Bebaimio kauniečio avarija nesustabdė: Kauno ekipa pirmą kartą startuos pasaulio vandens motociklų čempionate | Kas vyksta Kaune

Bebaimio kauniečio avarija nesustabdė: Kauno ekipa pirmą kartą startuos pasaulio vandens motociklų čempionate

Organizatorių nuotr.

Daugiau nei 100 km/val. greitis ir kontaktas su varžovo vandens motociklu. Tuomet smūgis veidu į vairą, skrydis į kelių metrų aukštį ir krytis į vandenį. Tokią šiurpią avariją lenktynių Latvijoje metu patyrė vienas geriausių Lietuvos vandens motociklininkų Mindaugas Jačiauskas. Tačiau užsispyręs kaunietis neslepia – net ir tokia rimta avarija nesukėlė minčių baigti kelionę tikslo link.

Jau artėjantį savaitgalį pirmą kartą Lietuvos istorijoje UIM-ABP Pasaulio vandens motociklų (Jetski) čempionate dalyvaus mūsų šalies ekipa, kuriai atstovaus du pilotai – 36 metų M. Jačiauskas ir 30-etis Audrius Piktys.

Abu pilotai atstovaus Kauno ekipai „Automoto Spindesys Racing Team“.

Sportininkai pilotuos „Sea-Doo RXP-X300“ vandens motociklus, kurių kiekvienas kainuoja po 17 tūkst. eurų. Dar po 10 tūkst. investuota į jų tobulinimą, kuris griežtai reglamentuotas. Šie vandens motociklai – tikrų tikriausios raketos ant vandens.

M. Jačiauskas varžybose dalyvaus motociklu, kurio galia siekia 350 AG. A. Pikčio motociklas 300 AG galingumo. Motocikluose sumontuotas trijų cilindrų keturtaktis 1630 kubinių centimetrų variklis. Maksimalus motociklų greitis siekia apie 125 km/val. Kuro motociklai plaukiant lenktyniniu režimu degina po 1,5 litro per minutę.

Pasaulio čempionate yra dalyvavę pavieniai lietuviai, tačiau visa profesionali komanda į prestižiškiausias „Jetski“ varžybas vyksta pirmą kartą.

Pasaulio čempionate „Standart“ (GP2) klasėje vyks keturi važiavimai po 20 minučių, GP klasėje – du važiavimai po 25 minutes. Abu lietuviai startuos „Standart“ klasėje, o M. Jačiauskas jėgas išbandys dar ir elitinėje GP klasėje.

Planus sujaukė avarija

Čempionatas birželio 1-5 dienomis vyks Italijoje, Porto Cesareo miesto įlankoje. Lietuvos ekipa sėkmingai pasiekė Italiją, tačiau pasiruošimas svarbiausiam metų startui nebuvo toks, kaip planuota.

Gegužės viduryje Lenkijoje vykusiose varžybose lietuviams sekėsi skirtingai – M. Jačiauskas „Standart“ klasėje tapo nugalėtoju, o „Limited“ kategorijoje finišavo devintas. Tuo tarpu A. Piktys susidūrė su techninėmis problemomis – dėl variklio gedimo lietuvis finišo nepasiekė.

Dėl neplanuotų techninių gedimų Kauno ekipa praleido varžybas Vokietijoje, kurias iškeitė į startą Latvijoje. Deja, šiose varžybose komandos lyderį M. Jačiauską ištiko nesėkmė. Įprasta, kad lenktynininkai finišuoja tiesiojoje, tačiau varžybose Latvijoje buvo priimtas sprendimas, kad po paskutinės tiesiosios privaloma staigiai pasukti kairėn. Toks neįprastas reglamentas lėmė šiurpią avariją.

„Organizatoriai nebuvo informavę, kad po finišo dar reikia atlikti staigų posūkį į kairę. Mano varžovas, matyt, buvo labiau patyręs Latvijoje ir žinojo šias taisykles. Jis tiesiog rėžėsi į mane – motociklo priekis pakilo, leidosi žemyn ir aš krūtine bei galva trenkiausi į vairą. Tada jau pasakojo kiti, ką matė – mane išmetė tris metrus į orą“, – pasakoja M. Jačiauskas.

Smūgis į vairą buvo toks stiprus, kad lūžo motociklininko šalmas.

Gelbėtojai ištraukė kaunietį iš vandens ir perdavė medikams. Paaiškėjo, kad stipriai plyšo vidinė sportininko skruosto dalis, todėl teko vykti į ligoninę ir siūti.

„Tai turėjo būti treniruotė, bet… Jei tai ir treniruotė, aš turiu būti pirmas. Aš nenoriu treniruotis paskutinis. Be to įprasta, kad prieš finišą pralaimintis jau nespaudžia. Šį kartą viskas buvo kitaip. Teoriškai aš turėjau sukti į kairę, tačiau apie tai nebuvo jokios informacijos“, – sako M. Jačiauskas.

Tikslai išlieka

Jei pasiruošimas svarbiausiam startui Italijoje buvo gerokai apkartintas, tai tikslai išlieka tie patys.

„Apie pasitraukimą iš Pasaulio čempionato net nebuvo minčių. Nesureikšminu avarijos – greitis buvo gal 110 km/val., visi raumenys patempti, tačiau tai jau pamiršta ir aš apie tai negalvoju. Turiu sukaupęs nemažai patirties. Ramiai laukiu starto. Žinoma, jaudulys pradės jaustis artėjant varžyboms. Aš manau, kad padarysiu viską, ką galiu geriausiai. Nemanau, kad trauma man labai trukdys. Esame gerai pasiruošę fiziškai. Patyrus traumą teko įveikti testus – viskas pavyko gerai“, – pasakoja M. Jačiauskas.

„Automoto Spindesys Racing Team“ iš Kauno į Italiją pajudėjo pirmadienį ir trečiadienį sėkmingai pasiekė Porto Cesareo miestą.

Pasaulio čempionate startuos ir dar du savo iniciatyva dalyvaujantys lietuviai – Gediminas Leonas ir Gintaras Venckus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA