Patvirtinta: Lietuvoje alkoholio įsigyti bus galima tik nuo 20 metų | Kas vyksta Kaune

Patvirtinta: Lietuvoje alkoholio įsigyti bus galima tik nuo 20 metų

BNS 2017/06/01 14:22
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Nuo 2018 metų alkoholį Lietuvoje galės pirkti ir vartoti tik 20 metų sulaukę žmonės.

Seimas, ketvirtadienį pastraipsniui priimdamas Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas, atmetė siūlymą nekeisti dabartinės tvarkos ir leisti alkoholį vartoti nuo 18 metų.

Už balsavo 50 Seimo narių, prieš – 53, o susilaikė 15. Seimui liko paskutinis balsavimas – už visą įstatymą.

Seimas taip pat neleido 18-19-mečiams vartoti ar turėti silpnesnius nei 15 laipsnių alkoholinius gėrimus: už balsavo 46, prieš – 58, o susilaikė 11 Seimo narių.

Konservatorius Gabrielius Landsbergis siūlė iki 18 metų drausti bet kokio alkoholio vartojimą, o jaunuoliams nuo 18 iki 20 metų leisti vartoti iki 15 laipsnių gėrimus.

„Kiek teko paskutiniu metu susitikinėti su jaunimu, tai pats jaunimas yra už, kad būtų ir amžius pailgintas, ir valandos“, – teigė Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos seniūnė Rita Tamašunienė.

Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė tikino, kad „kuo ankstyvesnis alkoholinių gėrimų vartojimas, tuo didesnė tikimybė išsivystyti priklausomybei nuo alkoholio“.

„Nereikia tapatinti su tarnyste kariuomenėje, su galimybe tuokti, kurti šeimą“, – sakė sveikatos ministras Aurelijus Veryga, atsakydamas į liberalės Aušrinės Armonaitės pastabą, kad taip nepasitikima žmonėmis.

A.Armonaitė priekaištavo, kad dabar pagal Civilinį kodeksą asmenys nuo 18 metų „turi civilinį veiksnumą, turi pareigas ir tam tikras teises“, todėl, jos teigimu, amžiaus, nuo kada galima vartoti alkoholį, ribojimas yra perteklinis ir rodo nepasitikėjimą jaunais pilnamečiais žmonėmis: „Nemanau, kad jie yra neišsivystę ar nesubrendę“.

Pasak A.Verygos, tik laiko klausimas, kada Lenkija, Latvija ir Estija paseks Lietuvos pavyzdžiu ir leis alkoholį gerti nuo 20 metų.

„Valstiečių“ frakcijos narys Povilas Urbšys tikino, kad Lietuvoje alkoholio pardavimai siekia virš 1 mlrd. eurų, iš jų daugiau nei pusę sudaro iki 7,5 stiprumo gėrimų pardavimai.

„Jeigu mes kalbame, tai mes kalbame apie konkrečius gamintojus, kurie daro šitą produkciją ir jie suinteresuoti, kad jų vartojimas nesumažėtų“, – teigė parlamentaras.

„Tvarkietis“ Remigijus Žemaitaitis prognozavo, kad sugriežtinus alkoholio prekybą, padidės kontrabanda.

„Mažeikiuose gyvenantis jaunuolis nuvažiuos į Latvijos teritoriją už kelių kilometrų esančią parduotuvę ir jis galės joje nusipirkti ir alkoholio, ir parvažiavęs pirty netgi vartoti. Tai ką mes darome? Aš suprantu, jeigu Latvija, Estija turėtų tą pačią nuostatą 20 metų gyventojui, sutikčiau – valio, darome. Bet kada yra kaimyninės valstybės ir kai skiria keli kilometrai, nustatyti didesnį amžių, tai yra nelogiška“, – aiškino parlamentaras.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA