Savaitgalį prie Kauno pilies vyks tradicinė Kauno moksleivių dainų šventė | Kas vyksta Kaune

Savaitgalį prie Kauno pilies vyks tradicinė Kauno moksleivių dainų šventė

Archyvas / R. Tenio nuotr.

Šį savaitgalį Kauno pilies prieigose skambės tūkstančių moksleivių balsai. Čia nuo 20 val. prasidės tradicinė Kauno moksleivių dainų šventė, kurioje dalyvaus 1500 choristų, 150 folkloro atlikėjų, Kauno bigbendas, solistai Andrius Apšega ir Liepa Bliūdžiūtė.

Šventės tema pasirinkta neatsitiktinai. „Šaly kelio jovaras stovėjo“ – viena iš nedaugelio lietuvių kalba išlikusių apeiginių giesmių. Jovaras – pasaulio medis, vienijantis praeities, dabarties ir ateities pasaulius, o taip pat ir žmogaus simbolis.

„Kiekvienas iš mūsų galime tapatintis su šiuo pasaulio medžiu, esame tarsi tas jovaras – per savo protėvius  ir vaikus savyje talpinantys  tai, kas buvo, kas yra ir kas bus. Pasaulio medis stovi šalia gyvenimo kelio, kuriuo  praeina žmonės ir tautos. Šis kelias – tai amžinas ir uždaras laiko ratas. Tai tarsi nuolatos audžiama drobulė, kurioje praeitis palieka ženklus ateičiai. Ženklai  išraižyti medyje, išrašyti pergamente, išausti prijuostėje, atspausti popieriaus lape.  Ženklai, šiandien jungiantys praeitį su ateitimi. Bėgo amžiai, keitėsi kartos, kiekviena palikdama po savęs tam tikras laikmečio žymes. Ar mokame skaityti šiuos ženklus?“, – kalbėjo šventės organizatoriai.

Dainų šventėje žiūrovas skaitys protėvių ženklus, matys kaip vaikai liudija ateitį. Archajiškos lietuvių liaudies dainos jauno žmogaus lūpose skambės naujai, papuoštos šios dienos patirtimi. Šventėje minimalistinės vizualinės išraiškos ženklais užkoduota šimtai simbolių – žinučių, siunčiamų ateities kartoms.

Kauno moksleivių dainų šventėje dalyvaus apie 1500 choristų, 150 folkloro atlikėjų, Kauno bigbendas, solistai Andrius Apšega, Liepa Bliūdžiūtė. Šventės režisierius – Kauno valstybinio dramos teatro aktorius Tomas Erbrėderis.

„Tikimės, kad gamta nepašykštės palankaus oro, tačiau prašytume žiūrovų pasirūpinti neperšlampamais lietpalčiais, kad lyjant išskleisti skėčiai neužstotų vaizdo kitiems ir netrukdytų stebėti šventės“, – į kauniečius kreipėsi organizatoriai.

Miestiečiai ir miesto svečiai į šventę kviečiami atvykti visuomeniniu transportu. Šventės metu bus suintensyvintas miesto viešojo transporto, kurių maršrutai yra prie Kauno pilies, judėjimas. Į šventę automobiliais atvykę kauniečiai savo transporto priemones kviečiami statyti Betygalos gatvėje, Jonavos gatvėje (upės pusėje), atkarpoje nuo Kalpoko g. iki P. Vileišio tilto arba kitose leistinose vietose.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA