Tėvystės atostogas pasirenkantys tėčiai – apie laimę ir laukiančius iššūkius | Kas vyksta Kaune

Tėvystės atostogas pasirenkantys tėčiai – apie laimę ir laukiančius iššūkius

Rafael Achmedov (Asmeninė nuotr.) ir Mindaugas Sakalauskas (A. Barzdžiaus nuotr.)

Pirmąjį birželio sekmadienį esame įpratę dedikuoti tėčiams – vyrams, kurie mus augino ir auklėjo, kartais pabardami griežčiau negu bara mamos, o kartais kaip tik į gyvenimą kartu su atžalomis žiūrintys šiek tiek paprasčiau. Dažnai mūsų visuomenėje yra priimtina, jog vaiko priežiūros atostogos yra būtent mamų darbas, o tėčiais su mažaisiais turi praleisti tik teik, kiek spėja ar lieka nuo darbų.

Tačiau visai kitaip kalba vyrai, kurie patys nusprendžia palaikyti savo išrinktąsias ir pasirenka atsitraukti nuo darbų bei daugiau laiko praleisti stebėdami, kaip auga jų atžalos.

Labiausiai gąsdina nežinia

„Kautros“ marketingo ir rinkodaros vadybininkas Mindaugas Sakalauskas tėvystės atostogas nusprendė pasiimti, kai į šeimą šių metų sausio 10 dieną atkeliavo antroji atžala. Tiesa, nors atostogos truko tik kelias savaites, Mindaugas nedvejojo nė akimirkos – kadangi jau turėjo patirties su pirmagimiu, žinojo, ko tikėtis ir kad mylimajai tikrai reikia tiek rūpesčio, tiek pagalbos prižiūrint vaikus. Taip pat pašnekovas džiaugiasi, jog darbe yra sudarytos visos sąlygos išeiti tėvystės atostogų.

Tačiau pasiteiravus apie ilgesnes vaiko priežiūros atostogas, Mindaugas šiek tiek sudvejoja. „Anksčiau, kai vaikų dar neturėjau, buvo minčių apie šias atostogas. Tačiau dabar manau, kad vis dėlto mama yra naudingesnė prižiūrėdama vaiką.“

Pirmieji vaiko gimimo mėnesiai daugeliui tėvų būna tikras išbandymas – atrodo, kad šeimyninio gyvenimo reikia mokytis iš naujo, nežinai, kaip elgtis vienoje ar kitoje situacijoje. Tačiau pašnekovo teigimu, viskas su laiku būna tik lengviau. „Kai gimė antra dukra, visų sunkumų yra gerokai mažiau, nes jau turime žinias, patirtį, išmokome pamokas. Natūralu, kad sunkiausia visiems yra nežinia. Kai nežinai – pradedi bijoti, tačiau po to, kai su pirmąja dukra praėjome visus išbandymus, su antrąja baimės daug mažiau. Tiesiog, su patirtimi viskas atrodo kitaip, viską šiek tiek kitaip vertini.“

Teigia, jog norint būti geru tėčiu, su vaiku reikia praleisti kuo daugiau laiko

Daug rimtesniam tėvystės išbandymui prieš kelias dienas pasiryžo fotografas Rafael Achmedov – jis vaiko priežiūros atostogose bus metus ir tris mėnesius. Nors stereotipas, jog vaikus pirmaisiais jų vystymosi metais turi prižiūrėti mamos jam yra pažįstamas, tačiau iš aplinkinių, draugų ir pažįstamų daugiausiai sulaukė tik teigiamų komentarų ir palaikymo žodžių.

Pasiteiravus, kodėl nusprendė būtent jis pasiryžti šioms atostogoms, pašnekovas pastebi, jog priežasčių buvo daug. „Dirbu vienoje vietoje jau virš 10 metų. Žinoma, darbas man patinka, bet gal šiek tiek užsisėdėjau ir norėjosi naujų iššūkių gyvenime. Kilo tokia idėja ir pasitarę su žmona, nusprendėme, kad vaiko priežiūros atostogas pasidalinsime. Be to, visada mėgau vaikus, tad manau, kad turėtų būti įdomu.“

Kadangi niekuomet nebuvo sustojęs tokiam ilgam laikui, Rafael prisipažįsta, jog jam neramu dėl rutinos: „Juk reikės nemažai laiko praleisti namie kas dieną atliekant maždaug tuos pačius darbus.“ Taip pat jis pastebi, jog atsiras ir didesnis atsakomybės jausmas, nes nuo jo priklausys vaiko saugumas, taip pat kaip per šį laikotarpį vaikas augs ir tobulės.

Kviečia vaikams negailėti laiko

Neseniai internete pasirodė Kauno „Žalgirio“ komandos vyriausiojo trenerio sensacingas atsakymas žurnalistui apie vaikų svarbą. „Kai pamatysi pirmą kartą savo vaiką, tada suprasi, kas gyvenime yra svarbiausia. Ateik tuomet su manimi pašnekėti. Nieko negali būti didingiau pasaulyje nei vaiko gimimas. Patikėk manimi. Nei titulai, niekas,“ – žurnalistui pasiteiravus, ką mano apie tai, kad rungtynes dėl vaiko gimimo praleido Augusto Lima tada atsakė treneris.

Panašios nuomonės laikosi ir pašnekovai. Mindaugas Sakalauskas ragina mėgautis tėvyste ir džiaugtis kiekviena akimirka. „Galiu tik pakartoti tai, ką sakė „Žalgirio“ treneris – kol pats neturi vaikų, gali būti sunku tai suprasti, bet aš linkiu visiems tėvams daug pačių geriausių emocijų ir šypsenų.“

„Kiekvieno vyro gyvenimas yra skirtingas. Bet, mano manymu, norint būti geru tėčiu, su vaiku reikia praleisti kuo daugiau laiko, kad atsirastų ryšis su savo atžala. Be to, norint tobulėt asmeniškai, vaiko priežiūra – puiki patirtis. Tiesa, reikia nepamiršti, kad tai reikalauja ir didelės atsakomybės,“ – visapusišku požiūriu į tėvystę dalinasi Rafael Achmedov.

Portalo „Kas vyksta Kaune“ redakcija visiems linki gražios Tėvo dienos ir ragina nepabijoti laužyti nusistovėjusių stereotipų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA