Neįgaliesiems pritaikys daugiau pastatų | Kas vyksta Kaune

Neįgaliesiems pritaikys daugiau pastatų

Asociatyvi / AM nuotr.

Vyriausybė iš esmės pritarė Aplinkos ministerijos parengtoms išvadoms dėl Seimo narių pasiūlytų Statybos įstatymo pataisų, kurios įpareigotų remontuojamus statinius pritaikyti neįgaliųjų poreikiams, ir pasiūlė iš dalies patikslinti šias pataisas.

Jomis būtų užtikrinta neįgaliųjų galimybė patekti į daugiau pastatų ar inžinerinių statinių, taip gerinant jų gyvenimo kokybę ir skatinant socialinę integraciją.

Neįgaliųjų nevyriausybinės organizacijos, atlikusios aplinkos pritaikymo neįgaliesiems tyrimus, nustatė, kad daugiau nei 50 proc. jiems itin svarbių viešosios paskirties įstaigų – gydymo, švietimo – nėra pritaikytos arba pritaikytos tik iš dalies. Situacija suprastėja dar labiau, kai tokiose įstaigose yra atliekamas remontas. Mat šiuo metu nėra privalu remontuojamus pastatus pritaikyti žmonėms, turintiems specialių judėjimo poreikių. Įrengti įėjimai iš lauko, laiptinių durys, liftai neretai yra jiems neprieinami, todėl šie žmonės negali pasinaudoti viešosios paskirties pastatuose teikiamomis paslaugomis.

„Jungtinių Tautų neįgaliųjų teisių komitetas praėjusiais metais rekomendavo Lietuvai užtikrinti fizinį ir aplinkos prieinamumą judėjimo negalią turintiems žmonėms, todėl šios įstatymo pataisos yra ypač svarbios, – sako aplinkos viceministrė Rėda Brandišauskienė. – Kurti neįgaliesiems palankią aplinką yra vienas iš Vyriausybės programos prioritetų, be to, naudą pajus ir senyvo amžiaus žmonės, tėvai su vaikų vežimėliais.“

Specialiesiems neįgaliųjų poreikiams būtų pritaikyti remontuojami statiniai, kurių sąrašą tvirtintų Vyriausybė ar jos įgaliota institucija, arba būtų keičiama statinių paskirtis į šiame sąraše nurodytą paskirtį. Tokius pastatus ir inžinerinius statinius būtina pritaikyti pagal statybos techninių dokumentų reikalavimus. Statinio projektų atitiktį šiems reikalavimams tikrintų ir Neįgaliųjų reikalų departamento prie Socialinių reikalų ir darbo ministerijos įgaliota institucija.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA