Lietuvą užplūdo uodai iš svetur – jų daugės | Kas vyksta Kaune

Lietuvą užplūdo uodai iš svetur – jų daugės

delfi.lt 2017/06/16 14:20
Asociatyvi / P. Grigaliūno nuotr.

Uodai ir upiniai mašalai kasmet tampa didele problema poilsiautojams. Įvairiuose šalies kurortuose poilsiavę lietuviai pastebi, kad vabzdžiai šiais metais itin aktyvūs. Kai kurie žmonės teigia, kad jų šiemet padaugėjo.

Dalį uodų lervų į Lietuvą esą atnešė vėjas iš Baltarusijos ir, anot specialistų, situacija gali dar pablogėti. Prie Baltijos jūros poilsiavę žmonės teigė Lietuvos pajūryje pastebėjo neįprastai didelį uodų kiekį: „Šiais metais labai daug uodų. Net ir netoli jūros, kur dideli vėjai, jų labai daug. Kiek esame kalbėję su pažįstamais, jų šiais metais visur apstu.“

Kitas poilsiautojas taip pat dalijasi savo patirtimi: „Savaitgalį buvau Druskininkuose. Atrodo, gyvenau mieste, kur vabzdžių neturėtų būti daug, bet nuvažiavęs pamačiau kitą vaizdą. Kad ir kur bebūtum, visur yra tūkstančiai mašalų, kurie yra labai įkyrūs ir skaudžiai kanda. Vakare vaizdas taip pat žiaurus: nors ir sekundei atidarius balkoną, į kambarį priskrenda šimtai mažų mašalų ir tada jau gelbėkis kaip nori. Gražus kurortas, bet tie vabzdžiai labai nervina,“ – sakė vyras.

Dabartinės oro sąlygos palankios vabzdžiams

Gamtininkas Deividas Makavičius teigia, kad, nors nėra pastebėjęs didelio uodų ar kitų gyvių suaktyvėjimo, dabartinės oro sąlygos šalyje yra palankios vabzdžiams.

„Jų išsiritimą lemia klimato sąlygos. Jie veisiasi mažuose vandens telkiniuose, tokiuose kaip balos, miško kanalai. Jeigu vasaros pradžia būna sausa, tie telkiniai išdžiūsta, jų sumažėja. Dabar to išdžiuvimo nesijaučia, vasaros pradžia – drėgna.

Jų pikas yra birželio pradžia, per Jonines, žmonės juos gal labiau pastebi. Vasarai įsibėgėjus žmonės galbūt pripranta prie tų uodų, galbūt jų tikrai pamažėja“, – aiškina gamtininkas.

D. Makavičiaus teigimu, uodų atsiradimas ten, kur jų anksčiau nebuvo, reiškia, jog pasikeitė aplinkos sąlygos ir atsirado palanki terpė jiems veistis. „Uodai toli neskrenda, jie laikosi savo veisimosi vietose. Uodas yra gležnas vabzdys, jis negali skristi dešimties kilometrų iš savo veisimosi vietos tam, kad užpultų žmones. Reiškiasi, kad toje vietovėje yra atsiradę vandens telkiniai, kurie po pavasario nėra išdžiuvę ir ten jie veisiasi“, – teigia.

Mašalus į kurortą atneša vėjas

Kalbėdamas apie upiniais mašalais vadinamus smulkius vabzdžius gamtininkas sako, kad Lietuvoje šių vabzdžių pasiskirstymas nėra tolygus. D. Makavičius vardija, kad jų daugiau didžiųjų Lietuvos upių pakrantėse. Tiesa, jis taip pat negali pasakyti, ar mašalų šią vasarą yra daugiau nei įprastai.

„Anksčiau buvo taikomos jų naikinimo priemonės, į upes pildavo specialius preparatus, naikinančius mašalus. Jeigu dėl kažkokios priežasties šiais metais tų preparatų nebuvo pilta arba pilta, bet mažiau, tuomet, aišku, jų yra daugiau“, – svarsto gamtininkas.

Druskininkų savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėjo pavaduotoja Joana Verbickienė sako, kad šiais metais biologinių preparatų į Nemuną ties Druskininkais buvo pilta tiek, kiek ir pernai.

Anot jos, preparatų veiksmingumas yra „labai geras“, todėl buvo išnaikinta dauguma lervučių Nemuno atkarpoje iki Alytaus. Tačiau pasikeitęs vėjas į Lietuvą atnešė mašalus, kurie buvo išsiritę Baltarusijos teritorijoje.

„Dėl to tie preparatai, kuriuos panaudojome, sėkmingiausiai jaučiasi atkarpoje nuo Merkinės iki Alytaus, o mes turime kentėti tą, ką vėjas atnešė iš Baltarusijos. Kol kas nepasakyčiau, kad tų mašalų yra labai daug, bet tai dar ne pabaiga. Tai, kas bus toliau, priklauso nuo vėjo, nuo vandens lygio, todėl sunku prognozuoti ar jų daugės, ar mažės“, – situaciją pasakoja J. Verbickienė.

Pavojingesni už uodus

D. Makavičius teigia, kad mašalai gali kelti daugiau problemų negu uodai: „Uodas nuo mašalo skiriasi tuo, kad uodas straubliu praduria odą ir pasiima kraują, o mašalas prakanda odą. Tai yra skausmingiau, yra didesnė rizika, kad toje vietoje padidės odos dirglumas. Uodai visada siurbiasi į vietas, kur oda yra atvira, o mašalas gali užlįsti ir už apykaklės, patekti į drabužių vidų.“

Gamtininkas tiems, kurie yra alergiški mašalų ar uodų įkandimams, pataria būti atvirose vietovėse. Ten, anot gamtininko, yra mažiau šių įkyrių vabzdžių, mat juos nupučia vėjas. „Jie labiau laikosi ramesnėse, drėgnesnėse vietose. Pušyne uodų būna minimaliai, jų daug daugiau lapuočių ar mišriuose miškuose, kur drėgniau“, – prideda.

Jis sako, kad nuo mašalų ar uodų galima saugotis ant odos purškiant specialius purškalus, tačiau karštą dieną, kada kūnas išskiria didelį prakaito kiekį, chemikalai nuo odos yra nuplaunami, todėl tampa nebeveiksmingi. Alergiškiems gamtininkas pataria tiesiog būti atidesniais.

„Bet Lietuvoje nėra taip blogai, kaip, pavyzdžiui, Sibiro regione. Sakoma, kad prie Baikalo ežero būtų kurortinė teritorija, jei ne uodai ir mašalai“, – guodžia D. Makavičius.

Daugiau informacijos skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA