Naujos tendencijos Kaune: užmiesčio namus keičia patogus ir likvidus būstas centre | Kas vyksta Kaune

Naujos tendencijos Kaune: užmiesčio namus keičia patogus ir likvidus būstas centre

Organizatorių nuotr.

Prieš dešimtmetį didžiausiu statybų individualiems namams leidimų kiekiu garsėjęs Kaunas keičia savo „veidą“. Šiuolaikišką gyvenimą besirenkantys naujieji kauniečiai nori patogaus ir kokybiškos gerovės atsigaunančiame ir gražėjančiame mieste, kur netoliese mokyklos, darželiai, tvarkomi parkai ir kita miesto infrastruktūra.

Kas antras klientas Kaune perka butą

Kadangi vis daugiau būstų įsigyjama papildomai skolinantis iš bankų, remiantis „Swedbank“ sausio – balandžio būsto finansavimo duomenimis, galima daryti išvadas apie tam tikrus kauniečių būsto pirkimo ypatumus.

„Nors lyginant vilniečių ir kauniečių būsto pirkimo tendencijas, vis dar daugiau butų, o ne namų įsigyja sostinės gyventojai – 71 proc. visų vilniečiams suteiktų būsto paskolų buvo skirta butų pirkimui, kauniečiai taip pat stipriai vejasi Vilniaus tendencijas. Šiemet 55 proc. kauniečiaims suteiktų „Swedbank“ paskolų buvo skirta butų pirkimui. Paskolą namo pirkimui ar statyboms Kaune pasiėmė beveik kas trečias klientas, t.y. 31 proc. Likę gyventojai būsto paskolą naudojo remontui, statybos darbų užbaigimui, žemės sklypo pirkimui ir kitiems poreikiams“, – sako „Swedbank“ Privačių klientų tarnybos vadovė Jūratė Gumuliauskienė.

Didesnę kokybiškų butų mieste paklausą netruko pajusti Kauno nekilnojamojo turto vystytojai, vis drąsiau besiimantys statybų pačiame miesto centre. Jei prieš keletą metų kauniečiai galėjo džiaugtis nebent pavieniais įdomesnėse miesto vietose statomais daugiabučiais – tai šiuo metu galima kalbėti apie ištisų kvartalų renovaciją bei naujas statybas prestižinėse Kauno vietose.

Portalo žurnalistai pasižvalgė po išskirtines miesto veidą keičiančias statybų aikšteles.

Paklausūs butai Senamiestyje

Mažiau besidomintieji miesto nekilnojamojo turto rinka nustebtų užsukę į nuošalią senamiesčio Puodžių gatvelę – čia virte verda statybos. Buvusios apleistos KTU teritorijos vietoje vystomas naujas kvartalas, kuriame puikiai dera senoji išlikusių vertingesnių pastatų renovacija ir naujų daugiabučių namų statyba. Planuojama, kad naujieji gyventojai Karaliaus Mindaugo prospekto – Puodžių ir Smalininkų gatvelių ribojamame kvartale įsikurs jau šių metų pabaigoje.

„Šio projekto imtis paskatino atsiradęs naujas poreikis – patogiai gyventi miesto bute, užuot dirbus vaikų vairuotojais. Nemažai šeimų, kurios planuoja apsigyventi mūsų kvartale jau pagyveno užmiesčio namuose ir suprato, kad gyvenimas miesto centre yra ženkliai komfortiškesnis: šeima gali atsisakyti antrojo automobilio, vaikai į mokyklą ir būrelius gali nuvykti savarankiškai, gyveni arti miesto šurmulio, gali aktyviai lankytis renginiuose, teatruose, koncertuose. Tai patrauklu ne tik jaunoms, bet ir vyresnėms poroms, kurios nebenori sėdėti užsidariusios savo kieme ir kas savaitgalį užsiimti žolės pjovimu“, – sako už projekto vystymą atsakingas „Etapas group“ atstovas Donatas Miškinis.

Prestižinis būstas šalia Ąžuolyno

Tolėliau nuo smalsių miestiečių žvilgsnių vyksta ir dar vienos kokybiško gyvenimo mieste trokštančio pirkėjo dėmesio vertos statybos. Prestižinėje Žaliakalnio vietoje – šalia seniausio Europoje ąžuolų parko – statomas aukštos kokybės 6-ių daugiabučių kompleksas. Projektas „Ąžuolyno namai“, neabejotinai unikalus keliais aspektais. Visų pirma, dėl vietos: jis iškils Perkūno alėjos ir Vaižganto gatvių teritorijoje, kuri nuo seno Kaune laikoma viena prestižiškiausių, čia tarpukariu kūrėsi ambasados, sau namus statė aukštas pareigas užimantys kauniečiai, sovietmečiu čia kilo nomenklatūros vilos ir namai, atkūrus nepriklausomybę namus čia įsigyjo tokios asmenybės, kaip A. Sabonis, B. Lubys, kiti žinomi miesto gyventojai.

Minėti projektai kauniečiams ne tik sukuria galimybę gyventi išskirtinėse miesto vietose, jie drauge keičia, gražina miesto veidą. Jei Puodžių g. projekto atveju bus sutvarkyta apleista KTU teritorija, tai „Ąžuolyno namų“ kvartalas dygsta vietoje istorinę teritoriją darkiusių, apgriuvusių garažų.

„Ne veltui „Ąžuolyno namų“ šūkis – iš kartos, į kartą. Ilgus metus ši miesto teritorija buvo sunkiai įkandama, galima sakyti – tik paveldima. Mes siekiame gyvenimo kokybę žaliojoje Kauno miesto širdyje padaryti lengviau prieinamą kiekvienam miestiečiui. Dalis mažųjų būstų buvo kaip mat išgraibstyti, kaip investicija. Pirkėjai, dalis jų net ne kauniečiai, tokį sprendimą argumentavo lokacijos privalumais – ne tik mokyklos, bet ir universitetai kelių minučių atstumu. Didieji butai su terasomis ant stogo buvo racionalus privačių namų užmiestyje atsisakančių vyresnio amžiaus žmonių pasirinkimas. Gyvenimo kokybė išsaugoma, tačiau vargo – kur kas mažiau” – – portalui „Kas vyksta Kaune“ sakė projekto „Ąžuolyno namai“ atstovas Justinas Barniškis.

Suplanuota miesto koncentracija

Kauno miesto savivaldybės Urbanistikos ir architektūros skyriaus vedėjas Nerijus Valatkevičius portalui „Kas vyksta Kaune“ yra teigęs, kad pagrindinė Kauno vystymosi strategija yra ne miesto plėtra, o koncentracija. Jo teigimu, visi nauji mieste vystomi gyvenamieji projektai yra naudingi miestui, nes intensyvesnis miesto centrinės dalies apgyvendinimas padidina žmonių kiekį viešosiose erdvėse, todėl miestui apsimoka investuoti į jų sutvarkymą.

Be to, didesni žmonių kiekiai mieste prisideda prie smulkaus ir vidutinio verslo atsigavimo, didėjant jų pajamoms, sumokami didesni mokesčiai ir miestui – grąža yra abipusiai naudinga.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA