Kauno rajonas atkreipė dėmesį į psichikos sveikatos svarbą | Kas vyksta Kaune

Kauno rajonas atkreipė dėmesį į psichikos sveikatos svarbą

Kauno rajono savivaldybės nuotr.

Psichikos centrai neatlieka savo misijos. Tai konstatavo į pasitarimą Kauno rajono savivaldybėje susirinkę aštuonių Kauno regiono savivaldybių atstovai.

Kauno rajono meras Valerijus Makūnas pasidžiaugė, kad narystė Pasaulinės sveikatos organizacijos Sveikatą stiprinančių regionų tinklo veikloje padėjo įgyvendinti gerų iniciatyvų, tačiau pastebėjo, kad kai kuriose srityse reikėtų pasitempti. Viena jų – psichikos sveikata.

Diskusiją pradėjusi Kauno rajono savivaldybės gydytoja Milda Labašauskaitė pamėgino išryškinti svarbiausias problemas. Tai – menkas finansavimas, neišvystytas paslaugų tinklas, visuomenės nepakantumas psichikos ligoniams, nepakankamas atsakingų institucijų bendradarbiavimas.

Jai pritarė Valstybinio psichikos centro vadovė Ona Davidonienė: „Dažnai savo avilyje dūzgiam, o nematom, kas vyksta šalia“.

Vytauto Didžiojo universiteto profesorius Antanas Goštautas skyrė daug dėmesio savižudybių tyrimams. Jis tvirtino, kad savižudybės labai priklauso nuo gyvenimo kokybės ir vardijo priežastis, kurios šį reiškinį skatina: tai skurdas, nedarbas, stresas, krizės šeimose, alkoholio ir narkotikų vartojimas, darbo ir poilsio režimo nesilaikymas, fizinė sveikatos būklė, agresijos ir prievartos skleidimas žiniasklaidoje.

Profesorius tyrinėjo Kauno rajono vyresniųjų klasių mokinių polinkį savižudybėms ir pastebėjo, kad jis akivaizdžiai mažėja. „Neabejoju, kad tai susiję su gerėjančia gyvenimo kokybe“, – kalbėjo A. Goštautas.

Visuomeninis Kauno rajono mero patarėjas Romualdas Žekas tvirtino, kad psichikos centrai yra inertiški ir neatlieka savo misijos. Dar blogesnė situacija su vaikų psichikos sveikata, labai trūksta vaikų psichiatrų.

Pasitarimo dalyviai sutarė, kad svarbu kuo anksčiau stiprinti psichikos sveikatą. Reikia įgyvendinti daugiau prevencinių priemonių, plėsti paslaugų spektrą, imtis reformų, kurios padėtų šalinti sveikatos apsaugos sistemos spragas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA