Tyrimas dėl A. Skardžiaus: 9 dalykai, ką sieks nustatyti Seimo komisija | Kas vyksta Kaune

Tyrimas dėl A. Skardžiaus: 9 dalykai, ką sieks nustatyti Seimo komisija

BNS 2017/06/16 12:17
Delfi.lt nuotr./A. Ufarto

Seimo opozicija surinko parašus, kad Seimo Antikorupcijos komisijai būtų pavesta atlikti parlamentinį tyrimą dėl Energetikos komisijos nario socialdemokrato Artūro Skardžiaus interesų.

Penktadienį įregistruotas Seimo nutarimo projektas dėl šio tyrimo, jį pasirašė 37 parlamentarai. Jie siūlo, kad komisija parlamentinio tyrimo išvadas pateiktų iki lapkričio 10 dienos.

Uždegti žalią šviesą tyrimui turės visas Seimas. BNS pateikia devynis dalykus, kuriuos siūlo išsiaiškinti Seimo nutarimo projektą registravusi opozicija.

„Lietuvos energijos“ konkursas. Seimo Antikorupcijos komisijai siūloma ištirti, ar 2005 metais valstybės valdomo energetikos įmonių holdingo „Lietuvos energija“ skelbtą konkursą dėl Šilutės rajone numatyto plėtoti vėjo jėgainių parko prijungimo prie elektros tinklų sąlygų pagrįstai laimėjo daugiau kaip dvigubai mažesnę kainą nei du konkurentai pasiūliusi bendrovė. Komisija taip pat turėtų aiškintis, ar A.Skardžius galėjo daryti įtaką šio konkurso rezultatams.

Žemės nuoma Čiūtelių kaime. Seime taip pat turėtų būti aiškinamasi, ar atitinka tikrovę portalo 15min.lt skelbtas teiginys, kad A.Skardžius ar jo šeimos nariai gauna pajamas iš žemės nuomos Šilutės rajono Čiūtelių kaime, o galutinis žemės naudotojas yra toje vietovėje įsteigto vėjo jėgainių parko konkurso laimėtoja ir eksploatuotoja bendrovė „Naujoji energija”, ar nuomos kaina yra keliasdešimt kartų didesnė nei kitiems žemės savininkams mokama kaina.

Nuomos kainos susiejimas su elektros kaina. Komisijai siūloma tirti, ar A.Skardžiaus ar jo šeimos narių sudarytose žemės nuomos sutartyse įrašyta žemės nuomos kaina keitėsi, o jeigu keitėsi, dėl kokių priežasčių. Ji turėtų nustatyti, ar A.Skardžius asmeniškai nedarė įtakos valstybės institucijoms, kad padidėtų elektros energijos supirkimo, o tuo pačiu ir žemės nuomos kaina.
Interesų deklaravimas. Parlamentarai turėtų spręsti, ar A.Skardžius tinkamai deklaravo privačius interesus, kai nuslėpė faktą, jog galutinis nuomojamos žemės naudotojas yra vėjo jėgainių parką eksploatuojanti bendrovė.

Nusišalinimas nuo balsavimų. Antikorupcijos komisijai norima pavesti nustatyti, ar A.Skardžius buvo nusišalinęs nuo balsavimų bei svarstymų per Seimo plenarinius, komitetų ar komisijų posėdžius, kai juose svarstyti su atsinaujinančia ar vėjo energetika susiję klausimai. Bus aiškinamasi, ar parlamentaras yra teikęs siūlymų šiais klausimais, ar jie buvo priimti.

Nuostata dėl vėjo jėgainių. Komisija turėtų tirti, ar A.Skardžius kaip nors dalyvavo ar teikė siūlymus įrašant į šiuo metu galiojantį Atsinaujinančių išteklių energetikos įstatymą Specialiųjų tyrimų tarnybos požiūriu ydingą nuostatą, jog verslininkai savo lėšomis jūroje atlikę poveikio aplinkai vertinimą dėl vėjo jėgainių parkų statybos įgyja teisę reikalauti be konkurso statyti toje teritorijoje vėjo jėgainių parką.

Ar gavo naudos? Seimo nariai aiškinsis, ar A.Skardžius gavo asmeninės naudos iš tų sprendimų, kuriuos priimant jis galimai asmeniškai dalyvavo ar paveikė kitų institucijų sprendimus.

Verslas Rusijoje. Antikorupcijos komisijai turėtų būti pavesta nustatyti, ar rinkos sąlygas ir įstatymus atitinka A.Skardžiaus žmonos Maskvoje registruotos bendrovės „Tradicija-L“ valdomos įmonės „Daugų sala“ sandoris dėl bendrovės „Kornelita“ pardavimo ir ar nėra apsimestinio sandorio požymių, kai buvo brangiai sumokėta už įmonę, nedisponavusia žeme, o tik prastos būklės statiniais.

Paskola iš Baltarusijos. Parlamentarai tirs, kokie fiziniai ar juridiniai asmenys valdo Baltarusijos įmonę „Investenergostroj“, jai paskolą yra suteikę A.Skardžiaus šeimos nariai bei įsigiję tos įmonės akcijų. Bus aiškinamasi, ar įgytų akcijų vertė atitinka investicijos dydį, kokie šių asmenų ryšiai su A.Skardžiumi, ar tie ryšiai neturėjo įtakos Seimo nario parlamentinei veiklai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA