Skandinavai Kauno kogeneracinės jėgainės statyboms skirs 120 mln. eurų | Kas vyksta Kaune

Skandinavai Kauno kogeneracinės jėgainės statyboms skirs 120 mln. eurų

Organizatorių nuotr.

Daugiau nei pusmetį Europos finansų rinkose geriausias finansavimo sąlygas galinčio pasiūlyti partnerio ieškojusi Kauno kogeneracinė jėgainė, pagaliau užsitikrinto finansavimą statyboms.

Šiandien bendra valstybės valdomos įmonės „Lietuvos energija“ ir „Fortum“ bendrovė „Kauno kogeneracinė jėgainė“ sudarė sutartį su „Swedbank“ Lietuvoje dėl 120 mln. eurų paskolos. Naujoje Kauno kogeneracinėje jėgainėje elektros energijai ir šilumai gaminti bus naudojamos po rūšiavimo likusios ir perdirbti netinkamos komunalinės bei nepavojingos pramoninės atliekos, o taip pat maža dalis vandenvalos nuotėkų dumblo. Jėgainė leis išspręsti ne tik regiono atliekų problemas, bet ir sumažinti šildymo sąskaitas kauniečiams.

„Atsirinkę pagrindinius rangovus bei finansinius partnerius, pagrindinių statinių statybą planuojame pradėti jau šių metų ketvirtą ketvirtį“, – teigia bendrovės Kauno kogeneracinė jėgainė vadovas Ramūnas Paškauskas.

Kauno kogeneracinė jėgainė padės ne tik spręsti atliekų tvarkymo klausimus, bet taip pat didins konkurenciją miesto šilumos tiekimo sistemoje ir tarptautinėje elektros biržoje. Džiaugiamės galėdami prisidėti prie šio svarbaus visai mūsų valstybei projekto“, – sako „Swedbank“ Verslo klientų tarnybos vadovas Antanas Sagatauskas.

Jėgainė pagamins apie 40 proc. Kauno miestui reikalingos šilumos bei daugmaž 94 000 būstų reikalingos elektros energijos ir išspręs atliekų kaupimo sąvartynuose problemą. Jėgainės eksploatacija bus pradėta 2019 metų rudenį, o komercinė veikla turėtų pilnai prasidėti 2020 metais. Skaičiuojama, kad įgyvendinus projektą, Kauno gyventojai sutaupys nemažiau nei 13 mln. eurų per metus, mažiau mokėdami tiek už atliekų tvarkymą, tiek už šilumą.

Jėgainėje bus įdiegta šiuolaikinė moderniausia ir efektyviausia dūmų valymo įranga. Ji užtikrins, jog normatyviniai taršos reikalavimai niekada nebus viršijami. Be to, jėgainė technologiškai suprojektuota taip, kad būtų eliminuotas bet koks žmogiškosios klaidos faktorius – įvykus kad ir mažiausiam gedimui, jėgainė automatiškai stabdoma. Taip pat bus vykdomas reguliarus oro taršos monitoringas. Pastačius jėgainę emisijų rodiklių stebėjimas Kauno miesto savivaldybės aplinkosaugos specialistams bei visuomenei bus prieinamas tiesiogiai internetu bet kuriuo paros metu. Poveikio aplinkai vertinimo metu nustatyta, kad jėgainė nekels neigiamos įtakos aplinkai ir žmonių sveikatai.

Planuojama, kad Kauno kogeneracinė jėgainė bus didelio efektyvumo, jos elektrinė galia sieks apie 24MW, o šiluminė galia – apie 70MW. Tokie pajėgumai leis racionaliai panaudoti apie 200 tūkstančių tonų komunalinių ir pramonių atliekų, likusių po rūšiavimo, ir pagaminti apie 500 GWh šiluminės bei apie 170 GWh elektros energijos per metus.

Kauno kogeneracinės jėgainės projektą Vyriausybė yra pripažinusi valstybei svarbiu ekonominiu projektu. Valstybės valdomai energijos įmonių grupei „Lietuvos energija“ priklauso 51 proc. Kauno kogeneracinės jėgainės akcijų, o „Fortum Heat Lietuva“- 49 proc. akcijų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA