Kaune dirbanti ortodontė: kam reikalingi breketai ir kokių rūšių jie būna? | Kas vyksta Kaune

Kaune dirbanti ortodontė: kam reikalingi breketai ir kokių rūšių jie būna?

Organizatorių nuotr.

Iškrypę ar kreivi dantys daugeliui žmonių sukelia psichologinį diskomfortą: jie nenori šypsotis, o kartais net kalbėti, nes jaučiasi taip, tarsi visi tik ir žiūrėtų į jų negražius dantis. Apie breketus ir dantų tiesinimą pasikalbėjome su Kauno odontologijos klinikos „Denticija“ gydytoja ortodonte Ilona Tercijonaite – Pamarnackiene.

[galerija kiek=”4″]

Kokiais atvejais yra reikalingas ortodontinis gydymas breketais?

Kad būtų galima išvengti sudėtingo ortodontinio gydymo rekomenduojama pasirodyti pas ortodontą apie 6-7 m. Nors ortodontinis gydymas amžiaus apribojimų neturi, tačiau kuo ankstyvesniame amžiuje imsime rūpintis dantų estetika, tuo bus geresni ir greitesni rezultatai. Atsakyti konkrečiau ir ar reikalingas ortodontinis gydymas breketais galima konsultacijos metu. Ilgas ortodontinis gydymas trunka apie 2 – 3 metus. Labai svarbu, kad viso laikotarpio metu būtų tinkama komunikacija tarp gydytojo ortodonto ir kliento. Reguliarūs apsilankymai turėtų vykti kas 1 – 2 mėn.

Kokie ženklai rodo, kad vaikui reikalingas ortodontinis gydymas?

Dažniausiai rekomenduojama tėveliams atkreipti dėmesį į sąkandžio anomalijas,  atsirandančias dėl tokių įpročių kaip netaisyklingas kramtymas, netinkama liežuvio padėtis, netaisyklingas kvėpavimas. Labai didelę reikšmę taisyklingam sąkandžiui turi nuolatinių dantų eiliškumas ir dygimo laikas.

Kodėl jau suaugus vis tiek yra reikalingas ortodontinis gydymas?

Ortodontinis gydymas – tai dantų tiesinimas kai juos pastumiame tam tikra kryptimi dantų lanke. Ir reikalingas, jei yra kreivai išdygę dantys, blogas sąkandis.  Jis reikalingas ir suaugusiems, nes ne tik pagerina estetinę išvaizdą, bet ir padeda išsaugoti sveikas dantenas, žandikaulio sąnarį ir dantis.

Kaip atliekamas ortodontinis gydymas?

Dažniausiai naudojamos priemonės yra fiksuoti breketai ir išimamos plokštelės. Išimamos plokštelės – tai ortodontinis plastikinis aparatas su skirtingo dizaino metaliniais kabliukais ir lankeliais, kurios naudojamos netaisyklingam ar nepakankamam dantų augimui koreguoti. Plokštelės yra tikrai patogios, kadangi jas lengva išimti ir išvalyti. Breketai naudojami, kai reikia labai tiksliai sudėlioti dantis į savo vietas, tada ortodontinių plečiančiujų plokštelių nepakanka. Breketai yra nedidelės metalinės plokštelės, kurios klijuojamos prie kiekvieno danties atskirai. Taip užprogramuojamas kiekvieno danties judėjimas.  Šiuo atveju žmogus negali nusiimti breketų ir turi juos nešioti visą gydymo laiką.

Kokios yra breketų rūšys?

Yra labai daug breketų rūšių, kurie skiriasi ne tik estetika, bet ir konstrukcija, tvirtumu. Dažniausiai naudojami metaliniai breketai, kurie gali būti tradiciniai (su viela ir elastikais) arba beligatūriniai. Dažniausiai naudojami metaliniai breketai, kurie yra labai tvirti, nes pagaminti iš kokybiškų lydinių ir yra atsparūs lūžimui ar skilimui. Jie yra skirtingų rūšių, skiriasi forma, ortodontinių vielų tvirtinimu, fiksavimo mechanizmais, patogumu. Labai populiarūs yra ir beligatūriniai breketai. Tai naujos kartos breketai, kurie turi itin daug pranašumų. Jie atrodo estetiškiau, rečiau reikia lankytis pas ortodontą palaikomajam gydymui. Taip pat gydymas trunka trumpiau nei įprastai. Beligatūriniai breketai dažniausiai būna metaliniai, pusiau metaliniai-keramikiniai ar safyriniai su metaliniu užraktu.

Dėl estetikos klientų mėgiami ir keramikiniai breketai, kurie yra tokios pat spalvos, kaip dantys, todėl yra mažiau pastebimi. Juos galima dėti ant visų dantų arba tik ant labiau matomų – priekinių dantų. Šie breketai atrodo labai estetiškai, bet jų kaina yra sąlyginai didesnė ir gydymas yra šiek tiek ilgesnis, lyginant su metaliniais breketais. Be to juos yra sunkiau nuimti.

Dar yra liežuviniai breketai – tai metaliniai breketai, kurie yra klijuojami iš vidinės dantų pusės dėl to nematomi ir atrodo labai estetiškai. Tik juos sunkiau išvalyti ir gali sudirginti jautrią burnos gleivinę. Prie nuimamų ortodontinių aparatų priskiriama ir dantų tiesinimas kapomis. Nuėmus paciento dantų lanko atspaudą skaitmeniniu būdu dantų lankas yra ištiesinamas. Pagal šį metodą yra sukuriamos kelios skirtingos kapos, kurias nešiojant iš eilės vieną po kitos, dantų lankas pamažu ištiesinamas. Vis dėlto dantų tiesinimas kapomis tinka tik lengviems atvejams. Privalumai tokie, kad jas galima išimti, jos yra permatomos, todėl atrodo tikrai labai estetiškai.

Kokius breketus patartumėte pasirinkti?

Tai labai individualu. Dažniausiai tai priklauso nuo kliento norų, finansinės būklės ir individualios situacijos. Geriausia sprendimą priimti po konsultacijos pas gydytoją ortodontą. Jis įvertins dantų būklę ir duos vertingų patarimų.

Ką dar reiktų žinoti breketų keliamus nepatogumus, priežiūrą?

Pradžioje breketai gali sukelti nedidelį diskomforto jausmą, gali jaustis nedidelis spaudimas, padidėjęs jautrumas kietesniam maistui, bet poros savaičių laikotarpyje prie jų priprantama.

Nešiojant breketus reiktų vengti kietesnio maisto. Turi būti minkšto maisto rėžimas.
Jei ortodontinis gydymas taikomas vaikiškomis plokštelėmis, gydymo pradžioje vaikas gali “švepluoti”, veliau tai išnyksta arba sumažėja. Nešiojant breketus kalbos sutrikimų nebūna.

Taip pat yra labai svarbu tinkamai valytis dantis. Privaloma kas 3-6 mėn lankytis pas burnos higienistą profesionaliai burnos higienai atlikti. Nešiojant breketus rekomenduojami specialūs šepetėliai, papildomos dantų priežiūros priemonės.

Kokia yra ortodontinio gydymo, breketų kainos, ar tai brangu?

Tai yra labai individualu ir atsakyti gali tik gydytojas ortodontas konsultacijos metu parenkant tinkamiausią gydymą. Bet reiktų nepamiršti, kad tai yra jūsų investicija į savo paties sveikatą ir grožį.
Dėkojame už atsakymus.

Skaitytojams turintiems mažylį, rekomenduojame nenustoti domėtis ne tik nuolatinių dantukų priežiūra, bet ir pieninių dantų  higiena bei teisingų įpročių formavimu nuo pat mažų dienų. Šypsokitės!

Kauno odontologijos klinikoje „Denticija“ gydo ir konsultuoja gyd. ortodontės Ilona Tercijonaitė – Pamarnackienė ir Viktorija Krušinskienė

Kilo klausimų? Norite pasikonsultuoti?

Registruokitės čia arba kreipkitės į mus:
Vytauto pr. 14, Kaunas
Mob. tel. +370 671 96979
El. paštas: denticija@kaunodenticija.lt

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA