Nuo vasaros pradžios Kaune – pokyčiai mokamo stovėjimo vietose | Kas vyksta Kaune

Nuo vasaros pradžios Kaune – pokyčiai mokamo stovėjimo vietose

R. Tenio nuotr.

Nuo birželio pirmosios Kauno mieste pasikeitė dalies (raudonosios, geltonosios ir oranžinės) stovėjimo zonų tarifai. VšĮ „Automobilių stovėjimo aikštelės“ atlikta Kauno miesto vietine rinkliava apmokestintų stovėjimo vietų užimtumo analizė atskleidė, jog geltonosios zonos užimtumas Kauno miesto centre siekė net 95%. Beveik visos vietos būdavo užpildytos, susidarydavo spūstys, vairuotojai dažnai turėdavo sukti ratus po miesto centrą bandydami rasti laisvą stovėjimo vietą.

Tikimasi, kad pakeitus zonų įkainius, Kauno miesto centre pagerės transporto srautų reguliavimas, vairuotojai, atvykę į centrinę miesto dalį, lengviau ras laisvą stovėjimo vietą. Dėl padidėjusių stovėjimo įkainių vairuotojai automobilius paliks ne visai dienai, o trumpesniam laikotarpiui.

Dėl šių priežasčių nuo šio mėnesio pradžios geltonosios ir oranžinės zonų rinkliavos įkainis buvo pakeistas į 2 eur už valandą. Raudonojoje zonoje įsigaliojo 1,2 eur/val. mokestis.

Palyginimui, šiuo metu Rygoje brangiausioje zonoje pirma valanda automobilio stovėjimo kainuoja 5 eurus, o kitos valandos – po 8 eurus. Taline už valandą automobilio stovėjimo tenka mokėti 6 eurus.

Visa už automobilių stovėjimą surinkta rinkliava keliauja tiesiai į Kauno miesto savivaldybės biudžetą, iš kurio pinigai skiriami miesto gerbūvio gerinimui, švietimui, kitoms sritims.

biudzetas-str
Šaltinis: www.kaunas.lt

Savanorių prospekte bus lengviau rasti laisvą stovėjimo vietą

Ne paslaptis, kad Savanorių prospektas – labiausiai automobiliais apkrauta miesto gatvė. Tiek miesto savivaldybė, tiek Všį „Automobilių stovėjimo aikštelės“ sulaukė ne vieno prašymo apmokestinti stovėjimo vietas. Po atliktos analizės paaiškėjo, kad Savanorių prospekte stovėjimo vietų užimtumas siekia 80%, o daugelis automobilių stovėjimo vietose paliekami visai dienai.

Pagrindinė skundų dėl stovėjimo vietų priežastis – įmonių klientai neturi kur trumpam palikti automobilių, tad nuspręsta mažinti transporto srautus ilgiausioje Kauno gatvėje apmokestinant stovėjimą ir įvedant 0,3 eurų už valandą rinkliavos mokestį. Planuojama, kad tai sumažins eismo spūstis, eismo srautui mažiau trukdys į stovėjimo vietas įvažiuojantys ir iš jų išvažiuojantys automobiliai, transporto priemonių vairuotojams sudarys sąlygas lengvai rasti vietą automobilio pastatymui, o kauniečiai nepiktnaudžiaus automobilius palikdami visai darbo dienai.

Iki šiol Savanorių prospekte buvo apmokestinta tik stovėjimo aikštelė prie verslo centro, nuo birželio mėnesio už automobilių stovėjimą privaloma mokėti visame Savanorių prospekte – nuo Šv. Gertrūdos gatvės iki Šiaurės prospekto. Visoje Savanorių prospekto teritorijoje įvesta žalioji stovėjimo zona, leidžianti automobilius palikti sumokant 30 euro centų rinkliavos mokestį už vieną stovėjimo valandą.

Nauja leidimų rūšis

Všį „Automobilių stovėjimo aikštelės“ nuo šiol vairuotojams siūlo įsigyti ne tik leidimą metams, mėnesiui, bet ir ketvirčiui.

Ketvirčio leidimas galioja visose stovėjimo zonose 90 dienų nuo jo įsigijimo datos. Kaina – 165 eurai.

Apmokestintos papildomos vietos

Kauno gyventojai ir miesto svečiai taip pat turėtų atkreipti dėmesį į naujai apmokestintas teritorijas. Mėlynosios zonos tarifu (0,60 eur/val) nuo šiol apmokestintos aikštelės Birštono gatvėje ties Vilniaus g. 52 pastatu, taip pat aikštelė Nemuno gatvėje tarp pastatų Nr. 22, 22C ir 26A.

Žaliajai zonai (0,30 eur/val) priskirtos aikštelės Šiaulių gatvėje ties 15-uoju numeriu pažymėtu pastatu, taip pat aikštelės Vytauto prospekte ties pastatais nr. 19 ir 21.

Leidimai gyventojams

Specialūs leidimai gyventojams išduodami asmenims deklaravusiems gyvenamąją vietą namuose prie apmokestintų gatvių ir aikštelių, t. y. kelio ženklo „Mokama stovėjimo vieta“ galiojimo zonoje. Specialus leidimas neišduodamas, jei asmuo ar kiti gyvenamąją vietą bute deklaravę asmenys gali pastatyti transporto priemonę neapmokestintoje transporto priemonės statymo vietoje prie namo, kuriame jis gyvena, namo kieme ar garaže.

Daugiau informacijos apie leidimus rasite čia. Informacija taip pat teikiama el. paštu: jg@parkavimaskaune.lt arba telefonu 8 687 54621.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA