Pasklido po pasaulį: Jungtinių Amerikos Valstijų rinktinei atstovauja kaunietis | Kas vyksta Kaune

Pasklido po pasaulį: Jungtinių Amerikos Valstijų rinktinei atstovauja kaunietis

delfi.lt 2017/06/25 09:48
„Facebook“ ir A. Barzdžiaus nuotr.

Liepos pradžioje Kazachstane vyksiančiame pasaulio kiokušin karatė čempionate Lietuvai atstovaus 13 kovotojų, tačiau ant tatamio lips ir daugiau lietuvių, kurie gins kitų šalių garbę. Galbūt skamba keistai, bet būtent tokia yra realybė: patekti į 300 mln. gyventojų turinčios valstybės nacionalinę komandą – paprasčiau nei prasimušti į šimtą kartų mažesnės gimtinės rinktinę.

Taisyklės – lanksčios

Savame krašte pranašu nebūsi – šią biblinę išmintį paliudyti gali tiek Aneta Meškauskienė, tiek Justas Laužinskas.

Liepos 1-2 dienomis abu jie patirs pirmąjį Pasaulinės karatė organizacijos (WKO) kas ketverius metus rengiamų planetos pirmenybių kovos krikštą.

Iš Tauragės kilusi A. Meškauskienė Astanoje atstovaus Airijai, kaunietis J. Laužinskas – JAV rinktinei.

Abu kovotojai nėra priskiriami prie favoritų, tad jų galimybės pasaulio čempionate susidurti su tautiečiais – minimalios: tam reikėtų įveikti mažiausiai du etapus.

Bet ir A. Meškauskienė, ir J. Laužinskas puikiai pažįsta daugumą Lietuvos karatė komandos meistrų, kadangi ne kartą su buvo susidūrę šalies pirmenybėse. O J. Laužinskas kartą ir pats gynė Lietuvos rinktinės garbę Europos čempionate.

Vis dėlto išsikovoti nuolatinę vietą nacionalinėje tėvynės komandoje jiems būtų nelengva dėl didelės konkurencijos, mat kiokušin Lietuvoje populiarumu smarkiai užgožia kitus karatė stilius.

O WKO taisyklės sportinės pilietybės klausimu yra labai lanksčios.

„Vienintelis reikalavimas norintiems atstovauti kitai šaliai yra leidimas nuolat gyventi ir dirbti toje valstybėje“, – DELFI sakė WKO prezidiumo narys ir Lietuvos kiokušin karatė federacijos (LKKF) garbės prezidentas Romas Vitkauskas.

Tiesa, A. Meškauskienė ir J. Laužinskas iš Lietuvos išvyko ne dėl karatė.

Grįžo dusyk pagimdžiusi

Neskaičiuojant retų išimčių, kiokušin karatė kovotojai yra mėgėjai, tad sportą derina su kita veikla.

Nuo 1993 metų karatė sportavusi A. Meškauskienė, būdama paauglė, buvo nusprendusi pasitraukti ir kojos ant tatamio nekėlė net dešimt metų.

Buvusi trenerio Gintaro Cemnalianskio auklėtinė per tą laikė baigė vidurinę mokyklą ir teisės studijas, ėmė siekti finansų rinkų magistro laipsnio, įsikūrė Airijoje, susituokė ir susilaukė dviejų berniukų.

Bet apsilankiusi vyro gimtinėje Anykščiuose ji vėl pajuto kimono trauką.

„Prieš maždaug septynerius metus Aneta atkeliavo pas mane, norėdama sugrįžti į karatė. Pasidomėjau ir sužinojau, kad prieš tai ji buvo tikrai perspektyvi sportininkė. Nors iš pradžių buvo sunku, Anetos noras buvo begalinis. Man iki šiol nuostabu, kaip dirbanti mama atranda laiko taip rimtai sportuoti“, – pasakojo Anykščių klubo „Takas“ vadovas ir treneris Eugenijus Šilaika.

Jo vadovaujamose pratybose A. Meškausienė pasirodydavo, kuomet lankydavosi Lietuvoje. Vėliau ji susirado klubą Dubline, bet su E. Šilaika iki šiol pasitaria karatė klausimais.

31-erių sportininkė tarptautinėse varžybose Airijai atstovauja jau ne vieną sezoną. WKO turnyruose didelių pasiekimų jai užfiksuoti dar nepavyko, bet jaunesnės Kiokušin pasaulio sąjungos (KWU) pirmenybėse A. Meškauskienė dusyk kopė ant nugalėtojų pakylos: 2013-aisiais tapo vicečempione, o 2015 metais laimėjo bronzą.

Tuo metu Lietuvos čempionatuose A. Meškauskienė dalyvauja kaip „Tako“ kovotoja.

Astanoje vienintelė Airijos atstovė galynėsis su sunkiasvorėmis konkurentėmis (per 60 kg), tarp kurių bus Nora Vaznelytė ir Monika Ryžkovaitė.

Tapo Panamerikos čempionu

Jei A. Meškauskienę tautiečiai dažnai sutinka įvairiose varžybose, J. Laužinską jie pamatys po ilgesnės pertraukos.

Kauno „Oriens“ klubo auklėtinis praeityje yra tapęs Lietuvos jaunimo čempionu, 2013 metais jis su suaugusiųjų rinktine keliavo į Senojo žemyno pirmenybes Šveicarijoje.

Prieš pusantrų metų J. Laužinskas persikraustė anapus Atlanto.

„JAV gyvena jo brolis, pas kurį Justas važiuodavo vasaromis, o galiausiai ir pats ten apsigyveno“, –prisiminė buvęs sportininko treneris Vytautas Kalvaitis.

Programuotoju dirbantis 25-erių vaikinas JAV sporto nemėtė ir praėjusį lapkritį laimėjo Panamerikos čempionatą, pelnydamas kelialapį į planetos pirmenybes.

„Į Lietuvos rinktinę jam prasibrauti būtų sudėtingiau. Bet Justas yra pakankamai pajėgus bei patyręs, kad ir pasaulio čempionate nebūtų statistas“, – vertino V. Kalvaitis.

Vienas iš dviejų JAV deleguotų kovotojų Kazachstane dalyvaus svorio kategorijoje per 85 kg, kurioje taip pat pasirodys Lukas Kubilius, Edgardas Sečinskis ir Eventas Gužauskas.

Žemesnio rango varžybose kitoms šalims yra atstovavę ir daugiau lietuvių. Europos pirmenybėse Vokietijos rinktinės gretose kovėsi šiaulietė Gabrielė Inčiūraitė, jos kraštietė Gerda Pekarskaitė gynė Švedijos spalvas.

Kelių į užsienį yra pramynę ir kiokušin karatė treneriai iš Lietuvos, skirtingu metu dirbę JAV, Kanadoje, Suomijoje, Bulgarijoje.

Veteranas nusiteikęs tęsti karjerą

Astanoje Lietuvos delegacija bus ketvirta pagal dydį – gausesnes pajėgas išrikiuos tik Japonija, Rusija ir šeimininkai Kazachstanas.

Kelialapius, kurie dalinti pagal paskutinių trejų metų rezultatus tarptautinėse varžybose, pelnė 13 lietuvių.

Paskutiniai savo pavardes turnyro dalyvių sąraše išvydo Rūta Brazdžionytė ir L. Kubilius.

Pirmoji pakeis dėl abitūros egzaminų kelialapio atsisakiusią 18-metę rumunę Andreea Merca, kuriai netikėtai pralaimėjo praėjusį balandį Danijoje vykusio Europos čempionato finale.

L. Kubilius į Astaną pakviestas vietoje traumas besigydančios Bulgarijos žvaigždės Valerijaus Dimitrovo.

Į pastarojo vietą pretendavo ir lenkas Marekas Wolny, bet balandžio pabaigoje WKO nusprendė pasirinkti vyresnį lietuvį.

Vertinant patirtį ir titulus, 34-erių klaipėdietis Kazachstane bus viena rimčiausių lietuviškų vilčių. Nors paskutinį kartą varžybose jis pasirodė beveik prieš dvejus metus, kai Tokijuje (Japonija) laimėjo pasaulio čempionato, kuriame kovojama be svorio kategorijų, bronzą.

Kaip DELFI teigė pats sunkiasvoris, pirmenybėms jis rengėsi net ir nebūdamas tikras, ar gaus pakvietimą.

„Tikėjausi, kad papulsiu pagal reitingą, todėl nuo sausio ne tik treniravau kitus, bet ir ruošiausi pats. Aktyviausia pasirengimo fazė apima paskutinį mėnesį, forma nebloga, jokios senos traumos neišlindo – tiesą sakant, nelabai daug jų rimtesnių ir esu turėjęs“, – kalbėjo L. Kubilius.

„Lukas – labai patyręs kovotojas. Nors ilgai nedalyvavo varžybose, jis žino, ką daro. Jis visada startuodavo rečiau nei kiti, todėl tokia pertrauka neturėtų kelti problemų“, – vylėsi R. Vitkauskas.

Čempionatą L. Kubilius pradės pažintimi su dar nematytu kanadiečiu Yannicku Reynaud. Sėkmės atveju, antrame etape lauktų taip pat nežinomas varžovas – japonas Yuki Okada arba urugvajietis Andresas Vespa. O ketvirtfinalyje veikiausiai tektų stoti prieš dar vieną Japonijos atstovą Kazuya Yamamoto.

Jei lietuviui pavyktų įveikti visus tris priešininkus, pusfinalyje įmanoma intriguojanti akistata su 12 metų jaunesniu paties L. Kubiliaus auklėtiniu Eventu Gužausku. Treneris patikino esantis visai ne prieš pabūti ir konkurentu.

„Jeigu susitiksime su Eventu, vadinasi, finale bent vienas lietuvis tikrai bus. O tai tikrai nėra blogai“, – šyptelėjo L. Kubilius.

Tiesa, jis pripažino, kad E. Gužausko kelias link varžybų atomazgos atrodo sunkesnis – jam gali tekti stoti ne tik prieš šių metų Europos vicečempioną iš Danijos Brianą Jakobseną, bet ir 2015-aisiais geriausiu planetos kovotoju tapusį japoną Yuji Shimamoto.

Pats L. Kubilius DELFI atskleidė nusiteikęs dar kartą išbandyti jėgas Tokijuje – po dvejų metų laukiančiame pasaulio čempionate be svorio kategorijų.

Planetos pirmenybės, kuriose kovojama pasidalinus į svorio kategorijas, kas ketverius metus rengiamos nuo 1997-ųjų.

Sėkmingiausias lietuviams buvo prieš ketverius metus Vilniuje vykęs čempionatas. Tuomet šeimininkai susižėrė aštuonis apdovanojimus iš 24 (tiek vyrai, tiek moterys buvo suskirstyti į tris svorio kategorijas). Turnyre triumfavo Orestas Procas ir Margarita Čiuplytė, L. Kubilius tapo vicečempionu, bronzą pelnė Andrius Miseckas, Diana Balsytė, Gabija Gudeliauskaitė, Diana Mačiūtė ir Rita Pivoriūnaitė.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA