

Jis pridūrė, kad švaraus, kokybiško vandens tiekimas itin svarbus tapo, šįmet daliai Zapyškio, Kulautuvai ir Kačerginei suteikus kurortinės teritorijos statusą. „Šiose teritorijose vanduo, vandentvarka, nuotekų sistema – labai svarbus dalykas”, – teigė V. Makūnas. Jis priminė, kad prieš dvejus metus Zapyškyje pradėjo veikti nuotekų valymo stotis, o šiandien atidaryta vandens nugeležinimo stotis.

„Giraitės vandenų” direktorius Gitis Urbelis atskleidė, kad naujosios stoties valdymas visiškai automatizuotas, tai pat įrengti nauji šaltinių gręžiniai. „Vanduo čia atbėga tiesiai iš artezinių gręžinių, esančių apie 30 m gylio po žeme, o iš čia iškeliauja visiškai švarus. Naudojame tokias pačias technologijas kaip ir moderniame pasaulyje: vanduo valomas deguonimi, ne chemikalais, tad galima sakyti, vanduo gyventojų namus pasiekia švarus ir tyras kaip šaltinio vanduo”, – komentavo G. Urbelis. Jis pridūrė, kad vandens kaina gyventojams dėl naujojo objekto atidarymo – nesikeis.

Nuo 2014 m. Kaune jau įrengta 11 tokių vandens gerinimo stočių.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA