Artėja pasaulio jaunimo sklandymo čempionatas | Kas vyksta Kaune

Artėja pasaulio jaunimo sklandymo čempionatas

J. Dadono nuotr.

Šią vasarą daugiau kaip 70 jaunųjų sklandymo profesionalų iš viso pasaulio susitiks Lietuvoje, kad įrodytų, kas geriausi pasaulyje. Liepos 29 – rugpjūčio 13 d. Pociūnų aerodrome, Prienų r., vyks 10-asis „Pasaulio jaunimo sklandymo čempionatas“.

Tarptautinių sklandymo varžybų rengimas – didelis įvertinimas ne tik organizatoriams, tačiau ir Lietuvai, galinčiai pasigirti giliomis sklandymo tradicijomis bei aukščiausio lygio sklandytojais.

Lietuva pasirinkta neatsitiktinai. Prieš kiekvieną sklandymo čempionatą – pasaulio, Europos, suaugusiųjų ar jaunimo yra rengiamas konkursas, kuriame gali dalyvauti aerodromai, norintys ir galintys surengti čempionatą savo namuose. Tam, kad aerodromas laimėtų konkursą, jis turi atitikti daugybę reikalavimų. Vienas pagrindinių – didelis ir geros kokybės aerodromas bei gera infrastruktūra.

Kauno apskrities aviacijos sporto klubo direktorius ir „Jaunimo pasaulio sklandymo čempionato“ organizatorius Vytautas Sabeckis teigė, kad Pociūnų aerodrome nestinga lėktuvų, laukas yra tinkamas skraidyti, be to, Lietuva turi daug kvalifikuotų teisėjų.

Lietuva yra viena iš nedaugelio pasaulio valstybių, kurioje tarptautinio lygio sklandymo čempionatai rengiami jau ne vienerius metus. Iš viso Pociūnų aerodrome buvo surengti 3 pasaulio ir net 4 Europos sklandymo čempionatai. 2001 m. Pociūnuose įvyko pirmasis „Moterų pasaulio sklandymo čempionatas“, o po kelių metų, 2004 – pirmasis „Europos sklandymo čempionatas“. Nuo tada beveik kasmet pajėgiausi pasaulio sklandytojai varžytis tarpusavyje atvyksta į Lietuvą. Pernai Lietuvoje vyko „Pasaulio sklandymo čempionatas“.

Sklandymas drauge su parasparniais, parašiutais, akrobatinio skraidymo lėktuvais, lengvaisiais lėktuvais ir straigtasparniais yra viena iš mažosios aviacijos sričių, kuri pirmuosius žingsnius Lietuvoje žengė dar 1910 m., tačiau populiarumą įgavo tik 1932 m. Kaune atidarius pirmąją sklandymo mokyklą. Po metų mokykla perkelta į Nidą, kurioje sklandymai aktyviai vyko šešis metus, kol Klaipėdos kraštą užėmė vokiečiai.

Sklandymas Lietuvoje suklestėjo po Antrojo Pasaulinio karo, apie 1960 m. Tuomet Lietuvoje pradėjo kurtis sklandymo klubai, pradėti rengti čempionatai ir kt. Tiesa, tarptautinėje arenoje lietuviai pradėjo ryškėti tik atgavus Lietuvos nepriklausomybę.
Šiandien Lietuvos sklandytojai yra vieni pajėgiausių pasaulyje, užimantys garbingą 10-ą vietą Pasaulinės oro sporto federacijos (FAI) reitinge. Lietuvoje – vienintelėje valstybėje pasaulyje – jaunimas sklandymo subtilybių gali pradėti mokytis būdami vos 9 – 10 metų, o sklandytojo licenciją (SPL) gauti jau būdami 16-os.

Pasaulio jaunimo sklandymo čempionatas Lietuvoje šiais metais vyks pirmą kartą. Varžybose dalyvaus daugiau kaip 70 sklandytojų iki 25 metų iš viso pasaulio: Prancūzijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Vokietijos, Lenkijos, Australijos, Didžiosios Britanijos, Čekijos ir kt. Lietuvos vardą varžybose gins net 6 „Lietuvos Jaunimo sklandymo rinktinės“ nariai: Joris Vainius, Laurynas Šupinys, Ignas Bitinaitis, Ringaudas Kikilas. Dar du lietuvių sklandytojai, dalyvausiantys čempionate, paaiškės po Lietuvos sklandymo čempionato.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA