Kaunietis fotografas Afrikoje suprato, kas yra vaikų laimės pagrindas | Kas vyksta Kaune

Kaunietis fotografas Afrikoje suprato, kas yra vaikų laimės pagrindas

BERTA BANYTĖ 2017/06/01 15:02
E. Bartulio nuotr.

„Keliauti mėgstu turėdamas rankose fotoaparatą. Išvykęs fiksuoju daugelį akimirkų. Taip nutiko ir šį kartą – tolimame krašte visai atsitiktinai atkreipiau dėmesį į besišypsančius, linksmus, lakstančius vaikus. Nufotografavau keletą kadrų, ir supratau, kad tai – itin įdomi patirtis“, – sako žinomas Kauno fotografas Algimantas Barzdžius.

[galerija kiek=”28″]

Ši priešistorė prieš kurį laiką įgavo formą, o šiandien pamatyti apčiuopiamą rezultatą galėjo kiekvienas fotomenui prijaučiantis žmogus. Raudondvario dvaro Menų inkubatoriuje pristatyta autorinė A. Barzdžiaus fotografijų paroda „Laimingi Afrikos vaikai“.

Eksponuojamus vaizdus fotografas fiksavo ir sukaupė tris savaites trukusioje kelionėje po tolimąjį Zanzibarą, priklausantį Tanzanijai, bei plytintį rytinėje Afrikos pakrantėje.

„Pasakysiu paprastai – nuvykus ten ir stebint aplinką mano dėmesį patraukė mažų, draugiškų bei šiltų žmogeliukų būrys, kurį išvydau. Nepatikėsite, jie vertina net išmestus ir, atrodytų, niekam nebereikalingus daiktus, tarkime, seną kompiuterio klaviatūrą. Žaidžia su savo pačių pasigamintais žaislais – ridena nedidelį ratą tiesiog stumdami jį pagaliuku, o sūpynes dažnai atstoja sena padanga“, – pasakoja A. Barzdžius.

Išskirtiniuose vaizduose, kuriuos Kauno fotografui pavyko sustabdyti laike, galima išvysti daugybę skirtingų vaikiškų emocijų – maudynes, žaidimus, šokius, žvejybą, maisto gaminimą – visa tai vyksta tiesiog po atviru dangumi neslepiant kasdienybės tarp keturių sienų kaip itin dažnai pasitaiko europietiškose šalyse. „Afrikos vaikai džiaugiasi tuo, ką turi čia ir dabar. Negaliu to paties pasakyti apie tenykščius suaugusiuosius, tačiau vaikai čia – būtent tokie – linksmi, trykštantys džiaugsmu dėl įvairiausių smulkmenų“, – sako A. Barzdžius.

Pasak jo, nesvarbu, ar vaikas avi šlepetes, turi žaislą ar jo neturi – Zanzibare jis visuomet šypsosi ir yra patenkintas gyvenimu, nors jo kasdienybė ir negali pasigirti visa ko pertekliumi. „Afrikoje išvydau tai, ko seniai nebuvau matęs – natūralią laimę. Ji randama ne materialiuose dalykuose. Tokią laimę Afrikos vaikams teikia tiesiog buvimas gamtoje, pliuškenimasis saulės įkaitintame vandenyje su rūbais, kurie, nors ir permirksta, tuoj pat išdžiūsta, ar užsiėmimas kitokia savo sumanyta veikla“, – atvirauja egzotiškų fotografijų autorius.

Įdomu tai, kad muzikos instrumentus šio krašto vaikams atstoja taip pat bet koks buities rakandas, sako jis. „Tuščia gėrimo ar maisto skardinė, prakiuręs puodas ar keptuvė, paprastas skardos gabalas, tuščias plastikinis butelis – nesvarbu, kas tai būtų. Jie muzikuoja barškindami per šiuos daiktus mediniu pagaliuku ir dainuoja“, – įspūdžiais dalinasi žinomas Kauno fotografas.

Parodoje „Laimingi Afrikos vaikai“ eksponuojamos trys dešimtys nuotraukų. Tačiau A. Barzdžius neslepia, jog Zanzibare tiek daug įdomybių, kad kasdien čia įmanoma sustabdyti mažiausiai po šimtą skirtingų akimirkų.
„Šį kartą fotografijų atranka parodai man buvo išties sunki – susidūriau su dilema – turėjau jas atrinkti, nes erdvėje, kurioje jos šiandien yra, tikrai netilptų viskas, ką sukaupiau keliaudamas. Čia – tik trečdalis nuotraukų, kitas saugiai laikau archyve“, – atvirauja vyras.

Paklaustas apie tai, kaip reagavo Afrikos vaikai, išvydę juos stebintį fotoaparato objektyvą, A. Barzdžius prasitarė, jog mažieji šio tolimojo krašto gyventojai nestokojo draugiškumo – jie esą mėgsta bendrauti. „Patys priėję paimdavo už rankos. Tiesa, kartais ir dolerio paprašydavo. Tikriausiai todėl, kad juos to išmokė kiti turistai ar artimos aplinkos suaugusieji. Tačiau, tai tikrai nebuvo įkyru. Pamenu, aš pavaišinau vaikus saldainiais“, – šypteli fotografas.

„Norėčiau dar bent kartą sugrįžti į Zanzibarą. Šiame Afrikos krašte daug natūralaus vitamino D, šilta oro temperatūra. O svarbiausia, čia pabuvojęs supratau, kad mes, europiečiai, turėtumėme pasimokyti iš tenykščių vaikų džiaugsmo mažais dalykais bei atviro tarpusavio bendravimo. Viešnagė Zanzibare privertė mane savęs paklausti: ką aš žinau apie žmogišką laimę? Laimė neturi nieko bendro su turimų pinigų kiekiu. Šis pavyzdys rodo, jog žmogus laimingas gali būti ir skurde“, – sako A. Barzdžius.

Fotografo paroda „Laimingi Afrikos vaikai“ Raudondvario dvaro Menų inkubatoriuje veiks iki liepos 1 dienos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA