Pristatytos didžiausios metų karinės pratybos „Geležinis Vilkas 2017“ | Kas vyksta Kaune

Pristatytos didžiausios metų karinės pratybos „Geležinis Vilkas 2017“

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Lietuvoje birželio 12-23 d. vyks didelio masto tarptautinės karinės pratybos „Iron Wolf 2017“ (liet. „Geležinis Vilkas 2017“). Jose dalyvaus apie 5300 karių iš Lietuvos ir 9 NATO šalių: Belgijos, Didžiosios Britanijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Kroatijos, Lenkijos, Vokietijos, Norvegijos, Nyderlandų ir Portugalijos.

„Siekiant užtikrinti kokybišką pasirengimą šalies gynybai ir sąveiką su sąjungininkais, privalome dalį pratybų perkelti ir į civilines teritorijas. Dėl to birželio mėnesį Lietuvos gyventojai matys padidėjusį karių judėjimą ne tik poligonuose, bet ir civiliniuose keliuose, privačiose teritorijose. Karių ir technikos iš užsienio perdislokavimas jau prasidėjo praeitą savaitę. Į Lietuvą atvyko kuopa iš Portugalijos ir batalionas iš JAV. Perdislokavimas vyks ir šią savaitę. Lietuvos kariuomenė apie tai informuoja nuolat ir tikisi gyventojų supratingumo“, – spaudos konferencijos metu kalbėjo Sausumos pajėgų vadas brigados generolas Valdemaras Rupšys.

Sausumos pajėgų vadas taip pat supažindino, kad pratybos „Geležinis vilkas“ vyks trijose pagrindinėse teritorijose:

„Gaižiūnų poligone (Jonavos r.), taip pat Kėdainių, Kauno ir Jonavos rajonų teritorijose bus treniruojamas ir vertinamas NATO priešakinių pajėgų batalionas (angl. NATO enhanced forward presence, eFP). Šioje pratybų dalyje treniruosis beveik 2000 karių iš Vokietijos, Norvegijos, Belgijos, Didžiosios Britanijos, Nyderlandų, JAV ir Lietuvos Generolo Romualdo Giedraičio artilerijos bataliono. Operacijas planuos „Geležinio Vilko“ mechanizuotosios pėstininkų brigados štabas.

Generolo Silvestro Žukausko poligone (Švenčionių r.) treniruosis Karaliaus Mindaugo husarų batalionas, Minesotos nacionalinės gvardijos 2-ojo bataliono (The 2nd Combined Arms Battalion, 136th Infantry Regiment, Minnesota Army National Guard) ir 1-osios pėstininkų divizijos logistinės brigados (1st Infantry Division Sustainment Brigade) pagrindu sudaryta bataliono kovinė grupė su priskirta Portugalijos karių rotacine kuopa. Operacijas planuos „Žemaitijos“ motorizuotosios pėstininkų brigados štabas.

Kazlų Rūdos poligone ir Pietų Lietuvoje – Suvalkų ruože treniruosis Krašto apsaugos savanorių pajėgų Dainavos apygardos 1-oji rinktinė, JAV 2-ojo kavalerijos pulko pagrindu suformuota kovinė grupė, kurios sudėtyje bus Lenkijos, Didžiosios Britanijos ir JAV kariai bei 10-osios artimos oro paramos brigados sraigtasparnių grupė. Operacijas planuos KASP štabas.“

Visose pratybų teritorijose oro paramą vykdys JAV, Vokietijos ir Lietuvos karinių oro pajėgų orlaivių grupės. Pasak brg. gen. V. Rupšio, planuojamas plataus spektro orlaivių panaudojimas – nuo transportinio sraigtasparnio, lengvojo atakos lėktuvo iki strateginio bombonešio.

„Ypač aktyvus JAV ir Vokietijos įsitraukimas į pratybas mūsų regione ir parama demonstruoja strateginių Lietuvos partnerių įsipareigojimų laikymąsi ir aiškų saugumo situacijos vertinimą. Bendra operacija su Lenkijoje dislokuotu NATO priešakinių pajėgų batalionu ir priskirtais vienetais Suvalkų ruože aiškiai parodo, kad galvojame, planuojame ir treniruojamės visus būtinus scenarijus tam, kad užtikrinti Lietuvos ir visų Baltijos šalių apginamumą ginkluoto konflikto atveju“, – pabrėžė generolas.

„Geležinis vilkas 2017“ yra Baltijos šalyse ir Lenkijoje vykstančių „Kardo kirtis“ (angl. „Saber Strike“) pratybų dalis. Šias pratybas planuoja ir organizuoja JAV Sausumos pajėgų Europoje vadavietė. Šių metų pratybų pagrindinis dėmesys yra NATO priešakinių pajėgų batalionų treniravimas ir jų veiksmų suderinamumo su NATO sąjungininkais gerinimas. Tarptautinėms operacijoms vadovauti paskirtas Tarptautinio Šiaurės Rytų korpuso štabas Šcecine.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA