FNTT atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą: „Vieningo Kauno“ narei V. Rupainienei ramu | Kas vyksta Kaune

FNTT atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą: „Vieningo Kauno“ narei V. Rupainienei ramu

delfi.lt 2017/06/10 22:20
Archyvas / DELFI nuotr.

Kauno Panemunės pradinės mokyklos direktorė, „Vieningo Kauno“ narė dr. Virginija Rupainienė gali lengviau atsikvėpti: Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą dėl rinkliavų mokykloje.

Balandžio pabaigoje DELFI rašė apie FNTT bei Švietimo ir mokslo ministeriją pasiekusį skundą. Juo kreiptasi „dėl galimai neteisėtų Kauno Panemunės pradinės mokyklos direktorės bei administracijos veiksmų vykdant lėšų, renkamų iš tėvelių, apskaitą“.

Situaciją analizavusi FNTT pradėti ikiteisminį tyrimą atsisakė.

„Kauno Panemunės pradinė mokykla paramos grynais pinigais iš mokyklos mokinių tėvų nerenka, parama gaunama tik banko mokėjimo pavedimais į įstaigos sąskaitą. Mokyklos mokinių tėvai paramą teikia Kauno Panemunės pradinės mokyklos paramos fondui, kurio atstovai, gavę paramą grynais pinigais išduoda kasos pajamų orderius, yra sudarytos paramos teikimo sutartys, gautos lėšos yra įnešamos į fondo banko sąskaitą, paramos teikimas deklaruojamas įstatymų reikalaujama tvarka“, – DELFI sakė FNTT atstovė spaudai Rūta Andriuškaitė.

Rinkliavų nėra – remia savanoriškai

„Pati mokykla laiko save elitine, skirta tik pasiturinčių tėvų vaikams, todėl „paprastų“ žmonių vaikai čia nelaukiami. Kodėl? Viskas prasideda nuo „įstojimo“ mokesčio. Šis kiekvienais metais kyla, ketvirtokai mokėjo apie 400 eur, šių metų pirmokų tėvams teko susimokėti po 500 eur. Ir tėvai moka, neklausdami kodėl, nes taip turi garantuotą vietą mokykloje. Jokių kvitų administracija už sumokėtus pinigus neteikia, nebent reikalauji, tuomet išduoda“, – buvo aiškinama ŠMM ir FNTT pateiktame skunde.

Anot skundo autorių, mokykloje kiekvieną mėnesį esą yra renkamos periodinės rinkliavos, kurios kasmet didėja. Kaip rašoma skunde, dabartiniai ketvirtokai ir trečiokai moka po 40 eur į mėnesį, jaunesni – po 50 eur.

„Šioms rinkliavoms rinkti yra nustatyti griežti reikalavimai, yra paskiriamas tėvelis iš klasės, kuris privalo surinkti pinigus iki kiekvieno mėnesio 5 dienos ir nunešti administracijai, tačiau jei nėra surenkama visa pinigų suma (t.y, iš kiekvieno mokinio tėvelio), administracija atsisako priimti pinigus. Tokiu būdu, tėveliai, atsakingi už pinigų surinkimą, skambučiais, el. laiškais „išmušinėja“ pinigus iš „skolininkų“, nors visur deklaruojama, kad parama yra savanoriška“, – buvo dėstoma skunde.

Visuomeninė Kauno mero Visvaldo Matijošaičio patarėja švietimo klausimams V. Rupainienė tuomet gynėsi, kad mokykloje jokių rinkliavų ar stojamojo mokesčio nėra – tėvai patys per įsteigtą fondą savanoriškai remia mokyklą.

„Mokykloje rinkliavos nerenkamos. Tėvai savanoriškai teikia paramą fondui. Kauno Panemunės pradinės mokyklos paramos fondas (juridinis asmuo) remia mokyklą. Taip gerinamos mokymo(si) ir ugdymo(si) sąlygos, įsigyjama moderniausių mokymo priemonių, vystomos IT, kuriamos poilsio ir laisvalaikio zonos, gamtamokslinių tyrinėjimų laukai, stiprinama mokyklos infrastruktūra“, – DELFI yra aiškinusi V. Rupainienė.

Lietuvos tėvų forumo vadovas Audrius Murauskas yra sakęs, kad Panemunės mokykla yra valstybinė, tačiau jos veikimo metodai ir visuotinis mokestis demonstruoja nevalstybinės mokyklos veiklos principus. Jis yra atkreipęs dėmesį, kad šalia Panemunės pradinės mokyklos yra kita mokykla, beje, ne tokia išpuoselėta. Jo pastebėjimu, ši mokykla priima visus aplinkinius, vietos gyventojus, o Panemunės pradinėje mokykloje Panemunės rajono vaikų mokosi vos keletas procentų.

„Klausimas, kodėl į tokią gražią mokyklą Panemunės tėvai nenori vesti savo vaikų? O gal vietinių vaikų, kurių tėvai neišgali sumokėti „savanoriškų“ įnašų į paramos fondą, ši mokykla tiesiog nepriima? Man susidarė įspūdis, kad savivaldybė specialiai nustato mažesnę aptarnavimo teritoriją šiai mokyklai, kad būtų galimybė priimti mokinius iš kitų rajonų, kurių tėvai sutinka remti mokyklą papildomais įnašais į šalia mokyklos sukurtą fondą“, – dėstė pašnekovas, klausiantis, kaip pradinėje mokykloje atsiranda išrinktieji, atvykstantys net ne iš Kauno.

Daugiau informacijos skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA