Kariai treniruojasi apsisaugoti nuo atominės, biologinės ar cheminės atakos | Kas vyksta Kaune

Kariai treniruojasi apsisaugoti nuo atominės, biologinės ar cheminės atakos

G. Maurico nuotr.

Naudojant vienintelę Baltijos šalyse esančią įrangą, Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono ABC (apsauga nuo atominio, biologinio ir cheminio ginklo) būrys, integruotas į Vokietijos karių ABC kuopą, pratybose „Geležinis vilkas 2017“ treniruojasi neutralizuoti pavojingų medžiagų padarinius technikai ir kariams, moko pratybų dalyvius, kokių apsaugos priemonių reikia imtis pakliuvus į užterštą teritoriją.

Lietuvos ir Vokietijos jungtinis ABC padalinys organizuoja ypatingas pratybas, kurių metu mokoma, kaip atliekamos personalo ir technikos švarinimo procedūros, esant realiam atominiam, biologiniam ar cheminiam užterštumui. Mokymuose kariai praktiškai atlieka visas apsaugos ir švarinimo procedūras.

Vokiečių karo inžinieriai treniravosi net ir didžiausių technikos priemonių – tankų „Leopard 2“ – švarinimą nuo kenksmingų medžiagų. Tuo tarpu lietuviai demonstravo savo galimybes atlikdami vokiečių šarvuočio „Marder“ švarinimo procedūras. Jas Lietuviai atlieka su moderniais, daugiafunkcinės paskirties švarinimo konteineriais -Decontein 3000 GDS”, kurie yra vieninteliai ne tik Lietuvos, bet ir Baltijos šalių kariuomenėse.

Vokietijos kariai džiaugiasi galimybe treniruotis su lietuvių karo inžinieriais ir gyrė lietuvius už gerą pasiruošimą, profesionalumą, motyvaciją operatyviai ir tiksliai atlikti užduotis, norą tobulėti.

Bendros švarinimo pratybos naudingos abiem šalims, kurios gali gerinti tarpusavio sąveiką, pasidalinti patirtimi, patobulinti įgūdžius ir geriau išmokti dirbti su daugiafunkcinės paskirties švarinimo konteineriais.

Pratybose „Geležinis vilkas 2017“ dalyvaujantys karo inžinerijos ABC specialistai visą savaitę teoriškai ir praktiškai treniruos daugiau kaip 1 tūkst. karių, esančių Ruklos pratybų dalyje.

Karinės pratybos „Geležinis vilkas“ vyksta Pietų, Vidurio ir Rytinėje Lietuvos dalyse. Jų metu vertinamas neseniai sukomplektuoto NATO priešakinio bataliono Lietuvoje pasirengimas vykdyti užduotis. Pratybose dalyvauja apie 5,3 tūkst. karių iš Lietuvos ir dešimt NATO šalių: Belgijos, Didžiosios Britanijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Lenkijos, Kroatijos, Rumunijos, Vokietijos, Norvegijos, Nyderlandų ir Portugalijos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA