Vaikščiojant Centre ar Senamiestyje patariama dažniau kelti galvą į viršų | Kas vyksta Kaune

Vaikščiojant Centre ar Senamiestyje patariama dažniau kelti galvą į viršų

R. Tenio nuotr.

Vaikščiojant Kauno centre ar Senamiestyje arti prie pastatų – derėtų būti atsargiems, mat čia yra ne vienas apgriuvęs balkonas, kuris, nelaimės atveju, gali nukristi tiesiog ant galvos.

Į šią problemą dėmesį atkreipti pasiūlė vienas portalo „Kas vyksta Kaune” skaitytojas, teigęs, kad apgriuvę, neprižiūrėti, apkerpėję balkonai žmonių gausiai lankomose gatvėse – miesto nepuošia ir gali rimtai sužeisti praeivius, ar pačius namo gyventojus, gyvenančius aukštu žemiau.

Kauno miesto savivaldybė teigė, kad problema žinoma ir sprendžiama – prieš keletą metų Kaune startavo Paveldotvarkos programa, kurios dėka iš pilkų ir aptriušusių pastatų žemėlapio Kaune išnyko 17 kultūros paveldo statusą turinčių statinių. Anot savivaldybės atstovų, šįmet išnyks dar 50 netvarkingų statinių. Tam skirta 1,08 mln. eurų. 2016 metais specialiai programai iš miesto biudžeto skirta 400 tūkst. eurų.

Centro seniūnas Marius Švaikauskas teigė, jog tam, kad balkonų savininkai patys sutvarkytų savo balkonus – nuolat rengiami daugiabučių administratorių susirinkimai, įvairūs patikrinimai, patys gyventojai įspėjami ir įpareigojami juos susitvarkyti. „Už neprižiūrėtą balkoną gresia nuo 60 iki 300 eurų bauda”, – sakė M. Švaikauskas.

Jis įvardino, kas yra neprižiūrėtas balkonas: „Tai keliantis pavojų aplinkinių žmonių sveikatai ir gyvybei balkonas. O „įvilkti” į tinklą ar kitaip sutvirtinti balkonai reiškia, jog buvo imtasi pirminių saugumo priemonių, kol balkonas bus sutvarkytas iki galo. Įvykus nelaimei atsakingas daugiabutį administruojantis asmuo: administratorius, bendrijos pirmininkas, arba jungtinės veiklos sutartimi paskirtas atsakingas asmuo”, – aiškino M. Švaikauskas.

Pašnekovas pastebėjo, kad žmonės dalinai bando pasirūpinti balkonais, imdamiesi priemonių: tarkim, „įvelka“ balkoną į tinklą; nuo balkono apačios nudaužo nukristi galinčius balkono elementus; ar tvorele aptveria balkono liekaną, o betoninę dalį nudaužo, tai esą padeda išvengti pavojaus.

Portalo „Kas vyksta Kaune” fotografas Senamiestyje ir Naujamiestyje užfiksavo keliasdešimt prastos būklės nedidelių balkonų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA