Jei norite šviesios senatvės, metas pradėti valgyti riešutus | Kas vyksta Kaune

Jei norite šviesios senatvės, metas pradėti valgyti riešutus

delfi.lt 2017/06/25 14:40
shutterstock nuotr. / DELFI

Paaugliai turėtų valgyti daugiau graikinių riešutų, jeigu nori, kad jų protas būtų aštrus iki gilios senatvės, o taip pat jų nekankintų nerimas, teigia naują tyrimą atlikę mokslininkai, kuriais remiasi Didžiosios Britanijos laikraštis „The Daily Mail“.

Graikiniuose riešutuose yra itin daug omega-3 riebiųjų rūgščių, kurios yra itin svarbios smegenų veiklai. Mažai šių medžiagų gaunantiems žmonėms yra didesnė atminties praradimo senatvėje rizika, teigia mokslininkai.

Jie pažymi, kad omega-3 riebiųjų rūgščių taip pat daug yra riebioje žuvyje, sojų pupelėse ir špinatuose. Tačiau naujausias prancūzų atliktas tyrimas patvirtina jau anksčiau surinktų oficialių įrodymų išvadą – paaugliams labai sveika valgyti graikinių riešutų.

Svarbus vystymosi laikotarpis

Smegenų struktūra ir funkcija labiausiai keičiasi paauglystės metais, o tai reiškia, kad šiuo laikotarpiu mityba yra itin svarbi. Tuo metu paaugliai taip pat ima siekti daugiau nepriklausomybės ir nori patys rinktis maistą. Dėl to dažnai jaunuoliai renkasi ne itin sveikus produktus, kuriuose nėra omega-3 riebiųjų rūgščių. O šių organizmas pats nepasigamina ir turi gauti su maistu.

Kaip buvo atliekamas prancūzų tyrimas?

Prancūzijos nacionalinio sveikatos ir medicininių tyrimų instituto mokslininkai pelėms ankstyvos paauglystės laikotarpiu davė subalansuoto maisto. Verta paminėti, kad medicininiuose tyrimuose naudojami graužikai savo genetine sandara yra panašūs į žmones.

Vėliau dalis pelių buvo šeriama maistu, kuriame trūko omega-3 riebiųjų rūgščių. Po kurio laiko nustatyta, kad šių pelių priekakčio žievėje ir sutelktiniame branduolyje šių rūgščių buvo labai mažai. Pirmoji minėta smegenų dalis yra itin svarbi reguliuojant emocijas, o antroji susijusi su priklausomybėmis.

Prasta mityba susilpnino neuronų jungtis šiose smegenų dalyse, o tokie pokyčiai stabdo smegenų vystymosi procesus. Savo išvadas mokslininkai paskelbė žurnale „The Journal of Neuroscience“.

Graikinių riešutų nauda sveikatai

„Graikiniuose riešutuose yra daug omega-3 riebiųjų rūgščių, kurios yra svarbios smegenims. Juose taip pat yra gausu seleno, kuris taip pat naudingas reikiamai smegenų veiklai“, – sakė Londone dirbantis mitybos specialistas Robas Hobsonas.

Beje, Danijos mokslininkai taip pat neseniai nustatė, kad graikiniuose riešutuose esančios omega-3 riebiosios rūgštys apsaugo nuo apsinuodijimo maistu. Pietų Danijos universiteto mokslininkai praėjusį mėnesį pranešė, kad šios rūgštys atjungia tam tikrus listerijų bakterijų genus.

O Harvardo medicinos mokyklos mokslininkų atliktas tyrimas, kurio rezultatai paskelbti kovą, atskleidė, kad maistas, kuriame yra gausų omega-3 riebiųjų rūgščių, gali perpus sumažinti oro taršos daromą žalą organizmui.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA