Kauniečio peštynės dėl automobilių parkavimo | Kas vyksta Kaune

Kauniečio peštynės dėl automobilių parkavimo

Kas vyksta Kaune skaitytojo nuotr.

Pastaruoju metu daugelį vairuotojų piktina tam tikrose Kauno vietose padidėjęs mokestis už automobilio parkavimą. Tačiau šis klausimas vien tokiais atvejais tikrai neapsiriboja. Į portalo „Kas vyksta Kaune“ redakciją kreipėsi susirūpinęs kaunietis, kuris tikina, jog pusę metų tylėję Kauno miesto savivaldybės atstovai ėmėsi veiksmų ir uždraudė statyti automobilius prie pastato, kuriame įsikūrusi viena bendrovė, taip, kaip buvo nusprendę įmonės darbuotojai.

Pusę metų tylėję ėmėsi veiksmų

UAB Čegmira lentelės

„Prie pastato, kuriame įsikūręs mūsų bendrovės ofisas, esame išsipirkę keturias vietas automobiliams statyti. Tačiau bėgant laikui pastebėjome, jog vietomis, už kurias mokame mes, naudojasi kiti vairuotojai. Dėl šios priežasties pasidarėme nedideles korteles su užrašu: „UAB „Čegmira“, automobilio numeriai, rezervuota“ ir uždėjome jas ant pastato sienos. Maždaug pusę metų dėl tokio mūsų sprendimo niekas neturėjo priekaištų. Tačiau visai neseniai pastate dirbantis ūkvedys pranešė, jog buvo atvykę Kauno savivaldybės atstovai ir pasakė, jog šių užrašų turi nelikti, nes jie esą traktuojami kaip reklama“, – pasakoja portalo „Kas vyksta Kaune“ skaitytojas.

Kaip tvirtinama,  jau kitą dieną, po to, kai buvo gautas savivaldybės perspėjimas, ūkvedys nuo pastato sienos nuėmė korteles su užrašu. Tačiau UAB „Čegmira“ darbuotojai tikina nesuprantantys, kodėl taip įvyko. Reklamos minėtuose užrašuose esą nebuvo. „Viskas užrašyta įprastu šriftu, kortelėse nebuvo jokio bendrovės logotipo ar kitų ženklų, kuriuos būtų galima laikyti reklama“, – sako kaunietis.

Po pakeitimų atsinaujinusios problemos

Vyras teigia, jog vos tik minėtos kortelės buvo nuimtos, vėl prasidėjo ankstesnieji nepatogumai – vairuotojai ėmė statyti savo automobilius, užimdami UAB „Čegmira“ darbuotojams ir klientams priklausančias vietas prie pastato. Portalo „Kas vyksta Kaune“ skaitytojas tikina mėginęs išsiaiškinti, kodėl bendrovei neleista nedidelėmis kortelėmis pasižymėti automobilių stovėjimo vietų.

Kauniečiui esą buvo pasakyta, jog teritorija prie pastato, nuo gatvės pusės, kuriame įsikūręs UAB „Čegmira“ ofisas, yra savivaldybės nuosavybė, o darbuotojų automobiliams skirta vidinio kiemo erdvė – pastato savininko plotas. „Jei norime statyti automobilius savivaldybei priklausančiame plote, privalome pateikti projektą, kad būtų leista ir pakabinti korteles. Tiesa, jose būtų galima užsirašyti tik įmonės pavadinimą. Nesuprantu, kas nutiko, gal pasikeitė įstatymai? Ar Kauno savivaldybė tiesiog neturi ką veikti?“, – teiraujasi vyras.

Portalo „Kas vyksta Kaune“ žurnalistai pasiteiravo apie situaciją dėl specifinių kortelių prie pastato kuriame įsikūręs UAB „Čegmira“ ofisas, ir sužinojo intriguojančių detalių. Pakomentuoti atvejį sutiko Kauno miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus atstovai.

Savivaldybė: bendrovė pateikia klaidingą informaciją

Pasak jų, bendrovė „Čemgira“ pateikia klaidingą informaciją dėl rezervuotų vietų automobiliams Jovarų gatvėje 2. Viešosios tvarkos skyriaus atstovų teigimu, gegužės pabaigoje gautas piliečio L.P. prašymas dėl galimo administracinio teisės nusižengimo prie pastato Jovarų g. 2 įrengtų lentelių, apribojančių teises asmenims parkuoti transporto priemones ant valstybinės žemės, įrengimo teisėtumo.

Jie teigia, esą nurodytoje vietoje buvo užfiksuotos faktinės aplinkybės bei atlikti kiti su administraciniu nusižengimu tyrimu susiję veiksmai. Pagal surinktą ir suformuotą medžiagą pradėta administracinė teisena (pagal požymius administracinio nusižengimo numatyto Lietuvos Respublikos Administracinių nusižengimų kodekso 366 straipsnį „Tvarkymo ir švaros taisyklių pažeidimas“, ne dėl neteisėtai skleidžiamos išorinės reklamos).

 „Pastato savininkui už minėtą nusižengimą buvo išsiųstas raginimas iki nurodyto laiko nuo pastato lenteles pašalinti, nes priešingu atveju bus pritaikytos administracinio poveikio priemonės. Atlikus kontrolinį patikrinimą nurodytoje vietoje nuo pastato lentelės su įmonių pavadinimais buvo pašalintos“, – komentavo Kauno miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus atstovai.

Pasak jų, UAB „Čegmira“ nėra pastato savininkė, kaip ir kitos įmonės dirbančios pastate, jos nuomoja patalpas administraciniame pastate, Jovarų g. 2 ir jokių duomenų, kad transporto priemonių pastatymo vietos skirtos įmonei nėra. Todėl įmonė klaidina vairuotojus priskirdama valstybinėje žemėje sau parkavimui vietas, kuriomis turi teisę naudotis visi transporto priemonių vairuotojai.

Specialus ženklas ir leidimas

Viešosios tvarkos skyriaus atstovų teigimu, norint įsirengti rezervuotas vietas automobiliams Kauno mieste ir kitos informacijos su transporto priemonių parkavimu valstybinės žemės teritorijoje, įmonės turi teisę kreiptis į VŠĮ „Automobilių stovėjimo aikštelės“.

Všį „Automobilių stovėjimo aikštelės“ direktorius Justas Limanauskas paaiškino: „Jeigu žmonės nori turėti vietą savo automobilių parkavimui, jie privalo įsirengti ženklą, tokį, kaip nustatyta kelių eismo taisyklėse. Šį ženklą gali įrengti mūsų įstaiga bei sudaryti sutartį“, – sakė jis.

Pasak jo, minėtas kelio ženklas panašus į įprastus kelio ženklus, tokius kaip „Stovėti draudžiama“. „Šis ženklas yra kvadratinės formos, mėlynos spalvos su užrašu „Rezervuota“. Jame nurodyta kryptis, kur rezervuota bei kiek vietų. Kiekvienas į tas vietas pastatytas automobilis turi turėti leidimą. Niekas kitas be leidimų jose stovėti negali“, – aiškina J. Limanauskas.

Jei tai – savivaldybei priklausanti žemė, mokestis už vieną šio ženklo teritorijoje esančią vietą per mėnesį- 17 eurų. Esą pagal nuostatas rezervuotos gali būti mažiausiai dvi vietos automobiliams statyti. Prieš tai, pasak„Automobilių stovėjimo aikštelės“ atstovo, reikia susimokėti vienkartinį mokestį už minėto ženklo įrengimą. Taip pat rinkliavą už rezervuotas vietas (kiekviena iš jų po 17 eurų per mėnesį), reikia apmokėti mažiausiai 6 mėnesiams į priekį. O specialus leidimas vienam automobiliui metams kainuoja 6,75 euro. Būtent jis esą yra įrodymas, kad tam tikras automobilis gali būti parkuojamas toje vietoje, kur pastatytas konkretus kelio ženklas su užrašu „Rezervuota“.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA