„Geležinis vilkas”: karinių operacijų metu stiprinti civilių ir karių ryšiai | Kas vyksta Kaune

„Geležinis vilkas”: karinių operacijų metu stiprinti civilių ir karių ryšiai

Didžiausių šiais metais pratybų „Geležinis vilkas 2017“ metu vyksta ir specializuotos netiesioginio poveikio specialistų vertinamosios pratybos „Pasitikėjimas 2017“. Jose savo užduotis atlieka per pusšimtis profesinės karo tarnybos ir karių savanorių.

Visą savaitę kariai vykdė intensyvius susitikimus su visuomene pratybų „Geležinis vilkas 2017“ vykdymo teritorijoje, informavo apie pratybas ir sprendė įvairius organizacinius klausimus.

„Lietuvos kariuomenė – tai aktyvi, šiuolaikiška, kūrybinga bendruomenė ir atvira visuomenei institucija, kuriai, vykdant užduotis, yra kritiškai svarbi šalies gyventojų parama. Yra smagu stebėti puikius civilių ir karių ryšių pavyzdžius pratybų metu. Manau, pratybos „Pasitikėjimas“ ir jų geografinė plėtra, kasmetinis rezultatų gerėjimas stipriai prisideda prie civilinio-karinio mūsų šalies gynybinio potencialo didinimo“, – sako Sausumos pajėgų netiesioginio poveikio operacijų viršininkas ir pratybų „Pasitikėjimas 2017“ pratybų vadovas mjr. Marius Geležiūnas.

Šios pratybos yra pratybų „Geležinis vilkas 2017“ dalis ir pirmas kartas, kai „Pasitikėjimas 2017“ yra integrali šių NATO pratybų dalis. Pratybų „Pasitikėjimas 2017“, vykstančių jau devintus metus, tikslas yra gerinti karių įgūdžius efektyviai bendradarbiauti su civiline aplinka taip prisidedant prie karinės operacijos sėkmingo vykdymo.

Šių metų pratybose „Pasitikėjimas 2017“ didžiausias dėmesys skiriamas Pietų ir Vidurio Lietuvai. Per savaitę pratybų dalyviai surengė pusšimtį susitikimų ir atliko 25 patruliavimus. Pratybų metu vykdyti ir jungtiniai patruliavimai su sąjungininkais – Jungtinių Amerikos Valstijų kariais.

Pratybose galimybę susitikti, pabendrauti su kariais, dalyvauti bendruose renginiuose turėjo įvairios visuomenės grupės. Kariai savaitę vykusių pratybų metu aplankė ir senelius ir vaikų darželius, daug dėmesio skirta jaunimui, aktyvioms mažų miestelių bendruomenėms. Per savaitę pratybų dalyviai surengė pusšimtį susitikimų.

Beribis smalsumas augančioje Lietuvoje

Išskirtinio dėmesio kariuomenės atstovai susilaukė lankydami mažuosius Lietuvos patriotus Kauno vaikų vasaros stovyklose „iCAN“ ir „kalba.lt“. Anglų kalbos besimokantys vaikai džiaugsmingai pasitiko svečius iš JAV sušukdami skardų „Hello!”. Kaip pasakojo Lietuvoje tarnaujantis JAV karys, labiausiai jį sužavėjo vaikų smalsumas: „Vaikai dažnai nemato karių, todėl jiems viskas labai įdomu, jie užduoda daug klausimų. Mokytojos taip pat džiaugėsi, kad, šiam vizitui, buvo pasirinkta, būtent jų įstaiga.“

Kita karių grupė aplankė Kėdainiuose įsikūrusius vaikų darželius „Vaikystė“ ir „Puriena“. Darželio auklėtiniai su nekantrumu laukė karių, mat šie jiems parodė ne tik karišką ekipuotę, bet taip pat atsakė į visus smalsių vaikų klausimus. Savo ruožtu kariai surengė viktoriną. Vaikai nenuilsdami kėlė rankas norėdami atsakyti į klausimus, susijusius su kario gyvenimu.

Aplankytas ir Šėtos socialinis ir ugdymo centras. Šioje įstaigoje karių nekantriai laukė vaikai ir senjorai. Vyresnio amžiaus žmonės nuoširdžiai dalijosi savo prisiminimais, išgyvenimais ir džiaugėsi galėdami gyventi laisvoje Lietuvoje, ypač didžiuodamiesi nepriklausoma Lietuvos kariuomene.

Kariai aplankė daugiau kaip dešimt stovyklų, su kariuomene buvo supažindinta bemaž pusė tūkstančio vaikų ir jaunimo. Karius nustebino gana skirtingas stovyklų pobūdis – jaunieji vasarotojai kariams papasakojo, kaip sekasi pjauti šieną ar sukonstruoti pirmąjį robotą. Vaikai gavo unikalią progą pasimatuoti kario ekipuotę ir rankose palaikyti tikrą automatinį ginklą. Mažiesiems stovyklautojams kilo daug ir įvairių klausimų apie karių tarnybą, gyvenimo būdą, ir kariai nuoširdžiai ir kantriai į juos atsakinėjo. Savo ruožtu vaikai Lietuvos kariams padovanojo savo kūrybos piešinių apie tai, kaip jie supranta save ir kariuomenę. Šie piešiniai bus eksponuojami birželio 17 dienos renginio metu, Birštone.

Atvykę į Darsuniškio kaimelį, kariai neplanuotai susitiko su vietiniu klebonu Petru Linkevičiumi. Aktyvus ir pilietiškas žmogus, šiltai sutikęs karius, surengia jiems trumpą rimto protų mūšio vertą klausimų iššūkį, kur kaip ir kada gaminti mūsų ginklai. Pasirodo klebonas yra karo meno žinovas, puikiai išmano ginklus, pažįsta daug šaunių karių. Nepastebimai kalba pasisuka apie bažnyčios pastatą, pasirodo 1944 metais bažnyčia sudegė per karą. Dėka religingų parapijiečių ir tuometinio kunigo, 1964 metais bažnyčia buvo atstatyta. Kunigo istorijos galėtų lietis visą parą, o gal ir dvi. Viską nustelbia finalas: bažnyčios šventoriuje uniformuotų svečių garbei surengiamas improvizuotas koncertas. Pučiant pavasariškam vėjui kunigas meistriškai atlieka sudėtingą kūrinį pianinu.

Abipusė nauda

J. eil. Dalius Miknevičius mano, kad pratybos „Pasitikėjimas 2017” yra labai svarbios ir naudingos ne tik Lietuvos kariuomenei, bet ir visai šaliai. „Po kelių dienų susitikimų su vietiniais gyventojais, kurie gyvena pratybų teritorijoje, jaučiamas itin didelis susidomėjimas Lietuvos kariuomenės veikla bei NATO sąjungininkais. Žmonės dažnai patys domisi, pasisiūlo pagelbėti kuo gali, ar mums paprašius pažada išplatinti informaciją. Visas šis pozityvumas nuteikia optimistiškai, kad gyventojams rūpi Lietuvos saugumas ir jos ateitis, tai skatina dar labiau stengtis, nes pasitikėjimas didina ir atsakomybės jausmą”, – sako karys.

Norime priminti gyventojams kad pratybų metu būtų atidūs ir rūpintųsi savo ir aplinkinių saugumu. Pratybų metu civilinėje erdvėje nuolatos juda sunkioji karinė technika.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA