Šalyje siaus stiprus vėjas: galimi nuostoliai | Kas vyksta Kaune

Šalyje siaus stiprus vėjas: galimi nuostoliai

delfi.lt 2017/06/02 12:01
Asociatyvi / Skaitytojų nuotr.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas perspėja gyventojus, kad penktadienį šiaurės vakarų vėjo gūsiai gali sustiprėti iki 15-20 m/s.

Kaip teigia Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Meteoroliginių prognozių skyriaus vedėja Vida Ralienė, 15-20 m/s stiprumo vėjas yra laikomas pavojingu, bet jis pasitaiko gana dažnai.

„Daugiau nei 15 m/s yra pavojingas vėjas, bet jis pasitaiko gana dažnai, jis gali išnešioti nepritvirtintus daiktus. Esant tokiam vėjui visų bėdų galima išvengti, jei esame tvarkingi ir ūkiški. Jau daugiau nei 20 ar 25 m/s vėjas sukuria didesnių pavojų, o šiaip stichinis reiškinys yra skaičiuojamas, kai vėjas viršija 28 m/s, o uraganas – 33 m/s“, – pasakojo V. Ralienė.

Meteorologė teigia, kad esant 15-20 m/s vėjui reikia atsižvelgti, kad nepritvirtinti daiktai gali pridaryti nuostolių.

„Toks vėjo greitis pavojingas, todėl jeigu yra kokios blogai pastatytos lengvos palapinės… Gali lūžti koks senas sutrešęs medis, ypač jei papildomai prisidės lietus. Gali nešioti daiktus iš balkonų, numesti praeiviams ant galvų, jeigu kažkur stogo šiferis atsilupęs, lengvos tvoros, gali išgriauti, bet jeigu tam pasiruoši, tokio stiprumo vėjas didelių bėdų gali nepadaryti“, – pasakojo V. Ralienė.

Pašnekovė teigia, kad tikriausiai nebus išvengta javų išguldymo, jei vėjas bus su lietumi.

„Ir dar elektros linijoms dažnai padaromi nuostoliai, jeigu tos linijos nutiestos miškingomis vietovėmis, kur irgi lūžta medžių šakos“, – pasakoja V. Ralienė.

„Aišku, pavojingiausia vairuotojams pasistatyti mašiną po sutrešusiu senu medžiu, net jei jis atrodo gražiai: niekas nežino, koks jis viduryje. Taigi reikėtų vengti statyti automobilius po medžiais, kai yra stiprus vėjas. Visos tos reklaminės lentos, jeigu jos nelabai tvirtos, irgi gali būti nuverstos. Bet jeigu tai kokybiška konstrukcija, toks vėjas neturėtų nieko padaryti “, – sako pašnekovė.

Daugiau informacijos skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA